Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών

Η Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της Μαρωνιτικής Κοινότητας. Αποτελεί στην ουσία τον βραχίονα μέσω του οποίου το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας παρακολουθεί την αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων από πλευράς εγκαταστάσεων και υποδομών, όπως επίσης και από πλευράς θεμάτων που αφορούν την ευημερία και ασφάλεια των μαθητών.

Η λειτουργία της Σχολικής Εφορείας Μαρωνιτών όπως και όλων των σχολικών εφορειών, διέπεται από τους περί Σχολικών Εφορειών Νόμους του 1997 έως 2001 (108(I)/1997). Στη νομοθεσία, και συγκεκριμένα στο άρθρο 8, καθορίζονται ξεκάθαρα οι αρμοδιότητες και ο σκοπός των Σχολικών Εφορειών. Μεταξύ άλλων, η Σχολική Εφορεία έχει υποχρέωση:

 • να αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση των σχολείων του δήμου ή της κοινότητας, που βρίσκονται στα όριά της, εποπτεύει το προσωπικό της, συνεργάζεται με τις διευθύνσεις των σχολείων και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Σχολείου για την καλύτερη λειτουργία τους.
 • να ανεγείρει, να επεκτείνει, να συντηρεί και να βελτιώνει τα οικεία σχολικά κτήρια.
 • να μεριμνά για την ανέγερση ή την κατεδάφιση, τη βελτίωση, την επέκταση και συντήρηση οποιασδήποτε φύσης οικοδομής, με σκοπό την αύξηση των πόρων των σχολείων που διαχειρίζεται και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών σκοπών.
 • να εξασφαλίζει, να διαχειρίζεται και να φροντίζει για τη συντήρηση του εξοπλισμού κάθε σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις της οικείας Συμβουλευτικής Επιτροπής Σχολείου.
 • να διαχειρίζεται τους προϋπολογισμούς της αναφορικά με τα οικεία σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των οικείων Συμβουλευτικών Επιτροπών Σχολείων.
 • να επιλαμβάνεται, σε συνεργασία με τις οικείες Συμβουλευτικές Επιτροπές Σχολείων, θεμάτων ευημερίας και ασφάλειας των μαθητών.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και τη μη λειτουργία των σχολείων στα Μαρωνίτικα χωριά, υπό την ευθύνη της Σχολικής Εφορείας βρίσκεται το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη. Με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 6 Ιουνίου 2018, μετά από εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος διαβουλεύθηκε με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

 1. Βαλεντίνος Κουμέττου – Πρόεδρος
 2. Μιχάλης Πεκρής
 3. Μισιέλ Κοντού
 4. Πέτρος Κατσιολούδης
 5. Σοφία Τερζή Παυλίδη
 6. Αντωνάκης Φραντζιάς
 7. Αντωνία Μιχαήλ
 8. Ηλίας Φραγκίσκου
 9. Γιαννούλα Σκούλλου
 10. Αντώνης Σιαμμούτης
 11. Γεωργία Καφετζιή Αναστασίου

Από τον διορισμό της και έπειτα, η παρούσα Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών έχει παράξει σημαντικό έργο τόσο στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Άγιος Μάρωνας», όσο και στην προσπάθεια για επαναλειτουργία του Περιφερειακού Σχολείου Μαρωνιτών στον Κορμακίτη. Πολλά τα μέτωπα, εντούτοις ο Πρόεδρος και τα Μέλη της εφορείας έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν και με το παραπάνω στην αποστολή τους, αντιμετωπίζοντας προβλήματα και ελλείψεις σε συνεννόηση πάντα με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα και το Υπουργείο Παιδείας. Η Σχολική Εφορεία βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς της Μαρωνιτικής Κοινότητας καθώς και με τη Δήμαρχο Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα.

Έχει διοργανώσει κατά τα δύο αυτά χρόνια θητείας της ποικίλες εκδηλώσεις στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα, για σημαντικά θέματα, ενώ έχει πετύχει να αντιμετωπίσει με τη μέγιστη υπευθυνότητα τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και δεν άφησε ανεπηρέαστο το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Αγίου Μάρωνα. Κατά την περσινή χρονιά, με παρεμβάσεις της Εφορείας και με ενέργειες του Εκπροσώπου Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα, ξεκίνησε η σταδιακή ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, στη βάση ενός τριετούς πλάνου αναβάθμισης.

Όσον αφορά το Περιφερειακό Σχολείο Μαρωνιτών στον Κορμακίτη, η Σχολική Εφορεία δεν έμεινε αμέτοχη αφού τον περασμένο Ιούνιο υπογράφτηκε ιστορική συμφωνία στην Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου με βάση την οποία, η Σχολική Εφορεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει τη γη της εκκλησίας στο πρώην δημοτικό σχολείο Κορμακίτη, για τον σκοπό της ανοικοδόμησης και της επαναλειτουργίας περιφερειακού σχολείου, το οποίο θα συστεγάζεται και θα λειτουργεί στο Κέντρο Συνεργασίας που θα ανεγερθεί από τη Μαρωνιτική Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Αγίου Μάρωνα 20, 2304, Ανθούπολη

Τηλέφωνο: 22721510

Facebook: Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών

Κοπή βασιλόπιτας τον Ιανουάριο.
Στιγμιότυπο από την ιστορική συμφωνία εκμίσθωσης γης στον Κορμακίτη από την Εκκλησία στη Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών.
Στιγμιότυπο από την ιστορική συμφωνία εκμίσθωσης γης στον Κορμακίτη από την Εκκλησία στη Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών.
Από την εκδήλωση ενημέρωσης του Εκπροσώπου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα Μαρωνίτικα χωριά.
Από την εκδήλωση ενημέρωσης του Εκπροσώπου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα Μαρωνίτικα χωριά.
Από την εκδήλωση ενημέρωσης του Εκπροσώπου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα Μαρωνίτικα χωριά.
Στιγμιότυπο από το 1ο Gala Dinner της Σχολικής Εφορείας Μαρωνιτών.
Συνάντηση με τον πρώην Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη.