George Chehwane: «Σύντομα νέο κύμα μετανάστευσης από τον Λίβανο προς Κύπρο»

0
1244

   «Η ραγδαία αύξηση των Λιβανέζων και οι σημαντικές ευκαιρίες αγοράς ακινήτων στην Κύπρο ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε την Plus Properties Cyprus»

   «Η ποιότητα και η έγκαιρη παράδοση των έργων μας είναι τα δύο στοιχεία που προσδίδουν δυναμική στην εταιρεία μας»

    «Η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας στους επενδυτές αφού οι μεγάλες καθυστερήσεις μας κάνουν να υποφέρουμε και η οικονομία κινδυνεύει»

    «Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στον Λίβανο, έχουμε ίσως 500 οικογένειες που έχουν ήδη εγγράψει τα παιδιά τους σε κυπριακά σχολεία, ψάχνουν για σπίτια, ενώ άνοιξαν και τραπεζικούς λογαριασμούς»

Ο Λιβανοκύπριος μεγαλοεπιχειρηματίας George Chehwane ανοίγει τα χαρτιά του στον Τύπο των Μαρωνιτών, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Μιλά για τον ίδιο αρχικά και εξηγεί πως κατέληξε να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο, ενώ παράλληλα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Λιβανέζοι επιλέγουν την Κύπρο για να εγκατασταθούν φεύγοντας από τη χώρα τους. Παρουσιάζει την εταιρεία του Plus Properties Cyprus και τα έργα τα οποία έχει ολοκληρώσει και άλλα τα οποία αναμένονται, ενώ αναφέρεται εκτενώς στο σημαντικότερο έργο του που δεν είναι άλλο από το «The Pearl of Mackenzie». Ο κ. Chehwane δεν διστάζει να ασκήσει κριτική την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του προγράμματος παραχώρησης υπηκοότητας, με τις συχνές καθυστερήσεις, όπως λέει, να κάνουν τους επενδυτές να υποφέρουν. Αναφέρεται επίσης στις εξαίρετες σχέσεις του που διατηρεί με όλους τους αξιωματούχους της Μαρωνιτικής Κοινότητας της Κύπρου ενώ προβλέπει, τέλος, νέο μεταναστευτικό κύμα από τον Λίβανο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των πολλών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων στη γείτονα χώρα. 

1.      Κύριε Chehwane, αναμφίβολα είστε ένα σημαντικό πρόσωπο της Μαρωνιτικής Κοινότητας στην Κύπρο, από την άφιξή σας και την έναρξη της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας. Πείτε μας μερικά πράγματα για τον εαυτό σας και τους λόγους πίσω από την απόφασή σας να μετακομίσετε στην Κύπρο.

Ήρθα στην Κύπρο σε μια διαδικασία «αναζήτησης ευκαιριών». Είμαι επιχειρηματίας του Λιβάνου. Γεννήθηκα στη Βηρυτό το 1962. Έχω δημιουργήσει το δικό μου όμιλο εταιρειών. Έχω εταιρείες διαφήμισης και ακινήτων, εκτυπωτικές εταιρείες και επίσης τώρα εργάζομαι πάνω σε ορισμένα ιατρικά προγράμματα. Η ομάδα μας ονομάζεται Plus Holdings και εδρεύουμε στο Λίβανο, το Ντουμπάι, το Μπαχρέιν και την Κύπρο. Δραστηριοποιούμαστε κυρίως εδώ στην Κύπρο. Το 2014-15, αμέσως μετά την κρίση και όταν οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι άνθρωποι αντιμετώπισαν προβλήματα, συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μια ευκαιρία ακινήτων στην Κύπρο. Ήμουν από τους πρώτους Λιβανέζους που ήρθαν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της Κύπρου και όταν συνειδητοποίησα ότι υπήρχε δυνατότητα, ειδικά για τους Λιβανέζους να αγοράσουν στην Κύπρο, ξεκίνησα τη λειτουργία μου εδώ. Αυτό ήταν το 2015. Σήμερα, εστιάζοντας στην αγορά του Λιβάνου, αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό επειδή η Κύπρος είναι η πλησιέστερη χώρα στον Λίβανο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το 1975, πολλοί Λιβανέζοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο για να ξεφύγουν. Πολλοί από αυτούς εκείνη την εποχή επέλεξαν να μείνουν εδώ. Πολλοί Λιβανέζοι παντρεύτηκαν Κύπριες γυναίκες και το αντίθετο και έτσι καταφέραμε να χτίσουμε μια πολύ καλή κοινότητα εδώ στην Κύπρο. Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως γνωρίζετε, στον Λίβανο αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα εξαιτίας της Συρίας κ.λπ. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον πόλεμο και την ασφάλειά τους και ήδη άρχισαν να σκέφτονται ένα Σχέδιο Β, το οποίο πρόκειται να τους απομακρύνει από τον Λίβανο. Το να πάνε στη Γαλλία ή να πάνε στην Ιταλία είναι πολύ ακριβές επιλογές και οι δύο χώρες είναι επίσης πολύ μακριά. Αντίθετα, μπορούν να φτάσουν στην Κύπρο σε 20 λεπτά, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, έχει την ασφάλεια και επίσης έχει πολύ καλές τιμές όσον αφορά την αγορά ακινήτων. Για αυτό οι Λιβανέζοι που έρχονται στην Κύπρο γίνονται όλο και περισσότεροι και γι’ αυτό ξεκινήσαμε την Plus Properties στην Κύπρο. Μερικοί από τους Λιβανέζους αγοράζουν στην Κύπρο επειδή θέλουν να έχουν πάντα μια εναλλακτική επιλογή, εάν συμβεί κάτι, επίσης κάτι για επένδυση, ενώ κάποιοι άλλοι να έρχονται για να ζήσουν εδώ ή για να περάσουν το καλοκαίρι τους. Και μην ξεχνάτε επίσης το ελκυστικό πρόγραμμα για διαμονή και εξασφάλιση ιθαγένειας που προσφέρει η Κύπρος

2.      Plus Properties Cyprus. Πείτε μας περισσότερα για την εταιρεία σας και τους τομείς δραστηριότητάς της. 

Η εταιρεία μας σήμερα αναπτύσσει 32 έργα σε όλη την Κύπρο. Έχουμε 21 έργα στη Λάρνακα, 9 έργα στη Λεμεσό και τώρα πρόσφατα ξεκινήσαμε στην Πάφο και τη Λευκωσία. Έχουμε ήδη παραδώσει 18 έργα. Η έδρα μας βρίσκεται στη Λάρνακα και έχουμε επίσης γραφεία στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Έχουμε 22 υπαλλήλους με δικό μας τμήμα μηχανικής και μάρκετινγκ. Έχουμε πέντε Λιβανέζους εμπειρογνώμονες, κυρίως μηχανικούς, τεχνικούς και αρχιτέκτονες και όλο το υπόλοιπο προσωπικό είναι Κύπριοι. Ένα ή δύο από αυτά τα άτομα προέρχονται από τη Ρωσία ή έχουν άλλη ιθαγένεια. Στόχος μας δεν είναι μόνο οι Λιβανέζοι αλλά και οι Κύπριοι. Στην αρχή, οι Κύπριοι δεν ήρθαν στην Plus Properties επειδή πρώτα απ’ όλα δεν υπήρχε ταμειακή ροή, οι άνθρωποι δεν είχαν την ικανότητα να αγοράσουν σπίτια το 2015-2016. Το 2018-19 άρχισαν να αγοράζουν. Δεύτερον, στην αρχή δεν αγόραζαν ένα σπίτι από έναν αλλοδαπό, από έναν ξένο που δεν γνώριζαν. Τώρα, μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι έχουμε πολλούς Κύπριους που αγοράζουν από τα έργα μας επειδή βλέπουν την ποιότητα και το γεγονός ότι παραδίδουμε πάντα εγκαίρως τα έργα μας. Αυτή είναι η δύναμή μας. Αυτό που κάναμε κατά την πρώτη περίοδο είναι ότι προσπαθήσαμε να δίνουμε ποιότητα και να παραδίδουμε πολύ γρήγορα. Οι πελάτες μας ήταν κάτι παραπάνω από χαρούμενοι και όταν ένας πελάτης αισθάνεται ευτυχισμένος, θα μας υπολογίζει περισσότερο και στο μέλλον. Σήμερα, όπως σας είπα, έχουμε πολλούς Κύπριους που αγοράζουν από εμάς, έχουμε επίσης ανθρώπους από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τον Λίβανο και πολλές άλλες χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόσφατα ιδρύσαμε μια εταιρεία εκτύπωσης για τα κτίριά μας. Για να κάνουμε τις πινακίδες, τις επιγραφές στα κτίριά μας, τους φράκτες κ.λπ. Και θα εξυπηρετήσουμε και άλλους ενδιαφερόμενους εάν μας χρειαστούν. Γενικά επεκτεινόμαστε στην Κύπρο.

3.      Ένα έργο που χωρίς αμφιβολία έκλεψε την παράσταση είναι το Pearl of Mackenzie στη Λάρνακα. Τι μπορείτε να πείτε για αυτό το έργο; 

Συνήθως, όταν εισέρχεσαι σε μια αγορά, πρέπει να αφήσεις μια σφραγίδα. Πρέπει να αφήσεις τους ανθρώπους να μιλούν για κάτι. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μάρκετινγκ και επέκτασης μας, είχαμε πολύ ωραία κτίρια όπως το Plus 1, το Plus 2, αλλά ήταν παραδοσιακά κτίρια 10-12 διαμερισμάτων. Όταν αποκτήσαμε το οικόπεδο του «The Pearl of Mackenzie» και σε σχέση με αυτό το όμορφο σχέδιο, είχε ένα πολύ ακριβό κόστος κατασκευής, αλλά ήταν το έργο που θα χτυπούσε την αγορά και θα έκανε όλους να μιλούν για αυτό. Έτσι, αποφασίσαμε να το κάνουμε. Με τόσο υψηλό και πολυτελές έργο, με υπόγειο χώρο στάθμευσης, θυρωρείο, ρεσεψιόν, πισίνες και γενικά τα πάντα, το Pearl είναι πλέον στο 95% πληρότητας. Και το έχουμε τελειώσει ομιλούντες κατασκευαστικά. Γι’ αυτό το Pearl είναι σήμερα σημείο αναφοράς της πόλης της Λάρνακας. Έχουμε τώρα ένα άλλο έργο παρόμοιο με το Pearl που ονομάζεται Tamara Gardens και πήρε το όνομά του από την κόρη μου Tamara. Αυτό το μεγάλο έργο βρίσκεται στα Λιβάδια και έχουμε επίσης το έργο Roy Terrace στο Mackenzie, το οποίο πήρε το όνομά του από τον γιο μου Roy. Αυτό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από τους κήπους Pearl και Tamara.

Εκτός από αυτό, η εταιρεία μας δημιούργησε μια έκταση για αναζωογόνηση πίσω από το Radisson Blu Hotel στη Λάρνακα. Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με μερικούς ανθρώπους για την ανάπτυξη της Μαρίνας Λάρνακας και του λιμανιού. Και πιστεύω ότι αυτό θα ενισχύσει την περιοχή. Έτσι, επενδύσαμε πολλά σε αυτόν τον τομέα. Αγοράσαμε ίσως 15 οικόπεδα εκεί, πίσω από το Radisson Blu και το αποκαλούμε «The New Marina Area». Και τώρα, όταν ανακοινώσουν επίσημα το έργο, σύντομα, θα είμαι περήφανος που είχα το όραμα να επιλέξω αυτήν την περιοχή, γιατί αυτή η περιοχή θα ακμάσει στη Λάρνακα. Η Λάρνακα ήταν νούμερο 3 ή αριθμός 4 προορισμός για αγοραστές, ενώ η Λεμεσός, η Λευκωσία και η Πάφος έρχονταν πρώτες. Μπορώ να πω ότι διαδραματίσαμε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Λάρνακας σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε πολλά έργα εδώ και πήγαμε σε όλο τον κόσμο προωθώντας αυτήν την πόλη σε αγοραστές, όπως και την Κύπρο γενικότερα.

4.      Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο; Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω επέκταση του κατά τη γνώμη σας; Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή;

Ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο τα πάει καλά, αλλά φοβάμαι λίγο. Όταν υπάρχει πάρα πολλή ζήτηση, εάν η προσφορά ακολουθεί και γίνει υψηλότερη από τη ζήτηση, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Και αυτό συνέβη κατά την περίοδο 2018-2019. Εγώ και άλλες εταιρείες πιστεύουμε ότι υπάρχει ζήτηση, οι άνθρωποι έρχονται να αγοράσουν για να εξασφαλίσουν διαβατήριο ή για διαμονή, κάνουμε πολλά έργα. Αλλά εάν η αγορά επηρεάζεται όπως συνέβη τώρα με τον κορωνοϊό και εάν δεν έχουμε αρκετά χρήματα για να λειτουργήσουμε ή να συνεχίσουμε, σίγουρα ορισμένοι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Οι σοβαροί developers θα παραμείνουν ισχυροί, αλλά έχουμε πολλούς που ήρθαν από τον Λίβανο, αγόρασαν ένα τεμάχιο γης, αυτό-ορίστηκαν ως μεσίτες και θέλουν να γίνουν developers. Αυτός δεν είναι ο ακριβής ορισμός. Ένας κτηματομεσίτης θα πρέπει να έχει περισσότερα από ένα οικόπεδο, να έχει γραφείο, να προσλαμβάνει έναν ντόπιο αρχιτέκτονα, να προσλαμβάνει έναν ντόπιο μηχανικό και γενικά να έχει ντόπιο προσωπικό. Γι’ αυτό μετά τον κορωνοϊό, η αγορά θα είναι λίγο πιο δύσκολη και μόνο οι ισχυρές εταιρείες θα επιβιώσουν. Τα μεγάλα έργα, κυρίως στη Λεμεσό, θα αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα λόγω της ζήτησης. Ήδη πιστεύουν ότι υπάρχει μια μικρή μείωση της ζήτησης, λόγω των ακριβών διαμερισμάτων. Η εταιρεία μας το απέφυγε αυτό. Εκτός από το Pearl, δεν έχουμε ακριβά διαμερίσματα. Δεν έχουμε πολυώροφα κτίρια. Δεν έχουμε 300 βίλες ή 200 διαμερίσματα. Προτιμούμε μικρά έργα, ιδανικά για ολοκλήρωση τους εντός ενός έτους.

Να πω κάτι για το πρόγραμμα της κυβέρνησης για υπηκοότητα. Το πρόγραμμα υπηκοότητας προσέλκυσε πολλούς επενδυτές. Αλλά εδώ, η κυβέρνηση πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Εάν δεν διευκολύνουν τη ζωή των επενδυτών, όλη η οικονομία θα υποφέρει. Επειδή η οικονομία εδώ εξαρτάται κυρίως από τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων. Τώρα οι τράπεζες δεν δέχονται χρήματα από το εξωτερικό. Υπάρχει υψηλή προμήθεια συμμόρφωσης. Δεν δέχονται χρήματα, πρέπει να γνωρίζουν το ένα, πρέπει να γνωρίζουν το άλλο. Αν πας στην Ελλάδα, πληρώνεις 250.000 ευρώ και στη συνέχεια επιτρέπεται να πας σε όλη την Ευρώπη. Εδώ πληρώνεις 300.000 ευρώ και μπορείς να εισέλθεις μόνο στην Κύπρο. Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εάν θέλει να προσελκύει ξένους επενδυτές. Πρέπει να διευκολύνουν το πρόγραμμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας.
Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Κύπρο τώρα. Πρώτα απ’ όλα, οι καθυστερήσεις. Κάνεις αίτηση για άδεια στο Δήμο. Χρειάζονται έξι έως οκτώ μήνες ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται μόνο ένας μήνας. Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης, η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας. Οι άνθρωποι δεν σε εμπιστεύονται αν δεν τους δώσεις τίτλο ιδιοκτησίας. Δεν μπορείς να καθυστερείς αυτήν την έκδοση για δύο ή τρία χρόνια. Και όταν τους ρωτάς γιατί, πάντα σου λένε ότι δεν έχουν αρκετό προσωπικό ή δεν έχουν επαγγελματικό προσωπικό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει ο Υπουργός Εσωτερικών. Υποφέρουμε με αυτό. Η αγορά υποφέρει και η κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο υποφέρει επίσης. Πηγαίνεις για διαβατήριο. Κάνουμε αίτηση για τους πελάτες μας να αποκτήσουν διαβατήριο. Η κυβέρνηση προωθεί ότι σε έξι μήνες παίρνεις το διαβατήριό σου. Χρειάζεται 1,5 έτος. Γιατί; Δεν έχουν αρκετό προσωπικό, όπως λένε. Οι υπάλληλοί τους δεν έχουν αρκετό χρόνο, όπως λένε. Αυτό επηρεάζει την αγορά. Εάν λες ότι θα γίνει σε έξι μήνες, θα πρέπει να το κάνεις. Και αν κάποιος έχει προβλήματα και δεν αποδέχεσαι την αίτησή του, πρέπει να του πεις στον ένα μήνα: «Συγγνώμη κύριε, κυρία, το αρχείο σου δεν είναι αποδεκτό». Δεν χρειάζεται να περάσουν 18 μήνες για να πούμε ναι ή όχι. Επιπλέον, ζητάς από την αρχή ηλεκτρισμού να έρθει και να ελέγξει το κτίριο και σου λένε ότι θα έρθουν σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτές οι διατυπώσεις, η διαδικασία και το κυπριακό σύστημα είναι πολύ αργά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιοι. Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο ευέλικτες. Κατανοούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στις τράπεζες. Αλλά μερικές φορές πρέπει να υπάρχει ευελιξία για να προσελκύσουμε ανθρώπους χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς να υπάρχει σύγκρουση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το καταλαβαίνουμε αυτό.
 

5.      Η κύρια δραστηριότητά σας είναι στη Λάρνακα και στη Λεμεσό, δύο πόλεις που αναπτύσσονται τεράστια κατά την τελευταία δεκαετία. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι δύο πόλεις για την οικονομία της χώρας και γιατί; 

Γιατί Λάρνακα; Ή γιατί η Λεμεσός; Αυτές είναι δύο παραλιακές πόλεις, όπου μπορείς να ζήσεις όλο τον χρόνο, να έχεις νυχτερινή ζωή και να έχεις όλες τις υπηρεσίες που θέλεις. Η Λευκωσία είναι μια πολύ ωραία πόλη, αλλά οι ξένοι δεν πηγαίνουν εκεί το καλοκαίρι. Η Πάφος, η Αγία Νάπα και το Παραλίμνι είναι όμορφες περιοχές, αλλά μόνο για το καλοκαίρι. Στη Λάρνακα και στη Λεμεσό, αν αγοράσεις ένα σπίτι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όλο τον χρόνο. Γι’ αυτό και δραστηριοποιούμαστε κυρίως σε αυτές τις δύο πόλεις, ακολουθώντας το αίτημα των πελατών μας.

6.      Κύριε Chehwane, είναι η Κύπρος ο σωστός τόπος για να έρχονται και να εργάζονται οι άνθρωποι του Λιβάνου; Πιστεύετε ότι περισσότεροι Λιβανέζοι θα έρθουν στην Κύπρο λόγω της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης του Λιβάνου; 

Όσον αφορά τους Λιβανέζους που έρχονται εδώ, νιώθουν την Κύπρο σαν το σπίτι τους, έχουμε εδώ λιβανικές τράπεζες, ξενοδοχεία. Είναι 20 λεπτά μακριά, μπορείς εύκολα να φέρεις την οικογένειά σου εδώ και στη συνέχεια να επιστρέψεις στη Βηρυτό για οποιονδήποτε λόγο. Είναι πρακτικό για τους Λιβάνιους να ζουν στην Κύπρο. Τώρα, πιστεύω ότι θα έχουμε μια νέα μετανάστευση στην Κύπρο από τον Λίβανο. Δυστυχώς για τη χώρα μας, αναμένουμε ένα χάος. Ήδη έχουμε οικονομικό και τραπεζικό πρόβλημα, οι άνθρωποι φοβούνται. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον αριθμό των ατόμων που θα έρθουν τώρα στην Κύπρο για να ζήσουν. Έχουμε ίσως 500 οικογένειες που έχουν ήδη εγγράψει τα παιδιά τους σε κυπριακά σχολεία. Ψάχνουν για σπίτια, άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς. 10-12 χιλιάδες Λιβανέζοι άνοιξαν λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες. Για να μεταφέρουν τιμολόγια από τις ΗΠΑ για παράδειγμα ή από την Αφρική. Για άλλη μια φορά, η Κύπρος θα επωφεληθεί από την πολιτική κατάσταση του Λιβάνου. Το 1975, όλες οι κυπριακές εταιρείες έλεγαν ότι ήμασταν αυτοί που τους δώσαμε οξυγόνο σε μια δύσκολη χρονική περίοδο με την μεταφορά χρημάτων και την επένδυση στην Κύπρο. Φυσικά, έχετε Ρώσους κ.λπ. αλλά ο Λιβανέζος έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο. Και πάλι, πολλοί Λιβανέζοι θα έρθουν, θα επενδύσουν και ίσως να διαμείνουν εδώ. 

7.      Πείτε μας μερικά πράγματα για την ειδική σας σχέση με τη Μαρωνιτική Κοινότητα της Κύπρου.

Όπως γνωρίζετε, είμαι Λιβανέζος, είμαι Μαρωνίτης. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τη Μαρωνιτική Κοινότητα εδώ στην Κύπρο. Με την Πρέσβειρα του Λιβάνου με την οποίο όλοι οι Λιβανέζοι είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Είναι εδώ για να βοηθήσει, είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να παρέχει βοήθεια αν χρειαστεί. Έχω επίσης καλή σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Σουέηφ. Είναι ο «πατέρας» όλων των Λιβανέζων. Ακόμα κι αν δεν είναι Κύπριοι, είναι πάντα έτοιμος να βοηθήσει. Έχει ένα πολύ καλό δίκτυο ιερέων σε κάθε πόλη. Στη Λάρνακα, για παράδειγμα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Λιβανέζων που πηγαίνουν στην εκκλησία, ο πατέρας Akl διοργανώνει εκδηλώσεις για αυτούς, έχουν συναντήσεις κ.λπ. Στη Λεμεσό έχουμε τον πατέρα Ibrahim με την Hayat Harfouche που παίζουν μεγάλο ρόλο εκεί. Και φυσικά, έχουμε τον πατέρα Succar και τον πατέρα Tartak στη Λευκωσία και επίσης τον πατέρα Ρούκος στα Μαρωνίτικα χωριά. Όλα μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι που είμαστε Μαρωνίτες.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω την ιδιαίτερη σχέση μου με τον βουλευτή μας, τον εκπρόσωπό μας στο κοινοβούλιο Γιαννάκη Μούσα. Ο φίλος μου είναι πάντα έτοιμος, πάντα ενημερωμένος για κάθε κάλεσμα που του κάνουμε για βοήθεια, εάν έχουμε κάποιο πρόβλημα εδώ. Η Μαρωνιτική Κοινότητα στην Κύπρο είναι πάντα δίπλα στους Λιβανέζους που ζουν εδώ. Όπως όλες οι κοινότητες στον κόσμο, υπάρχουν πάντα διαφορετικά μέρη, διαφορετικές απόψεις. Αλλά στην Κύπρο, αυτό συμβαίνει σε δημοκρατικά πλαίσια. Όπως και στον Λίβανο, όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ οποιουδήποτε υποψηφίου κ.λπ.

8.      Τι ακολουθεί για τον George Chehwane και την Plus Properties Cyprus?

Ήθελα να προσθέσω ότι είμαι πλέον Κύπριος. Μιλάω ως Κύπριος και όλη η κριτική της κυβέρνησης που ανέφερα προέρχεται από έναν Κύπριο και όχι από έναν Λιβανέζο επενδυτή. Ο George Chehwane είναι Κύπριος και ανησυχεί για όλα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και για κάθε μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση, από οποιονδήποτε νόμο και θέλει να υπερασπιστεί τη δεύτερη του χώρα. Θέλουμε να ψηφίσουμε, να συμμετάσχουμε στην πολιτική ζωή, θέλουμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με όλους αφού επενδύουμε εδώ και οι οικογένειές μας είναι εδώ.
Τι έπεται; Τώρα έχουμε πολλά έργα σε εξέλιξη. Έχουμε την εταιρεία εκτύπωσης που επεκτείνεται επίσης. Αυτήν τη στιγμή κάνουμε μια μελέτη για ένα ιατρικό πρόγραμμα και ίσως θα κάνουμε κάτι αν καταλήξουμε στο ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Και ανυπομονούμε να κάνουμε περισσότερες επιχειρήσεις. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι ίδρυσα, πριν από τρία χρόνια, το Κυπρο-Λιβανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Είμαι ο Πρόεδρος αυτού του συμβουλίου και πολλοί άνθρωποι μας καλούν για βοήθεια ή υποστήριξη και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τους βοηθήσουμε.

- Advertisement -