Τζοάννα Μουκάρζελ – Αβραάμ Λουκά: Το νέο «αίμα» του ΚΝΜ έχει όραμα

0
1625

– Αβραάμ Λουκά: «Ευελπιστούμε πως με την προσωπική πρωτοβουλία του Γιαννάκη Μούσα αλλά και τη δική μας ως ΚΝΜ, σύντομα θα γίνει ένα σχέδιο και θα μπορούμε να μπαίνουμε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Πολεμίδια χωρίς να φοβόμαστε»

– Τζοάννα Μουκάρζελ: «Μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή στα χωριά μας, οφείλουμε να κρατήσουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα μας ζωντανά, έτσι ώστε να μην ξεχαστούν»

Τζοάννα Μουκάρζελ και Αβραάμ Λουκά αποτελούν το νέο «αίμα» στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Νεότητος Μαρωνιτών Πολεμιδιών και παρουσιάζονται γεμάτοι όρεξη και πανέτοιμοι να εργαστούν για τους στόχους του ΚΝΜ και της Μαρωνιτικής Κοινότητας ευρύτερα. Οι δύο νέοι μιλούν στον «Τ» για το πως ενεπλάκησαν με τα δρώμενα του Κέντρου, για τους στόχους τους, καθώς και για τις προσπάθειες ανανέωσης του ΚΝΜ κατά τον τελευταίο καιρό. Κάνουν λόγο για τις εργασίες ανακαίνισης του οικήματος στα Πολεμίδια οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου, με χρηματοδότηση του Εκπροσώπου Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα, τονίζοντας ότι αυτά τα έργα είναι η αρχή για την ανανέωση που χρειάζεται το ΚΝΜ. Αμφότεροι συμφωνούν πως στόχος όλων των Μαρωνιτών πρέπει να είναι η επιστροφή στα χωριά και τις περιουσίες τους, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ενώ ερωτηθέντες να σχολιάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Πολεμίδια, σημειώνουν την άμεση ανάγκη για αναστήλωση της πριν να είναι αργά.

1. Πως ξεκίνησε η εμπλοκή σας με το Κέντρο Νεότητος Μαρωνιτών;

Τζοάννα: Μας προσκάλεσαν τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου για να λάβουμε μέρος και εμείς αμέσως δεχθήκαμε. Αυτό έγινε πριν περίπου 3 χρόνια. Εγώ ήμουν από παλαιότερα μέλος όμως δεν συμμετείχα σε συμβούλιο. Μετά από την προτροπή, ιδιαίτερα του Σιάρπελ Σκέντερ, σκέφτηκα πως ήταν μια ευκαιρία για να έρθει κοντά στο σωματείο η νεολαία. Εγώ προσωπικά από μωρό θυμάμαι τον εαυτό μου μέσα στον σύλλογο στα Πολεμίδια. Εκεί μεγάλωσα. Οπόταν το βρήκα ως μια πολύ καλή ευκαιρία για να λάβω μέρος, να ασχοληθώ και να φέρουμε τον κόσμο κοντά.

Αβραάμης: Εγώ μετά την εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, δέχθηκα πρόσκληση για να γίνω και μέλος του Συμβουλίου στο Κέντρο Νεότητος. Αποδέχθηκα με μεγάλη μου χαρά. Ανήκουμε σε μια μειονότητα και γενικότερα στην Κύπρο οι νεολαίες χάνονται και από τα Κέντρα Νεότητος και από τα καφενεία και τους συλλόγους. Είμαι νέος και όταν μπήκαμε μέσα ο στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε και άλλους νέους έτσι ώστε να εμπλακούν και να δώσουμε ζωντάνια στο Κέντρο Νεότητος.

2. Εξ’ όσων αντιλαμβανόμαστε υπήρχε πάντοτε η ανάγκη για μια ανανέωση στο Κέντρο, με νέους ανθρώπους όπως εσάς; Πιστεύετε πως η ώρα της ανανέωσης έφτασε; Γιατί υπήρχε αυτό το πρόβλημα και αυτή η αποστασιοποίηση από τους νέους κατά τη γνώμη σας;

Τζοάννα: Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο οίκημα κτίστηκε μετά την εισβολή. Από τότε με τα διάφορα που γίνονταν δεν υπήρξε ποτέ κάτι ουσιαστικό όσον αφορά το κομμάτι της ανανέωσης. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια είναι καιρός να γίνει μια ανανέωση. Εμείς προσπαθούμε να ασχοληθούμε με καινούρια, ενδιαφέροντα πράγματα, κάτι που ο κόσμος αναζητά για να έρθει κοντά και να εμπλακεί. Υπήρχαν και παλαιότερα δραστηριότητες, δεν ήταν όμως ελκυστικές για τη νεολαία. Ηλικιακά ο κόσμος του Κέντρου ήταν 45-50 ετών και άνω. Τώρα πρέπει να γίνει κάτι καινούριο για να έρθει επιτέλους κοντά η νεολαία, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Αβραάμης: Το πρόβλημα με τους νέους είναι φυσιολογικό. Είμαστε στο 2020, οι νέοι καταφεύγουν αλλού. Εμείς για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τους νέους, θα πρέπει να έχουμε νέους στο συμβούλιο. Αυτό είναι κάτι που θα αρέσει και σε εκείνους αλλά και στους συνομήλικους τους που πιθανώς να ενδιαφερθούν να έρθουν. Για παράδειγμα, ένα θέμα που συζητήθηκε είναι η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Αυτός είναι ένας τρόπος να φέρεις νέους κοντά. Ένας άλλος τρόπος είναι να αναλάβει το μπουφέ του καφενείου εκεί στο σωματείο, ένας νέος άνθρωπος. Χωρίς φυσικά να θέλουμε να θίξουμε τον οποιονδήποτε. Αντίθετα, όσοι ήταν εκεί μέχρι σήμερα προσπάθησαν και πρόσφεραν πάρα πολλά. Για όλα όμως σε κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει μια ανανέωση. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που τα συζητούμε με τη Τζοάννα και προσπαθούμε να τα υλοποιήσουμε.

3. Το Κέντρο Νεότητος ήταν αυτό που στέγασε πολλούς Κύπριους Μαρωνίτες μετά την εισβολή και γενικότερα ήταν αρκετά ενεργό. Τα τελευταία χρόνια λόγω και της απουσίας των νέων, η δράση του έχει πέσει αισθητά. Σήμερα εσείς νιώθετε την ευθύνη πως πρέπει να ανατρέψετε αυτή την κατάσταση;

Αβραάμης: Σίγουρα εγώ προσωπικά για να δεχθώ την πρόσκληση και να λάβω μέρος, αυτό είχα στο μυαλό μου. Δεν ήρθα εδώ ούτε για τα μάτια του κόσμου, ούτε για το θεαθήναι. Όπως είπα και πριν στόχος μας είναι όχι μόνο να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη αλλά να αφήσουμε και εποχή. Δηλαδή να κάνουμε την αναγέννηση ούτως ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια και μετά να πάει στους επόμενους.

4. Να περάσουμε στο θέμα της ανακαίνισης του οικήματος. Ανακοινώθηκε η έναρξη τους έργου με τη χρηματοδότηση του Εκπροσώπου Μαρωνιτών και εξ’ όσων γνωρίζουμε προχωρούν οι εργασίες. Τι θέλετε να κάνετε στο σωματείο; Τι ανάγκες υπάρχουν;

Τζοάννα: Όπως προαναφέραμε, η ανακαίνιση γίνεται με κύριο σκοπό να προσελκύσει και να στεγάσει τους νέους μας. Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει αφού το οίκημα ήταν παλιό και παραμελημένο. Ήταν κάτι που δεν σήκωνε άλλη αναβολή, έπρεπε να ξεκινήσει να γίνεται άμεσα. Μαζί με τη βοήθεια του Εκπροσώπου θα γίνει αυτή η ανανέωση που τόσο πολύ χρειαζόμασταν εκεί. Μέσα στα σχέδια μας είναι να εξοπλίσουμε το οίκημα με μπιλιάρδο, όπως υπήρχε και παλαιότερα. Θέλουμε να ανανεώσουμε τον σύλλογο, κρατώντας ταυτόχρονα και τις παλαιές παραδόσεις. Παλαιότερα υπήρχε και μπιλιάρδο αλλά και ping pong. Ναι μεν θέλουμε να φέρουμε κάτι καινούριο, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε και τις παλιές καλές εποχές. Κατά κάποιο τρόπο θέλουμε να συνδυάσουμε τις δύο εποχές.

Αβραάμης: Ένα σημαντικό κομμάτι της ανακαίνισης είναι και η διαμόρφωση του χώρου. Το καλύτερο θα ήταν να κάνουμε ένα καινούριο μπαρ μέσα στον χώρο, καινούρια τραπεζάκια, ομπρέλες το καλοκαίρι. Υπάρχει ωραίος εξωτερικός χώρος στο οίκημα. Να σημειώσουμε πως ο Πρόεδρος του συμβουλίου Σιάρπελ Σκέντερ, ο Τζόζεφ Μιχαήλ και ο Αντώνης Χαννή έχουν ένα όραμα το οποίο θέλουν πολύ να υλοποιήσουν και το καταλαβαίνουμε. Ονειρεύονται να δημιουργήσουν ένα γήπεδο φούτσαλ (mini football) μέσα στο χώρο του σωματείου. Είμαστε στη διαδικασία έκδοσης της πολεοδομικής άδειας, όμως ακόμα χρειάζονται περισσότερα πράγματα για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Είναι ένα θέμα το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει στο να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους νέους.

5. Ποια η προσωπική σας σχέση με τα χωριά μας; Ποια η άποψη σας για το μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται η Μαρωνιτική Κοινότητα, με το τελικό στάδιο να είναι η πολυπόθητη επιστροφή στα χωριά μας;

Αβραάμης: Εννοείται πως το αντιλαμβανόμαστε και συμφωνούμε. Ο στόχος και της Μαρωνιτικής κοινότητας αλλά και όλων των προσφύγων είναι να επιστρέψουν στα χωριά τους. Θέλουμε τη λύση του κυπριακού, θέλουμε να γνωρίσουμε και να ζήσουμε χρόνια στους τόπους μας, να μην ξεχνούμε τις ρίζες μας. Εγώ προσωπικά σαν Μαρωνίτης δεν έζησα και πολύ την Μαρωνιτική κουλτούρα, λόγω του ότι ήμασταν μακριά από το χωριό. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν πρέπει να χαθούμε σαν κοινότητα. Ένας τρόπος να κρατήσεις στη ζωή μια μειονότητα είναι να τηράς τα έθιμα σου και να είσαι στον τόπο σου. Γι’ αυτό 100% θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Μέσω του Κέντρου Νεότητος θέλουμε να περάσουμε αυτήν την άποψη στους νέους μας. Πως πρώτιστος στόχος είναι η διατήρηση της κοινότητας στη ζωή και η επιστροφή στα εδάφη μας.

Τζοάννα: Μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή όμως οφείλουμε να κρατήσουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα μας ζωντανά, έτσι ώστε να μην ξεχαστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να κάνουμε αυτή την ανανέωση στο σύλλογο μας, να θυμίσουμε τις ρίζες μας στη νεολαία της κοινότητας, να μην ξεχνούν ποιοι είμαστε. Μέσω και των δραστηριοτήτων στον σύλλογο προσπαθούμε να κρατούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις.

6. Αβραάμη, ως Δημοτικός Σύμβουλος, πως εκμεταλλεύτηκες τη θέση σου αυτή για να βοηθήσεις το Κέντρο Νεότητος, το οποίο βρίσκεται και στα όρια του Δήμου σου;

Αβραάμης: Προσπαθώ να το εκμεταλλευτώ όσο μπορώ. Είχα και δύο συναντήσεις με τον Δήμαρχο μέχρι στιγμής, για αυτό που είπαμε προηγουμένως με το γήπεδο φούτσαλ. Προσωπικά κάνω ότι περνά από το χέρι μου για το καλό του σωματείου. Προτιμώ να μην μπω σε λεπτομέρειες, όμως οπωσδήποτε προσπαθώ τα μέγιστα.

Τζοάννα: Ο Αβραάμης είναι η φωνή μας προς το δημαρχείο και γενικότερα προς τον δήμο.

7. Ποια η άποψη σας για το θέμα της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στα Πολεμίδια και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται; Γιατί πιστεύετε πως έφτασε σε τέτοιο σημείο;

Τζοάννα: Η κατάσταση εκτός από λυπηρή είναι και επικίνδυνη. Πέραν του πολεοδομικού θέματος, πρέπει να θυμίσουμε τόσο στον Αρχιεπίσκοπο όσο και σε όλους τους παράγοντες την ιστορικότητα της εκκλησίας αυτής. Όταν ήρθαμε σαν πρόσφυγες μας δόθηκε ο χώρος που ήταν ένα παλιό σινεμά για να κάνουμε τη δική μας εκκλησία. Μάλιστα σήμερα, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Πολεμίδια, μαζεύει περισσότερο κόσμο απ’ όσο η εκκλησία του Αγίου Σιάρπελ. Αυτό είναι αρκετά σοκαριστικό.

Αβραάμης: Είναι ένα θέμα το οποίο ο Εκπρόσωπος το επιβλέπει προσωπικά. Όταν συνομίλησα μαζί του μου εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εκκλησία. Μέσω του Εκπροσώπου μας λοιπόν έχουμε μια συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Σίγουρα δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μη θέλει να γίνει η επιδιόρθωση. Ευελπιστούμε πως με την προσωπική πρωτοβουλία του Γιαννάκη Μούσα αλλά και τη δική μας σαν Κέντρο Νεότητος Μαρωνιτών, σύντομα θα γίνει ένα σχέδιο και θα μπορούμε να μπαίνουμε στην εκκλησία χωρίς να φοβόμαστε. Η εκκλησία είναι και ακριβώς απέναντι από το οίκημα του Κέντρου Νεότητος. Συνεπώς η επιδιόρθωση της εκκλησίας είναι ένας τρόπος να έρθει η νεολαία και στην εκκλησία αλλά και στο σωματείο. Κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία, τι πιο ωραίο υπάρχει από το να μπορείς να πιείς τον καφέ σου με φίλους και συγχωριανούς σε έναν τόπο που θα τον νιώθεις δικό σου.

8. Κλείνοντας θα θέλαμε ένα καταληκτικό μήνυμα και από τους δύο σας προς τους νέους Μαρωνίτες, ιδιαιτέρως αυτούς της πόλης σας της Λεμεσού.

Τζοάννα: Οι πόρτες του Κέντρου Νεότητος ήταν πάντοτε ανοικτές για τη νεολαία και πάντα θα είναι. Αυτός είναι και ο σκοπός, οι πόρτες να παραμείνουν ανοικτές. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των νέων και τους θέλουμε να έρθουν κοντά μαζί με εμένα και τον Αβραάμη έτσι ώστε να στηθεί ξανά από την αρχή το Κέντρο Νεότητος και να γίνει όπως ακριβώς αρμόζει στη σημερινή νεολαία. Να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα μας αρέσει και θα το απολαμβάνουμε.

Αβραάμης: Ελάτε κοντά, ελάτε να μεγαλώσουμε τις ρίζες μας.

 

- Advertisement -