Αννίτα Χαννατζιά: «Η αυτοπεποίθηση το κλειδί για ένα επιτυχημένο στυλ»

0
1334

Της Ηλιάνας Μούσα

Για πολλούς, ο όρος style coaching είναι σχεδόν άγνωστος, αφού πρόσφατα έχει επίσημα κατοχυρωθεί στην Κύπρο. Παρόλα αυτά πρόκειται για κάτι που αφορά όλους, αφού έχει να κάνει τόσο με την εξωτερική εμφάνιση όσο και με την εσωτερική αυτοεικόνα του κάθε ενός από εμάς.

Ο «Τύπος», έχει την τιμή να φιλοξενεί σε αυτή την έκδοσή του, την κ. Αννίτα Χαννατζιά, την πρώτη πιστοποιημένη style coach στην Κύπρο, η οποία μας έδωσε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τη δουλειά της, καθώς και για τον τρόπο που η ίδια μπορεί να βοηθήσει όποιον το χρειάζεται.

Τι είναι το style coaching

Ο όρος style coaching είναι σχετικά πρόσφατος, αφού έχει κατοχυρωθεί το 2005 και πρόκειται για ένα συνδυασμό προσωπικού στυλίστα κι ενός life coach.

Σύμφωνα με την κ. Χαννατζιά, ένας προσωπικός στυλίστας είναι κάποιος που θα σε βοηθήσει να κάνεις κάποια αλλαγή όσον αφορά την προσωπικότητα, το στυλ, τον τρόπο ζωής και λαμβάνοντας πάντα υπόψη το πώς θέλει κάποιος να είναι η εξωτερική εμφάνισή του. Εν αντιθέσει, το style coaching έχει ως φιλοσοφία όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και την εσωτερική αυτοεικόνα.

Παράλληλα, τονίζει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κάθε ένας από εμάς έχει δύο εικόνες: εκείνη που καθημερινά βλέπει στον καθρέφτη και που είναι και η πραγματική, κι έχει και την άλλη εικόνα που υπάρχει μέσα στο μυαλό του και η οποία είναι ακόμα πιο σημαντική γιατί μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα στη ζωή του.

To style coaching λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την κ. Χαννατζιά, ξεκινάει με την εξωτερική εμφάνιση, η οποία θα δώσει και πιο γρήγορα αποτελέσματα και ως εκ τούτου μπορεί να συνεχίσει κάποιος με άλλες αλλαγές στη ζωή του. Κι αυτό γιατί η εξωτερική εικόνα είναι αλληλένδετη με τον εσωτερικό κόσμο κάποιου, με το πώς αισθάνεται. Με τις αλλαγές δηλαδή στην εξωτερική εικόνα που αναλαμβάνει το style coaching, ξεκινούν να έρχονται κι άλλες αλλαγές. Αλλάζοντας ή φροντίζοντας την εξωτερική εμφάνισή του κάποιος, βάζει στόχους για πάει παρακάτω.

Σε ποιους αναφέρεται

Το style coaching μπορεί να βοηθήσει εξίσου, τόσο το γυναικείο όσο και τον αντρικό πληθυσμό, όλων των ηλικιών. Ξεκινώντας για παράδειγμα με τους εφήβους, αφού όπως μας αναφέρει η κ. Χαννατζιά η εφηβική ηλικία θεωρείται υψίστης σημασίας όσον αφορά στη διαμόρφωση του στυλ και του χαρακτήρα κάποιου: «Είναι εκεί που ξεκινούν και δημιουργούνται οι πεποιθήσεις γύρω από το σώμα του εφήβου, η αυτοεικόνα του ας πούμε. Και είναι σημαντικό να δέχονται το σώμα τους όπως είναι διότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο κάθε ένας έχει το δικό του σωματότυπο, το δικό του προσωπικό στυλ, τους δικούς του χρωματισμούς, τους δικούς του στόχους». Οι έφηβοι έχουν συνήθως, την τάση να μιμούνται τη μόδα της εποχής επιθυμώντας να μοιάσουν σε κάποιον άλλο, στο πρότυπο που οι ίδιοι έχουν θέσει. Είναι λοιπόν αρκετά σημαντικό τονίζει η κ. Χαννατζιά, στο σημείο αυτό να αποταθούν σε κάποιο ειδικό ο οποίος θα τους βοηθήσει να εξοικειωθούν και να αποδεχτούν το σώμα τους, να το αγαπήσουν και να το αναδείξουν μαζί πάντα με την μοναδική προσωπικότητά τους. Άλλωστε, στο style coaching τα άτομα ωθούνται να πάρουν ναι στοιχεία από τη μόδα της εποχής κρατώντας όμως ταυτόχρονα το προσωπικό τους στυλ το οποίο τους κάνει να ξεχωρίζουν και να είναι ο εαυτός τους. Ο κάθε ένας πρέπει να εκφράζεται διαφορετικά και να παίρνει από τη μόδα εκείνα που ταιριάζουν στο δικό του στυλ, σωματότυπο και χαρακτήρα.

Πέραν αυτού, όπως η κ. Χαννατζιά ομολογεί, κάποιος μπορεί να ζητήσει να συμβουλευτεί έναν style coach σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του. Εκτός από κάποιο έφηβο, μπορεί και κάποιος μεσήλικας να αισθανθεί την ανάγκη για περαιτέρω συμβουλές και στήριξη. Κάποιος για παράδειγμα που αισθάνεται γερασμένος, που επιζητεί να πιαστεί από κάπου για να ανακτήσει ξανά την ζωντάνια και την ενέργειά του. Στο style coaching υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να ξεκινήσει από μέσα να νιώθει πιο νεανικά, και εσωτερικά και εξωτερικά. Να αισθανθεί ξανά εκείνον τον ενθουσιασμό που έχουν οι νέοι.

Ταυτόχρονα, συμβουλές μπορεί να δώσει ένας style coach και σε κάποιο άτομο που ετοιμάζεται να βγει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Συμβουλές για το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί και να ντυθεί για επαγγελματικές συνεντεύξεις ή ακόμη και σε προσωπικά ραντεβού ή κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συνοψίζοντας, στο style coaching μπορεί να αποταθεί κάποιος οποτεδήποτε νιώσει ότι κάτι χρειάζεται, ότι θέλει μια αλλαγή στην εμφάνισή του, ή κάποια βοήθεια για τον συνδυασμό των ρούχων του, ή για να τακτοποιήσει την γκαρνταρόμπα του. Όποτε αισθανθεί ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια ρουτίνα και θέλει κάτι να κάνει, χρειάζεται μια ανάσα αλλαγής.

Αξιοσημείωτη είναι, στο σημείο αυτό, η έμφαση που έδωσε η κ. Χαννατζιά στον τρόπο τακτοποίησης της γκαρνταρόμπας. Η οργάνωση της γκαρνταρόμπας, τόνισε, βοηθά πάρα πολύ στον τρόπο που θα ντυθούμε, στην εξοικονόμηση του χρόνου μας, στο styling μας και στην ψυχολογία μας. Γιατί όλα αυτά είναι αλληλένδετα πάντα.

Οι δυσκολίες που προκύπτουν

Στην ουσία και πάντα σύμφωνα με την κ. Χαννατζιά, πέραν από την ενημέρωση που επιβάλλεται πρώτα να γίνει, η δυσκολία προκύπτει και στο να πειστεί κάποιος που έχει ανάγκη να αφεθεί, να συμβουλευτεί, να εμπιστευτεί κάποιον ειδικό. Γενικώς οι Κύπριοι φαίνεται να έχουν κάποιους ενδοιασμούς και είναι επιφυλακτικοί. Ο κόσμος αρχικά πρέπει να ενημερωθεί για το περί τίνος πρόκειται καθώς και για τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του style coaching.

Παρόλα αυτά, η κ. Χαννατζιά ομολογεί πώς από το ξεκίνημα της, έχουν εμφανώς αυξηθεί τα άτομα που αποτείνονται σε αυτήν για οποιαδήποτε συμβουλή και βοήθεια και πιστεύει πως όταν με την πάροδο ακούγεται προς τα έξω το τι προσφέρεται, ολοένα και θα αυξάνονται.

Οι περισσότεροι μέχρι στιγμής, αν και διστακτικοί στην αρχή, καταφεύγουν σε αυτήν ζητώντας βοήθεια στην τακτοποίηση της γκαρνταρόμπας. Όπως μας ανέφερε, πρόκειται για

ένα κομμάτι που δύσκολα θα εμπιστευτεί κανείς κι αυτό γιατί έχει κόσμο που συνδέεται με τα αντικείμενα του, με τα ρούχα και δυσκολεύεται πολύ στο να τα αποχωριστεί. Υπάρχει λοιπόν, η εσφαλμένη εντύπωση ότι καλώντας έναν style coach, θα σε αναγκάσει να τα αποσύρεις. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα κάνει ένας style coach είναι να εκφέρει τις απόψεις του, να σε συμβουλέψει για το τι μπορείς να κρατήσεις, τι να αποσύρεις, τι να αντικαταστήσεις και πώς θα μπορούσες να συνδυάσεις διάφορα κομμάτια ένδυσης με διαφορετικούς τρόπους αξιοποιώντας τα έτσι περισσότερες φορές. Από τις συμβουλές κρατάει ότι θέλει ο κάθε ένας και αγνοεί τις άλλες. Πρόκειται εντούτοις για μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αλλάξει τρόπο σκέψης και πεποιθήσεις, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και στην αλλαγή και υιοθέτηση ενός νέου στυλ. Μην ξεχνάμε πως τα πάντα περνούν από το υποσυνείδητό μας και είναι εκεί που έρχονται και οι μεγάλες αλλαγές, με την επεξεργασία που γίνεται στο μυαλό μας. Θα μπορούσε λοιπόν ο κάθε ένας να κάνει το πρώτο βήμα, να αδράξει την πρώτη ευκαιρία…

Τα σχέδια για το μέλλον και την κοινότητα

«Με το style coaching μπορείς να βοηθήσεις σίγουρα παντού, εννοείται και εντός της Μαρωνιτικής Κοινότητας… Και ναι έχω κάποια σχέδια που θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον», αναφέρει η κ. Χαννατζιά αρχίζοντας να μας αποκαλύπτει τις σκέψεις της για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το να καταπιαστεί και να συζητήσει διάφορα θέματα που εμπίπτουν στο style coaching θα μπορούσε να γίνει και σε στυλ ημερίδας αφού σίγουρα χρειάζονται μια-δυο μέρες για να αναπτυχθούν όλα επαρκώς. Θα μπορούσε όμως να οργανωθεί κάτι και για κάποιο θέμα ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες και την ζήτηση της εποχής και του πληθυσμού. Ίσως να οργανώνονταν κάποια εργαστήρια για παράδειγμα, με δηλώσεις συμμετοχής, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος να αναλυθεί εκτενέστερα συγκεκριμένο θέμα.

Πέραν αυτού, κάτι άλλο που θα την ενδιέφερε όπως μας λέει, είναι οι πίνακες οραματισμού. Κι αυτό γιατί οραματισμός είναι κάτι που χρησιμοποιείται αρκετά στο style coaching και είναι πολύ θετικός. Επηρεάζει τον κάθε ένα θετικά, αφού μαθαίνει μέσα από αυτό να χρησιμοποιεί τα θετικά, να σκέφτεται θετικά και στο τέλος να νιώθει, να σκέφτεται, να ζει θετικά. Οι πίνακες οραματισμού συνεχίζει η κ. Χαννατζιά, είναι και κάτι που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί λεκτικά. Πρέπει να το βιώσει κάποιος για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται: «Πρέπει να το κάνουμε αυτό… Βασικά οραματίζεσαι τον εαυτό σου όπως θέλεις να είσαι και που θέλεις να φτάσεις. Και όταν το σκέφτεσαι, έρχεται».

Περαιτέρω εξηγεί, πως και οι πίνακες οραματισμού θα μπορούσαν να οργανωθούν σε εργαστήρια με μικρό αριθμό ατόμων, και είναι κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει οποιονδήποτε. Λέγοντας πως είναι κάτι θετικό για όλες τις ηλικίες, η κ. Χαννατζιά δίνει το παράδειγμα ενός ατόμου που βγαίνει σε σύνταξη και επομένως η ζωή του αλλάζει. Θα τον βοηθήσει να δει το πώς μπορεί να πάει παρακάτω.

Επιπλέον, με την οργάνωση εργαστηρίων με μικρό αριθμό συμμετοχών σε κάθε ένα, η ίδια θεωρεί πως «είναι και πιο εύκολο να γίνει παρά τα ατομικά ραντεβού… και θα δώσει την ευκαιρία σε άτομα πιο διστακτικά να εμπλακούν στη συζήτηση, να μοιραστούν εμπειρίες, να εκφραστούν και να ελευθερώσουν τις σκέψεις και κατ’ επέκταση τον εαυτό τους».

Τρόποι Επικοινωνίας

Εάν οποιοσδήποτε επιθυμεί να επικοινωνήσει με την κ. Χαννατζιά για περαιτέρω πληροφορίες ή/ και προσωπικές συμβουλές, μπορεί εύκολα να έρθει σε επικοινωνία μαζί της είτε μέσω τηλεφώνου, είτε στέλνοντας κάποιο email ή ακόμη και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – Facebook ή Instagram. Όλα τα απαραίτητα στοιχεία για επικοινωνία καθώς και άλλες πληροφορίες γύρω από το styling μπορεί κανείς να βρει και στην ιστοσελίδα του «Alpha Style» (www.alphastylecoach.com).

Κλείνοντας, η κ. Χαννατζιά επιθυμεί να τονίσει με έμφαση πως ανεξαρτήτως της μόδας της εποχής, του σωματότυπου ή των χρωματικών επιλογών του κάθε ενός, «στυλ είναι να είμαστε περήφανοι για εκείνο που είμαστε. Να γνωρίσουμε δηλαδή τον εαυτό μας, να είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν και να το δείχνουμε με κάθε τρόπο.» Σύμφωνα πάντα με την ίδια στυλ έχει εκείνος που έχει αυτοπεποίθηση!

- Advertisement -