«Η σθεναρή διεκδίκηση για επιστροφή στις ρίζες μας είναι για μας μονόδρομος»

0
1468

Συνέντευξη του Αν. Γενικού Διευθυντή του Invest Cyprus Μάριου Ταννούση στον Τύπο των Μαρωνιτών. 

  • «Μια σωστή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι ότι καλύτερο και είμαι σίγουρος ότι τόσο ο Εκπρόσωπος όσο και η Θρησκευτική μας ηγεσία θα απαιτήσουν και θα διεκδικήσουν την επιστροφή στα χωριά μας»
  • «Όλα τα έργα που έχουν εξαγγελθεί αλλά και οι συνεχείς πρωτοβουλίες του Εκπροσώπου μας συνεισφέρουν σημαντικά στο να διατηρηθεί η ταυτότητα μας στην προσφυγιά μέχρι να έρθει η ευλογημένη μέρα της επιστροφής»
  • «Η ιστορική Μονή Προφήτη Ηλία ελπίζουμε σύντομα να αναστηλωθεί, αφού έχει προσφέρει στην κοινότητα και στην Κύπρο τα μέγιστα για αιώνες»
  • «Οι εκκλησίες μας, τα ιερά χώματα μας, τα μνημεία μας, οι ιστορικοί μας χώροι είναι δανεισμένοι σε εμάς. Τα δανειστήκαμε από τους γονείς μας και τους προγόνους μας για να τα παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας και στις νέες γενεές»

Η στήλη «Πρόσωπα» φιλοξενεί στο παρόν τεύχος μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Invest Cyprus και καταξιωμένου Μαρωνίτη Μάριου Ταννούση. Ανοίγει τα χαρτιά του για τη ζωή του, μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια στην Αγία Μαρίνα και την Πέτρα Σολέας, καθώς και για τη μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία. Κάνει λόγο για τις αρμοδιότητες του στον Οργανισμό Invest Cyprus καθώς και για την πρόσφατη πολύ τιμητική εκλογή του ως Αν. Πρόεδρος της Παράλληλης Βουλής για την επιχειρηματικότητα. Εξηγεί πως η Κυπριακή οικονομία πλήττεται από την πανδημία και πότε αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Δίνει τις δικές του συμβουλές στους νέους και τις νέες της Κοινότητας των Μαρωνιτών ενώ αξιολογεί τη μέχρι σήμερα πορεία της κοινότητα στην προσπάθεια διατήρησης της ταυτότητας της και επιστροφής στις ρίζες της. Τέλος, αναπολεί στιγμές από την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας και τονίζει πως η επιστροφή είναι μονόδρομος για όλους τους Μαρωνίτες.

  1. Κύριε Ταννούση, μιλήστε μας αρχικά εν συντομία για τη ζωή σας. Την καταγωγή σας, τα παιδικά σας χρόνια και την πορεία σας στον επαγγελματικό τομέα.

Θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω τον Τύπο Μαρωνιτών και τη συντακτική του ομάδα που μου έδωσαν την ευκαιρία για αυτή τη συνέντευξη. Με καταγωγή από την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας και οι δύο μου γονείς, Γιώργος και Γιαννούλα Ταννούση, κατοικούσαμε όμως το 1974 στην Πέτρα Σολέας, κυρίως λόγω των εργασιών του πατέρα μου εκεί. Όμως οι γονείς μου διατηρούσαν και οικία στην Αγία Μαρίνα, επομένως οι επισκέψεις και διαμονή ήταν και εκεί παραπάνω από τακτική. Όταν έγινε η Τουρκική εισβολή ήμουν 5 χρονών και θυμάμαι και τα δύο χωριά πολύ καλά, καθώς και τη Μόρφου, το Ξερό και την Πεντάγια όπου πηγαίναμε τακτικά με τον πατέρα μου. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι μέχρι σήμερα και τα δύο χωριά (Αγία Μαρίνα και Πέτρα) έχουν μετατραπεί σε στρατιωτική ζώνη από τον κατοχικό Τούρκικο στρατό  και η είσοδος  σε αυτά απαγορεύεται. Τα περισσότερα σπίτια έχουν κατεδαφιστεί και πολύ λίγα πράγματα έχουν παραμείνει για να θυμίζουν ότι κάποτε ήταν χωριά. Μετά την εισβολή καταλήξαμε στην Κυπερούντα όπου μια πολύ καλή οικογένεια που γνώριζε τον πατέρα μου μας φιλοξένησε για λίγες μέρες μέχρι να βρει (ο πατέρας μου) κάποιο προσωρινό σπίτι για να μείνουμε. Και αυτό, μέχρι να επιστέψουμε πίσω στα χώρια μας, σε λίγες μέρες όπως υπολόγιζαν τότε. Δραματικές στιγμές, όπως για όλους τους εκτοπισθέντες τότε που έψαχναν να βρουν τους συγγενείς τους που χάθηκαν, τα αδέρφια τους που ήταν στον στρατό και πολεμούσαν, κλάμα, ξεριζωμός, εγκλήματα, καταστροφή, όλα χαραγμένα στη μνήμη μου από τότε που ήμουν μικρό παιδί.

Ενώ οι γονείς μου με έγραψαν να ξεκινήσω πρώτη τάξη στο Δημοτικό Σχολείο Πέτρας, το Σεπτέμβρη του 1974 λόγω κατοχής της Πέτρας, ξεκίνησα στο Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας. Τον  Ιανουάριο του 1975, μετακομίσαμε στον Άγιο Δομέτιο στη Λευκωσία, μετά στον Κοτσιάτη και μετά Ανθούπολη, όπου τέλειωσα το Δημοτικό σχολείο το 1979. Συνέχισα μετά ανώτερο στο Grammar School από όπου αποφοίτησα το 1987 και μετέπειτα συνέχισα με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου έκανα πτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά (Β.Α. Economics) και μεταπτυχιακές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στα πανεπιστήμια Rutgers University και Minnesota State University. Μετά τις σπουδές μου εργάστηκα για ένα διάστημα στο εξωτερικό και μετά προσλήφθηκα από τον Γαλλικό Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό Οργανισμό Société Générale όπου τότε αναπτυσσόταν στην Κύπρο. Μετά από 12 χρόνια στρατηγικής πορείας και ανάπτυξης της Τράπεζας στην Κύπρο, καθώς και προώθηση των υπηρεσιών και προϊόντων  της τράπεζας σε χώρες της γύρω περιοχής (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), άρχισε να φαίνεται και να επηρεάζει τον τραπεζικό τομέα η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers. Έτσι, το 2010 αποδέχτηκα πρόταση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) να αναλάβω τη θέση του Υπεύθυνου Ανάπτυξης Εργασιών.

  1. Ασχολείστε εδώ και χρόνια με τον τομέα των επενδύσεων, κατέχοντας εξέχουσες θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες. Σήμερα είστε Αν. Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus. Τι ακριβώς κάνει ο εν λόγω οργανισμός και ποιες οι δικές σας αρμοδιότητες σε αυτόν;

Ο Invest Cyprus είναι ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός για την προώθηση της  Κύπρου  στο εξωτερικό και την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων. Πέραν της γενικής προβολής στο εξωτερικό προς ενίσχυση της αναγνωρισιµότητας της Κύπρου ως προορισμού Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, όλες οι προωθητικές δράσεις για την περίοδο 2019-2023 επικεντρώνονται κυρίως στην προώθηση της χώρας ως προορισμού για Headquartering διεθνών ομίλων και επιχειρήσεων, εγγραφής και λειτουργίας επενδυτικών ταμείων και άλλων µορφών διαχείρισης πλούτου, όπως family offices και trusts. Έμφαση επίσης δίδεται στην προώθηση της Κύπρου ως κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού µέσω της εξειδικευμένης μονάδας TourInvest.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές Ιουνίου 2020 και λόγω πανδημίας, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο πλάνο το οποίο περιλαμβάνει σειρά γενικών και στοχευµένων διαδικτυακών ενημερώσεων επί σχεδόν καθημερινής βάσης, οι οποίες απευθύνονται στο ξένο επιχειρηματικό και επενδυτικό κοινό και επικεντρώνονται σε σημαντικές αγορές-στόχους. Ενδεικτικά, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σήμερα  σε  αγορές της Ινδίας, της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, του Βιετνάµ, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Καζακστάν, ενώ ταυτόχρονα έµφαση θα δοθεί και στις παραδοσιακές για την Κύπρο αγορές, του Ηνωµένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας,  του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Αιγύπτου, Η.Α.Ε και Αραβικού Κόλπου και Ανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας, στοχεύοντας στη διατήρηση των ήδη καλών σχέσεων µε δυνητικούς επενδυτές και άλλους συνεργάτες. Σε όλες αυτές τις αγορές-στόχους, προγραµµατισµένες δράσεις περιλαµβάνουν σειρά διαδικτυακών συνεδρίων  Invest Cyprus Digital Roadshow, µε τη συµµετοχή εκπροσώπων του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και δράσεις ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της χώρας µας µέσω τακτικής αρθρογραφίας στα Διεθνή  Ξένα Μέσα Ενημέρωσης.

Αναφορικά με το δεύτερο σας ερώτημα, οι αρμοδιότητες του Αν. Γενικού Διευθυντή, πάντοτε σε συνεννόηση με τον Γ.Δ. και το Δ.Σ., είναι οι ακόλουθες:

Προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού σε αγορές στόχους και οικονομικούς τομείς προτεραιότητας, υποστήριξη και διευκόλυνση  ξένων επενδυτών, βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου που σχετίζεται με την επενδυτική δραστηριότητα στην Κύπρο και την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας στο σύνολο της, προετοιμασία και εφαρμογή του προϋπολογισμού και υλοποίηση του στρατηγικού προγραμματισμού καθώς και του αντίστοιχου σχεδίου δράσης, επίβλεψη στις καθημερινές λειτουργίες του Οργανισμού, εισηγήσεις για την  στρατηγική και τους στόχους για ανάπτυξη, τήρηση των προϋπολογισμών και βελτιστοποίηση των εξόδων. Επίσης, ο Αν. Διευθυντής εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται παραγωγικά, εκπαιδεύονται  και εξελίσσονται επαγγελματικά, επιτηρεί την πρόσληψη και την κατάρτιση νέων υπαλλήλων, αξιολογεί και βελτιώνει τις επιχειρηματικές λειτουργίες και τις επιδόσεις, εκπονεί εκθέσεις/ εισηγήσεις προς το Δ.Σ. και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη για τις συνεδρίες του Δ.Σ. και τέλος παρέχει εισηγήσεις για λύσεις σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

  1. Τον περασμένο Οκτώβριο εκλεγήκατε μάλιστα στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου της Παράλληλης Βουλής για την Επιχειρηματικότητα. Συνοπτικά, με τι ασχολείται η εν λόγω Βουλή και πως προέκυψε η εκλογή σας;

Ο θεσμός των Παράλληλων Βουλών αποτελεί ένα πρωτοπόρο εγχείρημα που έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων κοινοβουλίων, καθώς και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως η Διακοινοβουλευτική Ένωση και Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, ως παράδειγμα καλής πρακτικής για ενδυνάμωση και ενίσχυση της συμβολής των πολιτών στην εκπόνηση πολιτικών αποφάσεων. Στόχος της Παράλληλης Βουλής για την Επιχειρηματικότητα είναι η καθιέρωση ενός τακτικού διαλόγου μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη μια, και πολιτών και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της Επιχειρηματικότητας από την άλλη. Συγκεκριμένα, η Παράλληλη Βουλή  για την Επιχειρηματικότητα  αποτελεί ένα ανοιχτό φόρουμ ιδεών και εισηγήσεων με σκοπό την προώθηση δράσεων για βελτίωση της Επιχειρηματικότητας. Με το θεσμό αυτό σημαντικά και καίρια θέματα για την Επιχειρηματικότητα  συζητούνται και προωθούνται σε αρμόδιους φορείς, τόσο στο κοινοβουλευτικό σώμα, όσο και στην εκτελεστική εξουσία.  Λειτουργεί στην ουσία η Παράλληλη Βουλή ως ένας παροχέας μηνυμάτων, ιδεών, θέσεων και εισηγήσεων κατευθείαν από τους ίδιους τους τεχνοκράτες και τους  πολίτες στα όργανα εξουσίας. Επιπλέον, αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης με την κοινωνία και τους πολίτες, μέσω της οποίας ενισχύεται η πολιτότητα, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια. Την ίδια ώρα, έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής και να συμπορευτεί με τα καλέσματα των καιρών για καινοτομία, τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιακή ενσωμάτωση.

Η εκλογή μου προέκυψε μετά από υποψηφιότητα που έθεσα με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο που θα βοηθήσει και το επενδυτικό περιβάλλον, βασιζόμενος στην πολύχρονη εμπειρία μου στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδύσεων, με διεθνείς καλές πρακτικές και διαφάνεια για το καλό της οικονομίας. Η υποψηφιότητα μου στηρίχτηκε  από  καταξιωμένους τεχνοκράτες και επιστήμονες του επιχειρείν της Κύπρου και μέλη της Παράλληλης Βουλής για την Επιχειρηματικότητα.

  1. Ποια η γνώμη σας για τη γενική κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο και που θα βαδίσουμε το 2021; Θεωρείτε ότι ο τομέας των επενδύσεων θα συνεχίσει να είναι εκ των σημαντικότερων αιμοδοτών της οικονομίας μας;

Η Κυπριακή Οικονομία δέχεται πιέσεις από διάφορους παράγοντες, κυρίως όμως λόγω της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη ύψους 3,2% και 3,1% για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, έναντι ύφεσης -5,8% για το 2020, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές της προβλέψεις τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα. Η ανάκαμψη αναμένεται να υλοποιηθεί κυρίως στο δεύτερο μισό του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν λαμβάνουν υπόψη δυνητικές δαπάνες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα οδηγούσαν σε ακόμη πιο βελτιωμένη πρόβλεψη. Σίγουρα σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, ο τομέας των άμεσων ξένων επενδύσεων παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.  H ροή ξένων επενδύσεων, ιδίως σε τομείς στρατηγικής προτεραιότητας μιας χώρας, είναι σημαντικός παράγοντας στην οικονομική της ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κατά τις οποίες παρατηρείται ουσιαστική μείωση των ροών αυτών παγκόσμια, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Ο Οργανισμός καλείται να συνεχίσει ακούραστα την προώθηση και τις ενέργειες συνηγορίας για μεταρρυθμίσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και τις ενέργειες υποστήριξης προς τους υφιστάμενους ξένους επενδυτές. Με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η Κυπριακή οικονομία, η  συνεχής προώθηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας είναι πολύ σημαντική καθώς και η  ταχεία αδειοδότηση και υλοποίηση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας είναι επιτακτική, για να δοθεί ώθηση για ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας μας.

  1. Πολλοί είναι οι Μαρωνίτες και οι Μαρωνίτισσες που συνεισφέρουν τα μέγιστα στον τόπο, από τις δικές τους υψηλές και νευραλγικές θέσεις. Ποιο πιστεύετε είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτής για όλα αυτά τα μέλη της Κοινότητας μας;

Δεν νομίζω να πρόκειται για μυστικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι η οικογένεια και η ανατροφή, το μεγάλωμα έχει τεράστια σημασία καθώς και η σκληρή δουλειά, μαζί με τις ικανότητες και δεξιότητες, να είναι η συνταγή της επιτυχίας η οποία σίγουρα προδιαθέτει πίστη σε αρχές και αξίες με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και την προσφορά για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

  1. Τι θα συμβουλεύατε τον νέο Μαρωνίτη και τη νέα Μαρωνίτισσα που αναζητούν την τύχη τους σε ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον σήμερα; Πως μπορεί κάποιος νέος ή νέα να πετύχει και να φτάσει ψηλά, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο που αναμένεται στην αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα;

Να μην τα βάζουν ποτέ κάτω, η επιτυχία θέλει υπομονή, επιμονή και προετοιμασία. Πάντα να αναζητούν το καλύτερο και να μην φοβούνται τα δύσκολα. Πρέπει πάντοτε να προσπαθούμε να ξεπερνούμε τα όρια μας. Διαβάζοντας την ιστορία μας ουδέποτε ήταν εύκολα τα πράγματα. Όμως με πίστη τα καταφέρνουμε. Για να πετύχεις σε ότι κάνεις πρέπει να το αγαπάς να  πιστεύεις σε αυτό,  να έχεις μεράκι και όρεξη και να είσαι σωστός με τους συνεργάτες σου και την ευρύτερη κοινωνία.

  1. Πως θα κρίνατε την πορεία της κοινότητας μας σήμερα; Είστε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της ηγεσίας μας στο θέμα της επιστροφής και των χωριών μας; Είστε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία μας σε μια προσπάθεια διατήρησης της ταυτότητας μας στην προσφυγιά, με τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται για τους νέους κοκ;

Νομίζω γίνονται πολύ σωστές, σοβαρές κινήσεις και χειρισμοί για την επιστροφή η οποία είναι πολύ σημαντική για την μελλοντική επιβίωση μας αφού τα χωριά μας που είναι οι ρίζες μας και η ταυτότητα μας, σήμερα είναι και τα τέσσερα κατεχόμενα. Μια σωστή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι ότι καλύτερο για όλους τους Κύπριους και είμαι σίγουρος ότι τόσο ο Εκπρόσωπος όσο και η Θρησκευτική μας ηγεσία θα απαιτήσουν και θα διεκδικήσουν την επιστροφή στα χωριά μας. Εάν δεν έχουμε λύση και πάμε σε ναυάγιο των συνομιλιών, τότε το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό και απαιτούνται υπεύθυνοι και συνετοί χειρισμοί πάνω σε ανθρωπιστική βάση, πάντοτε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, με  πιθανή εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων και με τη διευκόλυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανά τα τέσσερα κατεχόμενα χωριά μας. Πιστεύω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε και κάνει πάρα πολλά για την κοινότητα και τους εγκλωβισμένους μας. Σίγουρα όλα τα έργα που έχουν ήδη εξαγγελθεί αλλά και οι συνεχείς πρωτοβουλίες του Εκπροσώπου μας συνεισφέρουν σημαντικά στο να διατηρηθεί η ταυτότητα μας στην προσφυγιά μέχρι να έρθει η ευλογημένη μέρα της επιστροφής.

  1. Μιλήστε μας λίγο για το χωριό σας, την Αγία Μαρίνα; Έχετε αναμνήσεις από το χωριό σας; Το επισκεφτήκατε μετά το 2010, όταν επιτρεπόταν κατά διαστήματα η πρόσβαση σε αυτό; Αν το επισκεφτήκατε, ποια ήταν η εμπειρία σας;

Βέβαια έχω αναμνήσεις της Αγίας Μαρίνας όπου επισκεπτόμασταν τον παππού Ιωσήφ Φελλά  και τη γιαγιά Μηλίτσα, ειδικά στις μεγάλες γιορτές όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και άλλες εκδηλώσεις που γίνονταν στο χωριό (γάμους, βαφτίσια, αρραβώνες) αλλά και ωραίες στιγμές με  συγγενείς και φίλους. Χαρακτηριστικές ήταν οι πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες αυτές τις γιορτινές μέρες και η διασκέδαση μετά όλων των χωριανών αλλά και άλλων Μαρωνιτών και φίλων Ελληνοκυπρίων που τιμούσαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις στην Αγία Μαρίνα και τον Προφήτη Ηλία και συμμετείχαν στη διασκέδαση συνοδευόμενοι από τραγούδια με την παραδοσιακή λαϊκή φωνή της Μαρινιωτούς. Μετά την εισβολή, επισκέφτηκα την Αγία Μαρίνα δύο φορές και αρκετές φορές την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία που ελπίζουμε σύντομα να αναστηλωθεί. Αυτή η πολύ σημαντική ιστορική Μονή, έχει προσφέρει στην κοινότητα και στην Κύπρο τα μέγιστα για αιώνες.

  1. Τέλος, να κλείσουμε με τον αείμνηστο πατέρα σας. Ο κύριος Γιώργος μας είχε αναφέρει σε παλιά του συνέντευξη στον Τύπο το εξής: «Άμα δεν επιμένουμε εμείς να πάμε στα σπίθκια μας, ποιος εν να επιμένει»; Εννοώντας βέβαια την αγαπημένη του Αγία Μαρίνα. Συμμερίζεστε την άποψη του αείμνηστου πατέρα σας;

Βέβαια συμμερίζομαι την άποψη του πατέρα μου, που ήταν για μένα δάσκαλος και καθοδηγητής. Αυτό που εννοούσε νομίζω ο πατέρας μου είναι ότι η σθεναρή διεκδίκηση για επιστροφή στις ρίζες μας, η επανεγκατάσταση και ανοικοδόμηση πρέπει να είναι για μας προτεραιότητα και μονόδρομος. Η αναζωογόνηση των χωριών μας είναι υποχρέωση μας. Οι εκκλησίες μας, τα ιερά χώματα μας, τα μνημεία μας, οι ιστορικοί μας χώροι είναι δανεισμένοι σε εμάς. Τα δανειστήκαμε από τους γονείς μας και τους προγόνους μας για να τα παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας και στις νέες γενεές. Η κατοχή από τα Τουρκικά στρατεύματα είναι έγκλημα αλλά πιο μεγάλο έγκλημα θα είναι αν δεν τα διεκδικήσουμε σθεναρά. Θα μας κρίνει όλους η ιστορία και οι μελλοντικές γενιές.

- Advertisement -