Νουρής: «Βούληση μου να σταθώ αρωγός στα ζητήματα της Μαρωνιτικής Κοινότητας»

0
1029

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή στον Τύπο των Μαρωνιτών 

  • «Με τους Μαρωνίτες μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και τον ίδιο πόθο για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες μιας και κατάγομαι κι εγώ από τις κατεχόμενες μας περιοχές»
  • «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου τέθηκαν ενώπιον μου σειρά ζητημάτων και ειδικών αιτημάτων ή προβλημάτων που απασχολούν τη Μαρωνιτική Κοινότητα με στόχο την αύξηση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων των Μαρωνίτικων χωριών»
  • Αυτό που χαρακτηρίζει τη συνεργασία μας με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες μας σε κάποια θέματα, είναι ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση στις θέσεις και στους προβληματισμούς της κάθε πλευράς»
  • «Για τη δημιουργία του Maronite Sporting Center, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει ένα μέρος των εξόδων και αυτό περιορίζεται κυρίως στο κόστος μελετών και στην έκδοση αδειών (πολεοδομική και οικοδομής), ενώ το μεγαλύτερο κόστος, περίπου το 85%, θα αναληφθεί από τον ΚΟΑ»

Αναμφίβολα ηγείται του μεγαλύτερου από άποψη αρμοδιοτήτων και του σημαντικότερου για τη Μαρωνιτική Κοινότητα Υπουργείου. Με την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Νίκος Νουρής έδειξε από την πρώτη μέρα τις προθέσεις του για στήριξη της Μαρωνιτικής Κοινότητας στα πολλά και πολυσύνθετα θέματα που τίθενται ενώπιον του ιδίου και του Υπουργείου του. Ο Υπουργός Εσωτερικών ανοίγει τα χαρτιά του στον Τύπο των Μαρωνιτών, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Κάνει λόγο μεταξύ άλλων για τη σχέση του με τη Μαρωνιτική Κοινότητα που πάει αρκετά χρόνια πίσω, καθώς και για την αγαστή συνεργασία του με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα, τόσο κατά τη θητεία του ως Βουλευτής, όσο και από τη θέση του Υπουργού. Μιλά για σειρά θεμάτων και προβλημάτων που τέθηκαν ενώπιον του προς εξυπηρέτηση των μελών της Μαρωνιτικής Κοινότητας, με ειδική αναφορά στα πολλά ζητήματα που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας. Ο κ. Νουρής αναφέρεται και στο πρωτοπόρο Τριετές Σχέδιο Ανάπτυξης της Μαρωνιτικής Κοινότητας που ενέκρινε το Υπουργείο του, ενώ επαναλαμβάνει τη στήριξη του ΥΠΕΣ στην ανέγερση από τους Μαρωνίτες του Πολυδύναμου Κέντρου Maronite Sporting Center. Τέλος, σημειώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτογράφησης, ενώ αναφερόμενος στο κυπριακό, τονίζει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διεκδίκηση της επανένωσης του νησιού.

  1. Κύριε Υπουργέ, μιλήστε μας λίγο για τη σχέση σας με τη Μαρωνιτική Κοινότητα της Κύπρου και πως αυτή έχει ενδυναμωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια.

Ανέκαθεν η σχέση μου με την Μαρωνιτική Κοινότητα της Κύπρου υπήρξε ιδιαιτέρως φιλική και η συνεργασία μας αγαστή. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και τον ίδιο πόθο για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες μιας και κατάγομαι κι εγώ από τις κατεχόμενες μας περιοχές. Τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και μετέπειτα στα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά και σήμερα από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών, η συνεργασία μας υπήρξε στενή και ειλικρινής στον κοινό αγώνα για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων πολιτών αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων της Κύπρου.

  1. Το μέγεθος της ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών είναι σίγουρα τεράστιο. Ποιοι είναι επιγραμματικά οι τομείς με τους οποίους ασχολείται το Υπουργείο σας;

Το Υπουργείο Εσωτερικών ως το κατ’ εξοχήν υπουργείο του πολίτη έχει ένα πολυσχιδές φάσμα αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Πέραν του γεγονότος ότι το 60% των υπηρεσιών του κράτους υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι τομείς αρμοδιότητας του αγγίζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πολεοδομική και χωροταξική πολιτική, οι πολιτικές που αφορούν Σωματεία και Ιδρύματα, Εράνους και ΜΜΕ, η πολιτική Άμυνα, αλλά και όλα όσα αφορούν τις πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου είναι μόνο μερικοί από τους πυλώνες που απαρτίζουν το Υπουργείο.

  1. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το ΥΠΕΣ έχει σήμερα την ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος θεμάτων που αφορούν τους Μαρωνίτες (Θέματα Εκπροσώπου Μαρωνιτών, εγκλωβισμένοι, κοινοτικά συμβούλια, σωματεία κτλ.). Ποια εξ αυτών βρέθηκαν ενώπιον σας κατά τους πρώτους δέκα μήνες των καθηκόντων σας και πως τα θέματα αυτά προωθούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών;

Το Υπουργείο Εσωτερικών μεριμνά για την επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται στις Κατεχόμενες Κοινότητες μας με την συμβολή βέβαια και του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών κ. Μούσα αλλά και την απαραίτητη συνεργασία των Κοινοτικών Συμβουλίων και της Επαρχιακής Διοίκησης Κερύνειας.

Κατά τους μήνες που ανέλαβα ως Υπουργός Εσωτερικών προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις σε κάποια προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊου όσο και για θέματα που ταλαιπωρούσαν παλαιότερα τους κατοίκους των κατεχόμενων χωριών όπως για παράδειγμα η οικονομική βοήθεια σε πληγέντες από τις θεομηνίες του 2016 και του 2018. Όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, μελετώνται από τους αρμόδιους λειτουργούς το συντομότερο δυνατό και προωθούνται οι κατάλληλες ενέργειες στο μέτρο του εφικτού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου τέθηκαν ενώπιον μου σειρά ζητημάτων και ειδικών αιτημάτων ή προβλημάτων που απασχολούν τη Μαρωνιτική Κοινότητα με στόχο την αύξηση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων των Μαρωνίτικων χωριών. Την ίδια ώρα ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε και τον συντονιστικό ρόλο όσον αφορά τη δράση και των άλλων Υπουργείων ή υπηρεσιών του κράτους για τα θέματα των Μαρωνιτών.

  1. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα. Πως κρίνετε τη μέχρι σήμερα συνεργασία μεταξύ σας;

Με τον φίλο Γιαννάκη γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και βεβαίως έχουμε θητεύσει μαζί στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τον πρόσφατο διορισμό μου ως Υπουργός των Εσωτερικών. Όπως είπα και προηγουμένως η σχέση αλλά και η συνεργασία μας υπήρξε πάντα ανθρώπινη, φιλική και αγαστή.

Μπορεί να υπήρξαν στιγμές διαφωνίας ή και διαφορετικών απόψεων σε αρκετά ζητήματα, ωστόσο αυτό που χαρακτηρίζει τη συνεργασία μας είναι ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση στις θέσεις και στους προβληματισμούς της κάθε πλευράς. Αυτά τα συστατικά θεωρώ ότι αποτελούν και το θεμέλιο μιας ουσιαστικής συνεργασίας και συνεννόησης.

  1. Οι Μαρωνίτες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα εν μέσω της κατάστασης με την πανδημία, κυρίως με τα οδοφράγματα αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις στα Μαρωνίτικα χωριά. Πως διαχειριστήκατε τα θέματα αυτά που αφορούσαν το ΥΠΕΣ;

Η περίοδος της πανδημίας ήταν μια περίοδος δύσκολη για όλους τους πολίτες και εξακολουθεί σε κάποιο βαθμό να είναι. Δεν επηρέασε μόνο τον τομέα της υγείας και την οικονομία αλλά και την ίδια την καθημερινότητα και την κοινωνικοποίηση των κυπρίων. Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για προστασία της υγείας των πολιτών, κρίθηκε αναγκαία η λήψη αυστηρών μέτρων τα οποία ευτυχώς απέδωσαν και καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, σε αντιδιαστολή με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου και εξακολουθούν σήμερα να παρουσιάζουν ανεξέλεγκτες τάσεις.

Ένα από τα μέτρα που κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν ήταν και ο περιορισμός της διακίνησης μέσω των οδοφραγμάτων από και προς της ελεύθερες περιοχές. Όχι γιατί θέλαμε να θέσουμε προσκόμματα στην ελεύθερη διακίνηση οποιουδήποτε αλλά γιατί, δεδομένης και της ασαφούς επιδημιολογικής εικόνας που είχαμε για τα κατεχόμενα, έπρεπε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατευθεί ο γενικότερος πληθυσμός.

Ενδεχομένως τα μέτρα αυτά να είχαν προκαλέσει την προσωρινή ταλαιπωρία και της Μαρωνιτικής Κοινότητας, ωστόσο θεωρούμε ότι οι χειρισμοί ήταν απόλυτα συνυφασμένοι με τις κατευθύνσεις που οι επιστημονική συμβουλευτική ομάδα πρότασσε αλλά και εκ του αποτελέσματος κρίνονται ορθοί.

  1. Πρόσφατα λήφθηκε επίσημα απόφαση για το Τριετές Σχέδιο Ανάπτυξης Μαρωνιτών. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του τόπου ένεκα και της πανδημίας, είναι εφικτό να τεθεί σε ισχύ άμεσα, ως ήταν προγραμματισμένο;

To Τριετές Σχέδιο Ανάπτυξης της Μαρωνιτικής Κοινότητας ετοιμάστηκε και κατατέθηκε από τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια του Κορμακίτη, Καρπάσιας, Ασωμάτου και Αγίας Μαρίνας και στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης των Μαρωνίτικων χωριών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα κατεχόμενα.

Αναφορικά με την επέκταση και ασφαλτόστρωση δρόμων στον Κορμακίτη και Καρπάσια, σας πληροφορώ ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Κοινοτικό Συμβούλιο Καρπάσιας σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των εργασιών και το ποσό χορηγίας που έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα και το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να αξιολογήσει τα δεδομένα που θα υποβληθούν.

  1. Κύριε Υπουργέ, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Μαρωνιτικής Κοινότητας έχει πλέον αδειοδοτηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου σας όλα αυτά θα αποτελούσαν ένα άπιαστο όνειρο. Ποια η άποψη σας για το εν λόγω έργο; Θα συνεχίσετε να είσαστε δίπλα στην κοινότητα μέχρι την ολοκλήρωση του;

Το έργο  Maronite Sporting Center, πρόκειται για ένα πολυδύναμο και υπερσύγχρονο κέντρο  που θα ανεγερθεί στην Πάνω Δευτερά σε τεμάχιο γης που ανήκει στη Μαρωνιτική Κοινότητα και θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο φούτσαλ, πισίνα, γυμναστήριο, καφετέρια, εστιατόριο, παιδότοπο, πλατεία και πάρκο εκδηλώσεων.

Για τη δημιουργία του πολυδύναμου έργου το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει ένα μέρος των εξόδων και αυτό περιορίζεται κυρίως στο κόστος μελετών και στην έκδοση αδειών (πολεοδομική  και οικοδομής ) ενώ το μεγαλύτερο κόστος περίπου το 85% θα αναληφθεί από τον ΚΟΑ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντοτε αρωγός στις Κοινότητες που θέλουν να διατηρούν την ταυτότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήθη και έθιμα αφού συμβάλει μέσω των χορηγιών στην προσπάθεια προαγωγής των Κοινοτήτων και των δράσεων τους, επομένως και στην περίπτωση του έργου αυτού το Υπουργείο θα παρακολουθεί την υλοποίηση και εξέλιξη του έργου.

  1. Αναφορικά με τα σωματεία και τις οργανώσεις της Μαρωνιτικής Κοινότητας, υπήρχε παλαιότερα οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών σε ετήσια βάση, η οποία δεν υφίσταται πλέον. Αναμένεται να επανέλθει αυτή η βοήθεια;

Αποτελεί πάγια πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών η στήριξη των σωματείων της Μαρωνιτικής Κοινότητας και του έργου τους. Η οικονομική βοήθεια που χορηγείται στα σωματεία είναι κατόπιν αιτήματος των ίδιων των σωματείων στον Υπουργό Εσωτερικών για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων, για έξοδα εκδηλώσεων ή και άλλων έκτακτων δαπανών και δραστηριοτήτων. Το 2020 παραχωρήθηκαν €10,000 στο Κέντρο Νεότητας Μαρωνιτών Πολεμιδιών και €20,000 στην Ένωση Νέων Ασωμάτου για σκοπούς ανέγερσης οικήματος. Το 2019 παραχωρήθηκαν €500 στην Ένωση Μαρωνιτών Ανθούπολης, €500 στην Ένωση Νέων Τιμίου Σταυρού Καρπάσιας και €2,000 στη Γυναικεία Πρωτοβουλία-Κοινότητα Μαρωνιτών. Το 2018 δόθηκαν €500 στην Ένωση Μαρωνιτών Ανθούπολης, €500 στο Σωματείο Κέδρος Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας και €2,500 στην Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών Κύπρου.

  1. Ξέρετε κύριε Υπουργέ πως το βασικότερο θέμα των Μαρωνιτών είναι τα χωριά τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν πάντοτε ο μεγάλος χορηγός των προσπαθειών για βελτίωση της υποδομής των Μαρωνίτικων χωριών. Υπάρχει αυτή η στήριξη και ανταπόκριση από μέρους σας στις τεράστιες ανάγκες τους; Είσαστε σε συνεννόηση με τα Κοινοτικά Συμβούλια;

Όλα τα αιτήματα για συντήρηση δρόμων και βελτίωση έργων υποδομής υποβάλλονται στην Επαρχιακή Διοίκηση Κερύνειας μελετώνται και αξιολογούνται και επομένως παρέχονται στο μέτρο του δυνατού και των οικονομικών δεδομένων του Κράτους οι κατάλληλες αρωγές.

  1. Κύριε Νουρή, όσον αφορά το μέγα θέμα των πολιτογραφήσεων και εις ότι αφορά τους Μαρωνίτες, η Λιβανική Κοινότητα εξέφρασε πολλές φορές τη δυσαρέσκεια της για τις μεγάλες καθυστερήσεις και τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται. Οι εκάστοτε Υπουργοί Εσωτερικών παραδέχονταν ότι το αρμόδιο τμήμα «νοσεί». Υπάρχει κάποιο πλάνο για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού;

Είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες σήμερα είναι αρκετά χρονοβόρες όμως δεν αφορούν αποκλειστικά το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε μια διαδικασία πολιτογράφησης εμπλέκονται και άλλες κρατικές υπηρεσίες που πρέπει να συνδράμουν με τις δικές τους απόψεις στην εξέταση του κάθε αιτήματος. Συνεπώς απαιτείται κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθούν σωστά οι διαδικασίες αυτές.

Ωστόσο και σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, σας διαβεβαιώ ότι καταβάλλονται προσπάθειες και δρομολογούνται συγκεκριμένες ενέργειες και ως προς την ενίσχυση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών αλλά και ως προς τη βελτίωση των διαδικασιών ώστε οι υπηρεσίες να παρέχονται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με τη βέλτιστη πρακτική.

  1. Αναφορικά με το κυπριακό κύριε Υπουργέ, ποια η άποψη σας για τη σημερινή κατάσταση; Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα για επιστροφή στις συνομιλίες;

Παρόλο που η πάγια τουρκική αδιαλλαξία και η προκλητικότητα που παρακολουθούμε να εντείνεται το τελευταίο διάστημα δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ως προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δηλώσει εμφατικά και προς πάσα κατεύθυνση την ετοιμότητα της για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου μακριά από ακραίες διεκδικήσεις και βεβαίως όχι υπό το καθεστώς απειλών.

Είναι προσωπική μου εκτίμηση ότι ο χρόνος κυλά εις βάρος του λαού μας αφού με την πάροδο των χρόνων παγιώνονται δεδομένα που δυστυχώς, δύσκολα θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε. Είναι εξόχως σημαντικό να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της απελευθέρωσης της πατρίδας μας και της επανένωσης του νησιού μας ώστε Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να ζήσουμε ξανά στις πατρογονικές μας εστίες σε ένα κλίμα ειρήνης και ασφάλειας.

Όμως για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να τερματίσει τις απαράδεκτες ενέργειες της στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και να προσέλθει με ειλικρινείς διαθέσεις στο τραπέζι στο διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

  1. Ένα τελικό μήνυμα προς τους Μαρωνίτες της Κύπρου.

Αφού σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία αυτή να απευθυνθώ στους φίλους της Μαρωνιτικής κοινότητας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας σας και να σας συγχαρώ για την πολύ καλή δουλειά που επιτελείτε, θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη βούληση μου να σταθώ αρωγός στα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα και συλλογικά να εργαστούμε για το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων.

Να είστε βέβαιοι ότι η Μαρωνιτική Κοινότητα έχει έναν καλό φίλο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

- Advertisement -