Αγία Μαρία Λεμεσού: Η εξέλιξη μιας ιστορικής σχολής σε κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα

0
3422

Αφιέρωμα του Τύπου των Μαρωνιτών στην ιστορική σχολή της Λεμεσού, Αγία Μαρία.

  • Το σχολείο ιδρύεται από τις Φραγκισκανές αδελφές της Ιεράς Καρδίας το 1923, ενώ το 1966 με τη μετάβαση του στη σημερινή τοποθεσία, παίρνει την ονομασία «Σχολή Αγίας Μαρίας»
  • Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση την έχουν καταστήσει σε μία εκ των πιο φημισμένων σχολών στην Κύπρο

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα εκ των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο. Το επίπεδο εκπαίδευσης και μάθησης διατηρείται για δεκάδες τόσα χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο. Απλή και προσιτή, η επί 38 χρόνια (1982-σήμερα) Διευθύντρια της Σχολής Αδερφή Τζόζεφιν Βραχίμη άνοιξε την καρδιά της στον Τύπο των Μαρωνιτών, μιλώντας για την ιστορία της «Σχολής των Καλογραιών» όπως είναι ευρύτερα γνωστή στην Κύπρο καθώς και για το μυστικό του υψηλού επιπέδου που καταφέρνει η Σχολή να διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια. Η φημισμένη Σχολή Αγίας Μαρίας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού και συγκεντρώνει κάθε χρόνο μαθητές από τη Μαρωνιτική και τη Λατινική Κοινότητα (είναι εξάλλου εθνικό σχολείο των δύο θρησκευτικών ομάδων), την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα καθώς και από πολλές χώρες μία εκ των οποίων και ο γειτονικός Λίβανος. Στη σειρά αναμονής βρίσκονται κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά που η Σχολή αδυνατεί να δεχθεί αφού πολύ γρήγορα συμπληρώνονται οι διαθέσιμες θέσεις. Η σχολή μπορεί να περηφανεύεται για τους απόφοιτους μαθητές και τις μαθήτριες της που σήμερα διαπρέπουν στους τομείς τους στο υψηλότερο επίπεδο. Πότε όμως ξεκίνησε η φημισμένη σχολή εκατό σχεδόν χρόνια πριν και πως εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα; Μια σύντομη ιστορική αναδρομή και η πορεία μέχρι σήμερα θα επιχειρήσουν να δώσουν την απάντηση.

Εγκαίνια του Terra Santa Girls’ School.

Τα πρώτα χρόνια

Οι Φραγκισκανές αδελφές Ιεραπόστολοι της Ιεράς Καρδίας καλούνται στην Κύπρο το 1923 από τον Aιδεσιμότατο Πατήρ Ferdinand Diotallevi, τότε Κούστο των Αγίων Τόπων, από το Τάγμα των Φραγκισκανών Ελασσόνων Αδελφών, για να διευθύνουν ένα σχολείο για τα καθολικά κορίτσια  και να φροντίσουν τα έργα της ενορίας της Λεμεσού.  Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μια οικουμενική σχολή η οποία αγκάλιασε παιδιά κάθε θρησκείας. Στις 14 Νοεμβρίου 1923 φτάνουν στην Κύπρο οι πρώτες αδελφές, η Αδ. Gaudenzia Tevini από την Ιταλία και η Αδ. Ioannes Ruchini από τη Ρόδο, ενώ λίγες μέρες μετά φτάνουν άλλες τέσσερις από την Κωνσταντινούπολη και την Αμερική. Να σημειωθεί ότι η επαρχία της Μέσης Ανατολής των Φραγκισκανών Αδελφών ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1872 ως δεύτερη ιεραποστολή του τάγματος και υπηρετούσε επίσης σε διάφορα Ελληνικά νησιά, όπως τη Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ρόδο.

H Σχολή «Terra Santa School for Girls», όπως ονομαζόταν στην αρχή, στην Οδό Αγίου Ανδρέου, εγκαινιάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1923 με την παρέμβαση του πατήρ Pietro Lamparelli, εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Κούστο των Αγίων Τόπων, στην παρουσία του Εξοχότατου Κυβερνήτη της Κύπρου κ. Stevenson, ο οποίος επαίνεσε το έργο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και των Φραγκισκανών στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης του Αρχιεπόπτη των σχολείων κ. Newham και του Προξενικού Σώματος. Πρώτη ηγουμένη και διευθύντρια της σχολής ήταν η Αμερικανίδα Αδ. Elisabeth Missio (1924-1931). Ακολούθησε η Αδ. Lidouina Tasser (1931-1941), η Αδ. Paule Descuffi (1941-1946), η Αδ. Arsène Fantin (1946-1982) και η Αδ. Josephine Vrahimi (1982 μέχρι σήμερα).

Ήταν από την αρχή σχολή γλωσσών, όπου διδάσκονταν οι τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ελληνικά. Επίσης, οι Αδελφές δίδασκαν μουσική, εργόχειρο, δακτυλογραφία και στενογραφία. Το 1923 οι μαθήτριες γυμνασίου και δημοτικού ήταν 53, ενώ το 1928 είχαν ήδη γίνει 96 και το 1938 ήταν 120, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και κοινωνικής τάξης. Τον Νοέμβριο του 1936, το Γυμνάσιο αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ το Δημοτικό Σχολείο αναγνωρίστηκε τον Οκτώβρη του 1956. Οι μαθήτριες του Γυμνασίου προετοιμάζονταν για τις κυβερνητικές εξετάσεις. Υπήρξε επίσης και οικοτροφείο όπου διέμεναν κορίτσια από διάφορες επαρχίες της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των Μαρωνιτικών χωριών, όπως και από το εξωτερικό. Το οικοτροφείο έκλεισε το 1992 και τα υπνοδωμάτια μετατράπηκαν σε τάξεις για να απαντήσουμε στα πολλά αιτήματα γονιών που ήθελαν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε αυτή τη σχολή.  Αυτή τη στιγμή, σε όλες τις βαθμίδες της σχολής έχουμε εγγόνια και δισέγγονα παλαιών μαθητριών μας. Οι αιτήσεις για εγγραφή και για μικρά παιδιά ήταν πολλές έτσι οι Αδελφές, το 1947, αποφάσισαν να ανοίξουν και Νηπιαγωγείο, με πρώτη δασκάλα την  Αδελφή Ausiliata Minisini.

Η μετάβαση στο νέο κτίριο και η μετονομασία

Με την πάροδο του χρόνου οι μαθήτριες αυξάνονταν και το κτίριο ήταν πλέον μικρό και ακατάλληλο για τις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής, στο σημείο που οι Αδελφές έπρεπε να αρνηθούν την εγγραφή πολλών μαθητριών. Για το λόγο αυτό, οι Αδελφές αποφάσισαν να κτίσουν το δικό τους σχολείο μη μπορώντας να επεκτείνουν το υφιστάμενο. Μετά από πολλές δυσκολίες, στις 10 Φεβρουαρίου 1965 κατετέθη ο θεμέλιος λίθος στην παρουσία του Αιδεσιμότατου Πατρός Kevin Mooney, Βικάριου του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων στην Κύπρο, του έπαρχου της Λεμεσού κ. Βενιαμίν και του Δήμαρχου της Λεμεσού κ. Παττίχη. Στις 19 Ιουνίου 1966 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο από τον Μακαριότατο Mons. Alberto Gori, Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ. Πριν λήξει η τελετή των εγκαινίων ανακοινώθηκε ότι το νέο κτίριο θα ονομάζεται Σχολή Αγίας Μαρίας.

Έστω και αν υπήρχαν ακόμη εργασίες ανοικοδόμησης, τα μαθήματα στο νέο κτίριο άρχισαν την 1η Οκτωβρίου 1966. Την 1η Οκτωβρίου 1970 άρχισε και το αγγλικό δημοτικό (English Junior) με 82 μαθητές. Λόγω των τραγικών γεγονότων τoυ 1974, οι μαθήτριες μειώθηκαν. Γύρω στις 200 Τουρκοκύπριες έφυγαν για το βορρά, όπως και άλλες Κύπριες οι οποίες πήγαν στο εξωτερικό. Οι Αδελφές όμως συνέχισαν με κουράγιο, προσευχή και εμπιστοσύνη στο Θεό. Μαθήτριες που φοιτούσαν στο σχολείο «Saint Francis» που άνηκε κι αυτό στις Φραγκισκανές Αδελφές στην Αμμόχωστο, ήρθαν και κτύπησαν την πόρτα της Σχολής Αγίας Μαρίας, στην Οδό Γεωργίου Γρίβα Διγενή, γνωρίζοντας ήδη το επίπεδο και την υπηρεσία των Αδελφών. Έτσι, πολύ γρήγορα ο αριθμός αυξήθηκε και πάλι.

Το σήμερα

Μέχρι το 2000, το Γυμνάσιο ήταν μόνο για τα κορίτσια ενώ το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό ήταν μικτό. Το 2000 όμως το Γυμνάσιο άνοιξε τις πόρτες του και στα αγόρια, μετά από παράκληση των γονιών που ήθελαν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο αυτό.  Έτσι το πρόγραμμα διαφοροποιήθηκε χωρίς όμως η Σχολή να χάσει την ταυτότητά της. Σήμερα, κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021, λειτουργούν: Νηπιαγωγείο και Προδημοτική έξι τμήματα με 150 μαθητές, Ελληνόφωνο Δημοτικό με διπλά τμήματα, 12 τάξεις με 274 μαθητές, Αγγλόφωνο Δημοτικό, 6 τάξεις με 138 μαθητές, Γυμνάσιο-Λύκειο, Ελληνόφωνο και αγγλόφωνο, 17 τάξεις με 355 μαθητές. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών του σχολείου είναι 917, ενώ υπηρετούν το σχολείο 59 εκπαιδευτικοί. Το Ελληνόφωνο Δημοτικό σχολείο λειτουργεί βάσει του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και διδάσκονται επίσης σε όλες τις τάξεις, από την πρώτη τάξη, η Αγγλική και η Γαλλική Γλώσσα. Στο αντίστοιχο Αγγλόφωνο Δημοτικό, όλα τα μαθήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης διδάσκονται στην Αγγλική γλώσσα και διδάσκονται επίσης σε όλες τις τάξεις, από την πρώτη τάξη, η Ελληνική και η Γαλλική γλώσσα. Το πρόγραμμα της σχολής Μέσης Εκπαίδευσης, απαντά στις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και ετοιμάζει καλά μαθητές και μαθήτριες για την ένταξή τους στα πανεπιστήμια Κύπρου, Ελλάδας και ανά τον κόσμο. Προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να πάρουν διπλώματα από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως DELF (Γαλλικά), CELI (Ιταλικά), ECDL (Computers), A.L.’s English Literature, French, Italian, Greek, Mathematics, Physics, Chemistry, Biology, Accounting. Επίσης, η Σχολή παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές της να λάβουν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις του Υ.Π.Π. και στην Πιστοποίηση Ελληνομάθειας.

Κορυφαίος εκπαιδευτικός προορισμός

Η Σχολή των Φραγκισκανών Ιεραποστόλων Αδελφών της Ιεράς Καρδίας, είναι μια κοινότητα που προωθεί, μέσω της κουλτούρας, την πλήρη ωριμότητα του ατόμου, μέσα από τις δικές του δυνατότητες, βοηθώντας το να εφαρμόσει τις αυθεντικές αξίες της ζωής, οι οποίες θα συνταιριάζονται αρμονικά με τον εαυτό του και τους γύρω του, όπως η  κριτική σκέψη, η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους και η ειλικρίνεια, ώστε να γίνουν σωστοί και υπεύθυνοι άνθρωποι στην κοινωνία. Απόφοιτοι της σχολής διάλεξαν διάφορους τομείς απασχόλησης στην κοινωνία όπως την ιατρική, νομική, ξενοδοχειακή, λογιστική, εκπαίδευση διαφόρων βαθμίδων, τραπεζική και άλλα.

Η Σχολή προχωρεί συνεχώς με αλλαγές, δεν μένει στάσιμη ποτέ. Αλλαγές με βάση το τι επιζητεί σήμερα η κοινωνία. Είναι αυτά που οι Αδερφές και το εκπαιδευτικό προσωπικό προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά. Οι σημερινοί απόφοιτοι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Αδερφή Βραχίμη διαπρέπουν στους τομείς τους. Οι αρχές και οι αξίες που έλαβαν από τη Σχολή τους συνοδεύουν πάντα. Οι πλείστοι κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες, στην κυβέρνηση και αλλού ενώ πολλοί εξ’ αυτών έχουν φτάσει μέχρι και το διδακτορικό σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, η Σχολή Αγίας Μαρίας στη Λεμεσό μπορεί να νιώθει περήφανη για τα επιτεύγματά της. Το μέλλον της Σχολής προμηνύεται λαμπρό και η Μαρωνιτική Κοινότητα, ιδιαίτερα της Λεμεσού, μπορεί να αισθάνεται και η ίδια περήφανη που η σχολή αυτή αποτελεί κομμάτι της.

 

- Advertisement -