Εθελοντισμός, το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μας

0
1204

Άρθρο του Βασίλη Κουμέττου στην Εφημερίδα “Ο Τύπος των Μαρωνιτών”, Τεύχος 137.

Αναμφίβολα, κατά τη δύσκολη για όλους περίοδο του κορωνοϊού, γίναμε μάρτυρες της εθελοντικής προσφοράς ανθρώπων της Μαρωνιτικής Κοινότητας, μιας προσφοράς που εκ του αποτελέσματος φάνηκε πόσο σημαντική ήταν. Με πρωτόγνωρα δεδομένα για κάθε έναν από εμάς, με απανωτές αλλαγές στη ζωή μας και με αυστηρό περιορισμό στα σπίτια μας, παρέμενε σε όλους άγνωστο το τι θα έφερνε η επόμενη μέρα.

Με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων ένεκα της πανδημίας, έκλεισαν αναπόφευκτα και τα οδοφράγματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στα Μαρωνίτικα χωριά από τη Λευκωσία. Ηλικιωμένοι, οικογένειες με παιδιά και άλλοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στον Κορμακίτη και την Καρπάσια και μη μπορώντας να μεταβούν στις υπό το κράτος ελεγχόμενες περιοχές, υπήρξε ανάγκη για σημαντική στήριξη και βοήθεια. Εκεί, στην πρώτη γραμμή, για όλον αυτόν τον κόσμο βρέθηκαν άτομα που αφιλοκερδώς πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για να στηρίξουν την προσπάθεια να μην λείψει τίποτα από τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες στα Μαρωνίτικα χωριά. Δύο φορές τη βδομάδα κατά τους τελευταίους δύο μήνες, μέχρι και σήμερα, το λεωφορείο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορμακίτη μετέβαινε στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου για να μεταφέρει αγαθά που έστελναν στους ηλικιωμένους και τις οικογένειες στον Κορμακίτη και την Καρπάσια, οι συγγενείς τους. Στο όλο εγχείρημα συμμετείχαν βεβαίως πολλοί εθελοντές οι οποίοι διέθεταν χρόνο και κόπο για να συνεισφέρουν.

Από που να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε; Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Όλοι εκείνοι που διέθεταν και διαθέτουν χρόνο και κόπο για να μεταφέρουν τα αγαθά στο οδόφραγμα από το σπίτι του Κοινοτάρχη Κορμακίτη, που επίσης είναι άξιος συγχαρητηρίων και θαυμασμού αφού διέθεσε το ίδιο του το σπίτι προς αυτόν τον σκοπό, αψηφώντας τους όποιους κινδύνους για την υγεία του. Όλοι εκείνοι που μετέβαιναν με το λεωφορείο από τον Κορμακίτη στο οδόφραγμα για να βοηθήσουν στη μεταφορά των αγαθών προς τα χωριά. Όλοι εκείνοι που περίμεναν στα χωριά για να κάνουν τη διανομή των αγαθών στα σπίτια, για να μην βγει κανείς και να θέσει την υγεία του σε κίνδυνο. Όλοι εκείνοι που συντόνιζαν το όλο εγχείρημα και που βοήθησαν στην προσπάθεια εξασφάλισης των σχετικών αδειών. Όλοι αυτοί έβαλαν το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Κορμακίτη και στο Διόριος εκείνη τη μαύρη Κυριακή του Μάη. Με την πλειοψηφία των κατοίκων του Κορμακίτη και της Καρπάσιας να βρίσκονται στη Λευκωσία, πέραν των δυνάμεων πυρόσβεσης που έσπευσαν στον χώρο, υπήρξε σημαντική κινητοποίηση εθελοντών στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. Νέοι άνθρωποι που έχουν οικογένειες, που έχουν μικρά παιδιά, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να δώσουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες, χωρίς να κατέχουν ιδιαίτερες γνώσεις σε θέματα πυρόσβεσης, αλλά με μοναδικό στόχο να αποτρέψουν την πυρκαγιά να κάψει τις περιουσίες και τη γη των χωριών μας. Για ώρες ολόκληρες να ενισχύουν την προσπάθεια και να βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το βράδυ για τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ εμείς βρισκόμασταν μακριά, ανήμποροι να βοηθήσουμε ουσιαστικά.

Ας μη ξεχνάμε επίσης όλους αυτούς που και στις ελεύθερες περιοχές, αψηφώντας κινδύνους βοήθησαν με διάφορους τρόπους είτε στις εκκλησίες είτε στα οργανωμένα σύνολα, είτε στα σχολεία είτε οπουδήποτε αλλού με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτή η συνεισφορά μελών της Μαρωνιτικής Κοινότητας αποδεικνύει περίτρανα για ακόμη μια φορά τη σημασία του εθελοντισμού στη ζωή μας. Του να προσφέρεις χωρίς να ψάχνεις ανταλλάγματα. Του να δίνεις απλόχερα βοήθεια χωρίς να σου το ζητήσει κάποιος, απλά και μόνο γιατί ο άλλος χρειάζεται βοήθεια. Όλοι αυτοί, αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες, εν μέσω της έξαρσης της θανατηφόρας νόσου του κορωνοϊού και ενώ μαινόμενες φλόγες απειλούσαν την κατοικημένη περιοχή του Κορμακίτη και περιουσίες της Καρπάσιας, έβαλαν το κοινό καλό σε πρώτο πλάνο και έθεσαν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο. Αυτοί είναι οι πραγματικοί μας ήρωες. Άξιοι θαυμασμού και κάθε επαίνου.

Πρέπει, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εθελοντισμός είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μας. Απλώς περιμέναμε τα χειρότερα για να το καταλάβουμε. Ας κάτσουμε, ο καθένας και η καθεμιά από μας, ας αναλογιστούμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες και ας σκεφτούμε ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση χωρίς την παρουσία των ανθρώπων αυτών ανάμεσά μας. Τότε θα καταλάβουμε ότι είναι χρέος όλων μας να συνεισφέρουμε εθελοντικά. Χωρίς να περιμένουμε τα μεγάλα γεγονότα. Για τον δίπλα μας. Για το κοινό καλό.

- Advertisement -