Χατζηγιαννάκης: «Επιστροφή στον Άγιο Γεώργιο τον Οκτώβρη»

0
1044

– Σε ανάλυση όλων όσων έχουν γίνει και θα γίνουν στον ναό του Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη, προχώρησε ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αντώνης Χατζηγιαννάκης μιλώντας στον «Τύπο των Μαρωνιτών»

– Επαναλειτουργία του ναού τον Οκτώβρη, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται οριστικά τον Φεβρουάριο

– Στις 307 χιλιάδες ευρώ θα ανέλθει η συνολική δαπάνη του έργου

Με την επιστροφή στην κανονικότητα, ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες για την ανακαίνιση της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη. Η εκκλησιαστική επιτροπή μη θέλοντας να χάσει άλλο χρόνο, έβαλε μπρος ξανά τις διαδικασίες με στόχο την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου που θα επιτρέψει επιτέλους στον κόσμο του χωριού να επιστρέψει ξανά στον ιερό χώρο που μεγάλωσε.

Οι εργασίες που γίνονται είναι πολλές και καλύπτουν τόσο το εσωτερικό του ναού, όσο και τον χώρο που τον περιβάλλει. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Τ» ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Κορμακίτη, Αντώνης Χατζηγιαννάκης, το εσωτερικό της εκκλησίας μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη αναμένεται να είναι ολοκληρωμένο. Συνεπώς αν όλα πάνε κατ’ ευχή, τον Οκτώβριο ο ναός θα ξαναλειτουργήσει κανονικά. Θα υπολείπονται φυσικά οι εργασίες στο εξωτερικό, κάτι όμως που δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την κανονική λειτουργία του ναού. Όπως μας ανέφερε ο κ. Χατζηγιαννάκης, ο στόχος είναι μέχρι τον Φεβρουάριο το έργο να είναι πλήρως ολοκληρωμένο. Τονίζεται πως αυτός είναι ο στόχος και όχι κάτι τετελεσμένο, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα προκύψει κάποια αναποδιά, όπως για παράδειγμα ένα νέο lockdown.

Ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής άνοιξε τα χαρτιά του στον «Τ», αφού παραχώρησε μια αναλυτική κατάσταση για τα δεδομένα που υπάρχουν και το πως προχωρούν οι διαδικασίες για το μεγάλο αυτό έργο που γίνεται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το εσωτερικό του ναού. Έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα 3 πολύ σημαντικά κομμάτια δουλειάς. Το πρώτο κομμάτι αφορά τις 12 καμάρες από τις οποίες έφυγε ο σουβάς και αποκαλύφθηκε η πέτρα όπως ακριβώς ήταν τα παλιά χρόνια, όταν και χτίστηκε η εκκλησία. Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι που ολοκληρώθηκε είναι μια ολοκληρωμένη σύγχρονη ηλεκτρονική εγκατάσταση χωρίς να κρέμονται καθόλου σύρματα όπως προηγουμένως. Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι έχει να κάνει με τον σουβά, όπου αφαιρέθηκε όλος ο παλιός που ήταν βλαμμένος λόγω κυρίως της υγρασίας και αντικαταστάθηκε από καινούριο. Παράλληλα με τα πιο πάνω, ολοκληρώθηκε και το μπογιάτισμα της εκκλησίας. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο τοίχος πίσω από τον χώρο που βρίσκεται πάντοτε το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου, μπογιατίστηκε με μεταλλική μπογιά χρώματος χρυσού. Αυτό έγινε μετά από πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας και έγκριση του Αρχιεπισκόπου. Η σκέψη που έγινε ήταν να τονιστεί το επίκεντρο του ναού, που είναι το ιερό βήμα. Το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου θα τοποθετηθεί ακριβώς στην ίδια θέση που βρισκόταν πάντοτε.

Να περάσουμε τώρα σε όσα είναι προγραμματισμένα να γίνουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πάνω από το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου, θα τοποθετηθεί ένας Μαρωνίτικος σταυρός. Στον ναό μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάπου ένας μεγάλος σταυρός και οι αρμόδιοι θεώρησαν πρέπον όπως αυτό διευθετηθεί. Όσον αφορά την Αγία Τράπεζα, θα χτιστεί καινούρια παραδοσιακά Μαρωνιτική, φτιαγμένη από πέτρα. Παράλληλα θα γίνουν και 2 νέα αναλόγια και πάλι από πέτρα έτσι ώστε να συνάδουν με την Αγία Τράπεζα. Τα μαυρόασπρα παραδοσιακά πλακάκια στο πάτωμα θα διατηρηθούν ως έχουν. Κάποια από αυτά τα οποία είχαν υποστεί βλάβη θα αντικατασταθούν με καινούρια, ακριβώς τα ίδια με τα υφιστάμενα, εισαγόμενα από τον Λίβανο. Θα ακολουθήσει συντήρηση τόσο στα παλιά πλακάκια όσο και στα νέα έτσι ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά. Το Άγιο Βήμα θα «ντυθεί» κι αυτό με μάρμαρο το οποίο θα συνάδει μαζί με την πέτρα που υπάρχει στους τοίχους, αλλά και με τα μαυρόασπρα πλακάκια του πατώματος. Την ίδια ώρα, οι πάγκοι θα υποστούν ανακατασκευή και συντήρηση (μπογιάτισμα). Ο λόγος είναι πως όλα αυτά τα χρόνια η κλίση των πάγκων ήταν ακριβώς 90 μοίρες, με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο άνετοι. Με την συγκατάθεση και του Αρχιεπισκόπου αποφασίστηκε όπως ανοίξει ακόμα μερικές μοίρες το ξύλο στην πλάτη, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να κάθεται πιο ξεκούραστα. Επίσης το σημείο του πάγκου πάνω στο οποίο γονατούν οι πιστοί για να προσευχηθούν θα έρθει ελαφρώς πιο πάνω για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι για να είναι πιο εύκολο το γονάτισμα και ο δεύτερος για να υπάρχει αρκετός χώρος έτσι ώστε να βάζουν οι άνθρωποι τα πόδια τους από κάτω και να μην προκαλούν φθορά στο δερμάτινο σημείο που γονατούν. Όλες οι πόρτες εισόδου στην εκκλησία θα αντικατασταθούν από καινούριες, οι οποίες θα είναι ακριβώς στη μορφή που ήταν και προηγουμένως.

Πέραν από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω υπάρχουν και άλλες ιδέες οι οποίες όμως θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο. Ένα παράδειγμα που μας αποκάλυψε ο κ. Χατζηγιαννάκης είναι η έξοδος των διαφόρων εικόνων που βρίσκονται κρυμμένες στα δωμάτια της εκκλησίας που δεν έχει πρόσβαση ο κόσμος και η τοποθέτηση τους κάτω από τις καμάρες υπό μορφή μουσείου. Με αυτό τον τρόπο, οι ιστορικές αυτές εικόνες θα λαμβάνουν τη σημασία που τους αρμόζει.

Όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο θα γίνουν επίσης μερικές απαραίτητες εργασίες. Τα τσιμέντα γύρω από την εκκλησία θα φύγουν και θα δημιουργηθεί κανάλι από το οποίο θα φεύγει το νερό με αποτέλεσμα να μην περνά εντός του ναού. Το νερό θα καταλήγει απευθείας στον ποταμό. Επίσης οι περισσότεροι χώροι γύρω από την εκκλησία θα γίνουν πλακόστρωτο. Τα σκαλιά θα γίνουν με γρανίτη σε χρώμα που θα συνάδει με την πέτρα της εκκλησίας και θα είναι ειδικά διαμορφωμένα έτσι ώστε να μην γλιστρούν. Ο χώρος έξω θα διακοσμηθεί με αρκετό πράσινο, ενώ επίσης θα μπουν και μερικά παγκάκια σε χώρους όπου υπάρχει σκιά. Όπως μας ανέφερε ο κ. Χατζηγιαννάκης θα ακολουθήσουν και άλλες εργασίες σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως για παράδειγμα ένα κομμάτι που αφορά την τοιχοποιία στο εξωτερικό, η οποία με το πέρασμα των χρόνων έχει υποστεί πολλές και διάφορες ζημιές.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο για κάθε έργο που γίνεται είναι το κόστος και η εξασφάλιση πόρων. Όπως μας είπε ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 307 χιλιάδες ευρώ. Από αυτό το ποσό, οι 200 χιλιάδες προήλθαν από διάφορες προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου από το εξωτερικό, οι 50 χιλιάδες χορηγήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, οι 15 χιλιάδες από τη διαθήκη του Γεώργιου Σκορδή, ενώ οι υπόλοιπες 42 χιλιάδες προέκυψαν από εισφορές συγχωριανών.

Κλείνοντας, ο Αντώνης Χατζηγιαννάκης εξέφρασε επίσης τις θερμές του ευχαριστίες τόσο στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέηφ, όσο και στον Εκπρόσωπο της κοινότητας στη Βουλή Γιαννάκη Μούσα για την συνεχή και αδιάκοπη στήριξη που επιδεικνύουν όλο αυτό το διάστημα.

Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού:

- Advertisement -