Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Προέδρου του ΕΜΑ Τζόζεφ Τερζή στον Τύπο των Μαρωνιτών

0
970

Τζόζεφ Τερζής

«Εμείς, ως η οργανωμένη κοινότητα, πρέπει πρώτοι να στέλνουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι ο τόπος μας είναι τα χωριά μας»

  • «Με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών σε πρόσφατη επίσκεψη του τέθηκε ως πρώτιστος στόχος η ενδυνάμωση της νεολαίας του σωματείου, αφού και ο ίδιος έχει ως βασικό πυλώνα της εκπροσώπησης του τη νεολαία, ενώ μας τόνισε ότι σε ότι χρειαστούμε βρίσκεται πάντα δίπλα μας»
  • «Έχουμε ξεκινήσει προετοιμασίες για ένα μεγάλο έργο, μια θεατρική παράσταση για τα παλιά χρόνια στα χωριά μας, που θα ανέβει τον ερχόμενο Μάιο»

Η στήλη «Πρόσωπα» φιλοξένησε στο τελευταίο τεύχος του Τύπου Μαρωνιτών, τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαρωνιτών Ανθούπολης Τζόζεφ Τερζή ο οποίος μιλά ανοιχτά για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Αρκετά τα ζητήματα που κλήθηκε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσει με την ανάληψη των καθηκόντων του, κυρίως οικονομικής φύσεως, αλλά όπως αναφέρει το σωματείο κατάφερε να ανταπεξέλθει. Μιλά για τον στόχο δημιουργίας ακαδημίας στο σωματείο με Μαρωνιτόπαιδα που θα αποτελέσουν την αυριανή ποδοσφαιρική ομάδα του ΕΜΑ, ενώ για το άμεσο μέλλον, κάνει λόγο για μεγάλη θεατρική παράσταση που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάιο και που έχει ως θέμα τα Μαρωνίτικα χωριά πριν τον πόλεμο. Αναφέρεται στα προβλήματα συμμετοχής των νέων στις δράσεις του ΕΜΑ, τονίζοντας ότι αυτά έχουν ξεπεραστεί και πλέον οι νέοι και οι νέες προσέρχονται συστηματικά στο σωματείο. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών με τον οποίο έχουν τεθεί συγκεκριμένοι κοινοί στόχοι, ενώ συνεργασία όπως λέει υπάρχει και με την Εκκλησία και με τα άλλα σωματεία και τις οργανώσεις της κοινότητας. Τέλος, ο κ. Τερζής δηλώνει ότι το ΕΜΑ είναι και πρέπει να είναι υποστηρικτής της ιδέας της επιστροφής στα Μαρωνίτικα χωριά, αφού όπως λέει, αν και δεν είναι προσφυγικό σωματείο, δημιουργήθηκε από ανθρώπους που έζησαν την προσφυγιά στο πετσί τους.

  1. Αναλάβατε πρόσφατα ως Πρόεδρος του ΕΜΑ. Ποια τα συναισθήματα και ποιο το μέγεθος της ευθύνης του να ηγείστε αυτού του σωματείου;

Καταλαβαίνετε απόλυτα ότι η ανάληψη της ηγεσίας του σωματείου από εμένα αποτελεί τιμή και την ίδια ώρα με γεμίζει με αισθήματα ευθύνης. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αγωνίζομαι και προσπαθώ όπως και άλλοι, είτε από νευραλγικά πόστα είτε όχι, να κρατιέται το σωματείο και να δραστηριοποιείται όσο το δυνατό περισσότερο. Νιώθω πολύ χαρούμενος που ο κόσμος του σωματείου με έχει εμπιστευτεί στη θέση του Προέδρου και θέλω όσο τίποτε άλλο να τους δικαιώσω και να βγω ασπροπρόσωπος. Γνωρίζω ότι το μέγεθος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο, το βιώνω ήδη, αλλά παραμένω βέβαιος ότι με σωστή δουλειά από όλους, οι στόχοι μας θα επιτευχθούν.

  1. Από πόσα μέλη απαρτίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο;

Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από δεκατρία άτομα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα συμβούλιο που να εκφράζει όλα τα χωριά μας. Και έτσι έγινε. Έχουμε άτομα από τον Κορμακίτη, την Αγία Μαρίνα, τον Ασώματο και την Καρπάσια.

  1. Με την ανάληψη των καθηκόντων, ποια ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;

Όταν είχαμε αναλάβει, τα οικονομικά του σωματείου μπορώ να πω ότι ήταν σε αποδεχτή κατάσταση, με κάποια όμως μικροπροβλήματα που και με τη βοήθεια του Εκπροσώπου μας Γιαννάκη Μούσα καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε. Όπως γνωρίζετε είχαμε παύσει προηγουμένως το ποδοσφαιρικό τμήμα, παρά το γεγονός ότι είναι το σημαντικότερο κομμάτι για κάθε αθλητικό σωματείο. Αυτό έγινε για οικονομικούς λόγους αφού ήταν δύσκολο να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες. Εντούτοις, έπρεπε ως νέο συμβούλιο να τρέξουμε και να φέρουμε έσοδα στο σωματείο ούτως ώστε να μπορούμε να διοργανώνουμε δραστηριότητες και για να μπορεί το σωματείο να τρέχει τις υποχρεώσεις του. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το σωματείο ανακαινίστηκε και είναι πιο προσιτό και πιο σωστά διαμορφωμένο για τον κόσμο που το επισκέπτεται. Στόχος μας το σωματείο να παραμένει πάντα ανοιχτό για όλο τον κόσμο της Μαρωνιτικής Κοινότητας και για τα τέσσερα χωριά μας.

  1. Υπάρχει πλάνο για επαναλειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος του σωματείου;

Η αλήθεια είναι ότι εκφράσαμε την άποψη μας προς το Διοικητικό Συμβούλιο για επαναλειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, όμως όχι με μεγάλους ηλικιακά ποδοσφαιριστές αλλά με μικρά παιδιά. Αυτά τα παιδιά θα προέρχονται κυρίως από άτομα και οικογένειες που είναι κοντά στο ΕΜΑ και έχουν παρουσία στο σωματείο. Στόχος μας επομένως επί του παρόντος είναι να βρούμε οικογένειες που προέρχονται και από τα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά και να προχωρήσουμε να χτίσουμε μια μικρή ομάδα, κάτι σαν ακαδημία αν θέλετε, για να μπορούμε στο μέλλον να έχουμε μια ομάδα καθαρά Μαρωνίτικη που να μας κάνει να νιώθουμε και να περηφανευόμαστε που είμαστε Μαρωνίτες. Στόχος εν ολίγοις, να γίνει μια ακαδημία τώρα που θα βγάλει τους αυριανούς ποδοσφαιριστές μας, για να λειτουργεί ομαλά και το ποδοσφαιρικό τμήμα του σωματείου.

  1. Ποιες δραστηριότητες προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον;

Έχει μπει κάτω ένα μεγάλο έργο που σκοπεύουμε να χτίσουμε σε διάστημα μερικών μηνών που δεν είναι άλλο από μια θεατρική παράσταση. Το σενάριο είναι γραμμένο ήδη, απλώς θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, για να γίνει πιο προσιτό στα μέλη της κοινότητας μας. Το έργο θα αφορά συγκεκριμένη ιστορία που διαδραματιζόταν στα χωριά μας πριν τον πόλεμο του 1974. Στόχος είναι να μάθει και να γνωρίζει ο κόσμος τι συνέβαινε στην τότε εποχή και να σκεφτεί τι γίνεται σήμερα, ούτως ώστε να υπάρξει μια σύνδεση της παλαιάς εποχής στα χωριά μας με τη σημερινή εποχή μακριά από αυτά. Να σημειώσω εδώ ότι ήδη για τους σκοπούς της θεατρικής παράστασης έχουν ξεκινήσει πρόβες εδώ στο σωματείο με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού παιδιών και εφήβων, κάτι που μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον. Η παράσταση που ετοιμάζουμε αναμένεται να «παιχτεί» τον ερχόμενο Μάιο, αν όλα πάνε καλά και πέρα από θέατρο θα περιλαμβάνει χορούς και ποιήματα από μικρά παιδιά ηλικίας 4-5 χρονών. Επίσης, να πω ότι την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα διοργανώνεται στο σωματείο μας τόμπολα με μεγάλα χρηματικά έπαθλα και είναι ευπρόσδεκτος όποιος επιθυμεί να έρθει και να περάσει μια όμορφη βραδιά.

  1. Οι νέοι Μαρωνίτες της Ανθούπολης είναι κοντά στο σωματείο; Η απουσία ποδοσφαιρικού τμήματος επηρεάζει την προσέλευση τους και τη συμμετοχή τους στις δράσεις του ΕΜΑ;

Αν πάμε πίσω στα προηγούμενα δέκα χρόνια που είχαμε και ποδοσφαιρικό τμήμα, σε σχέση με τώρα, δεν μπορώ να πω ότι στο κομμάτι αυτό υστερούμε σήμερα. Από τη στιγμή που αναλάβαμε ένα έργο με το διοικητικό συμβούλιο, είμαστε υπόχρεοι να φέρνουμε με κάθε τρόπο τους νέους κοντά στο σωματείο. Ήδη, εδώ και έναν χρόνο, συστηματικά, αρκετοί νέοι ηλικίας 20-35 χρονών έρχονται στο σωματείο. Πρέπει να μάθουν όλοι ότι εδώ είναι χώρος δικός τους, όπου μπορούν να έρθουν, να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν, να δουν ποδόσφαιρο, να διασκεδάσουν, να φάνε, να πιούνε. Και ο κόσμος που είχε απομακρυνθεί λόγω του κλεισίματος του ποδοσφαιρικού τμήματος, με την προσωπική επαφή, άρχισε σιγά σιγά να επιστρέφει στο σωματείο. Θέλω να μου επιτρέψετε να κάνω εδώ και μια ιδιαίτερη μνεία στον προηγούμενο Πρόεδρο, τον Γιώργο Πεκρή, ο οποίος εργάστηκε πολύ σκληρά στη διάρκεια της θητείας του και κατάφερε με τη βοήθεια όλων μας να οδηγήσει το ΕΜΑ σε τεράστιες επιτυχίες. Βέβαια στην πορεία αστάθμητοι παράγοντες, κυρίως οικονομικοί, μας ανάγκασαν να κλείσουμε το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Γιώργος είναι πάντα δίπλα μας και δίπλα μου, σε ότι χρειαστούμε να μας βοηθήσει.

  1. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών επισκέφτηκε το σωματείο κατόπιν δικής σας πρόσκλησης. Τέθηκαν κάποιοι κοινοί στόχοι;

Τέθηκαν στόχοι ναι. Όπως σας έχω αναφέρει και πριν, ο Γιαννάκης Μούσας είναι πάντα κοντά μας. Οι στόχοι που τέθηκαν είναι να δυναμώσουμε τη νεολαία του σωματείου, αφού και ο ίδιος έχει ως βασικό πυλώνα της εκπροσώπησης του τη νεολαία, ενώ μας τόνισε ότι σε ότι χρειαστούμε βρίσκεται πάντα δίπλα μας. Να υπενθυμίσω ότι ο ίδιος στήριξε οικονομικά ουκ ολίγες φορές το ΕΜΑ, πριν καν εκλεγεί στη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών. Στο πλαίσιο του Σχεδίου για στήριξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Κοινότητας, του ζητήσαμε όπως μας παρασχεθεί οικονομική βοήθεια και συμφωνήσαμε όπως του αποστείλουμε συγκεκριμένη πρόταση για μελέτη. Γενικά, θα βαδίζουμε μπροστά έχοντας τον Εκπρόσωπο στο πλευρό μας.

  1. Η Εκκλησία βρίσκεται κοντά σας;

Ο Εφημέριος της ενορίας μας είναι πάντα δίπλα μας. Ο Πάτερ Ιωσήφ Σκέντερ εννοώ. Πάντοτε όταν έχει μνημόσυνα, φροντίζει μετά να στέλνει τις οικογένειες στο σωματείο μας για καφέ, ούτως ώστε να βλέπει ο κόσμος το σωματείο και να μαθαίνει για τις δράσεις μας. Και εμείς με τη σειρά μας τον στηρίζουμε τον Εφημέριο μας, του το έχω τονίσει αρκετές φορές πως ότι χρειάζεται η ενορία μας εμείς ως ΕΜΑ είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

  1. Με άλλα σωματεία και οργανώσεις της κοινότητας υπάρχει συνεργασία;

Ναι εννοείται. Ειδικά με τον Κέδρο Αγίας Μαρίνας και τον Κορμακίτη υπάρχει επικοινωνία. Όπως και με την Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών Κύπρου και με άλλους. Το σωματείο μας είναι ανεξάρτητο, δεν πολιτικοποιείται και πρέπει να είμαστε σωστοί με όλους.

  1. Σε περίπτωση οριστικής επιστροφής στα Μαρωνίτικα χωριά, το ΕΜΑ είναι έτοιμο να στηρίξει μια τέτοια κίνηση;

Πανέτοιμο. Κανένας μας δεν μπορεί να θεωρεί την παρούσα κατάσταση ως μόνιμη και στόχος μας πρέπει να είναι η επιστροφή στα χωριά μας και τη γη των πατέρων μας. Εμείς ως η οργανωμένη κοινότητα πρέπει πρώτοι να στέλνουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι τόπος μας είναι ο Κορμακίτης, ο Ασώματος, η Αγία Μαρίνα, η Καρπάσια. Και πιστέψετε με. Έχουμε στο ΕΜΑ ένα Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από άτομα από όλα τα χωριά. Επομένως αυτό είναι κάτι που όλοι μας ανεξαιρέτως επιδιώκουμε και επιθυμούμε. Το ΕΜΑ δεν είναι προσφυγικό σωματείο, αλλά δημιουργήθηκε από ανθρώπους που προσφυγοποιήθηκαν. Και εκπροσωπούμε ένα μεγάλο μέρος της Κοινότητας που διαμένει μόνιμα στην Ανθούπολη.

  1. Ένα τελικό μήνυμα προς τους αναγνώστες της εφημερίδας μας.

Θέλω μόνο να στείλω το μήνυμα ότι το ΕΜΑ Ανθούπολης είναι ένα σωματείο ιστορικό, δυνατό παρά τις όποιες δυσκολίες και κυρίως ανοιχτό για τον κάθε Μαρωνίτη νέο και την κάθε Μαρωνίτισσα νέα. Το σωματείο μας είναι ανοιχτό για όλο τον κόσμο να κοπιάσει και να περάσει όμορφα και ευχάριστα τον χρόνο του. Μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες που ακολουθούν, το σωματείο μας θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, αφού βρίσκεται στα καλύτερα δυνατά χέρια. Με ανθρώπους που βλέπουν μπροστά και που έχουν όρεξη για δουλειά, με στόχο το καλό της Κοινότητας μας και του κόσμου της.

- Advertisement -