Μάρκος Μάρκου: «Όποτε ζητήθηκε η βοήθεια μου στα θέματα της κοινότητας πάντοτε ήμουν παρών»

0
2956

Συνέντευξη του Αν. Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Μάρκου Μάρκου στον Τύπο των Μαρωνιτών

  • «Μαρωνίτες υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών φτάνοντας και στα ψηλότερα αξιώματα και αφήνοντας τη δική τους σφραγίδα στην ιστορία του τμήματος»
  • «Δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε, είτε είναι εκπρόσωπος είτε είναι ιερωμένος ή οποιοσδήποτε πολίτης, για το καλό της κοινότητας»
  • «Θεωρώ ότι ο Εκπρόσωπος προωθεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην κοινότητα που θα τη βοηθήσουν σημαντικά στον αγώνα επιβίωσης»

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Τύπο των Μαρωνιτών, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Μάρκος Μάρκου, με καταγωγή από την Καρπάσια, καταθέτει τις δικές του απόψεις για σημαντικά θέματα της Μαρωνιτικής Κοινότητας, μιλώντας παράλληλα και για τη δική του σταδιοδρομία και για το τμήμα του οποίου ηγείται. Ερωτηθείς και αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία στον τομέα του, αναδεικνύει τον ζήλο και τον αξιέπαινο αγώνα που έχει δώσει για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα. Κάνει λόγο για τις αρμοδιότητες του καθώς και για τη συνεισφορά του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στα της Μαρωνιτικής Κοινότητας, επιβεβαιώνει τη διαχρονική παρουσία μελών της Κοινότητας στους κόλπους του Τμήματος ενώ δηλώνει την ετοιμότητα του να στηρίξει με κάθε τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζει ο Εκπρόσωπος Μαρωνιτών, όπως άλλωστε έχει πράξει πολλάκις στο παρελθόν όποτε του ζητήθηκε από τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Ανοίγει επίσης την καρδιά του μιλώντας για το χωριό του την Καρπάσια, εντούτοις τονίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιστροφή στα χωριά είναι δύσκολη.

Κύριε Μάρκου, θα θέλαμε αρχικά να μας μιλήσετε λίγο για τη μέχρι σήμερα επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Αμέσως μετά την αποφοίτηση μου από το Terra Santa College συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Μηχανικών της Ανκόνα στην Ιταλία όπου απέκτησα πτυχίο και μάστερ Ηλεκτρονικού Μηχανικού. Το 1986 επέστρεψα στην Κύπρο και εργάστηκα για περίοδο περίπου 5 ετών στην εταιρεία ΑΤ Telecom Ltd. Το 1990 δημιούργησα τη δική που επιχείρηση που ασχολείτο με εγκαταστάσεις τηλεφωνικών συστημάτων και τις επιδιορθώσεις ηλεκτρονικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπως τηλέφωνα, τηλεφωνικά κέντρα, τηλεομοιότυπα κτλ. Το 1992 διορίστηκα στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών ως συντηρητής επισκευαστής ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Το 1997 διορίστηκα εκπαιδευτής στη Μέση Εκπαίδευση όπου δίδασκα το μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας ενώ το  1998 μεταπήδησα στην Τεχνική Εκπαίδευση  όπου δίδασκα ηλεκτρονικά. Το 2000 μου προσφέρθηκε η θέση του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού 2ης τάξης στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών ενώ το 2005 προάχθηκα σε Ηλεκτρολόγο Μηχανικό 1ης τάξης.  Το 2012 προάχθηκα στη θέση Ανώτερου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ενώ το 2017 ανέβηκα ακόμα ένα σκαλί δηλαδή στη θέση Πρώτου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Από το 2017 μέχρι σήμερα, πέραν των καθηκόντων μου, ως Πρώτου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού εκτελώ και τα καθήκοντα του Διευθυντή στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Να σημειώσω ότι, όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησα την εκπαίδευση. Ως εκ τούτου σήμερα κατέχω πτυχίο και μάστερ στη ηλεκτρονική μηχανική, μάστερ στη Διοίκηση επιχειρήσεων, και μάστερ στην πληροφορική. Έχω παρακολουθήσει το διετές πρόγραμμα του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να διδάσκω το Μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας όπως επίσης παρακολούθησα τα μαθήματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για τους επί δοκιμασία καθηγητές. Επιπλέον κατέχω δίπλωμα ιστιοπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα για ιστιοφόρο σκάφος.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών;

Ο Διευθυντής του Τμήματος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση, διοίκηση, εποπτεία, συντονισμό και αποτελεσματική λειτουργία του Τμήματος Παγκύπρια. Εφαρμόζει τις σχετικές με τις αρμοδιότητες του Τμήματος νομοθεσίες και ασκεί τις εξουσίες που του παρέχονται από αυτές. Επιπλέον συμβουλεύει και εμπλέκεται στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος καθώς και στη λήψη και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων. Για να αντιληφθεί όμως κάποιος τα καθήκοντα του Διευθυντή του Τμήματος θα πρέπει να κατανοήσει τις αρμοδιότητες του Τμήματος. Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών ιδρύθηκε το  1975 και διοικητικά υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων. Βασικός σκοπός της ίδρυσής του ήταν η συγκέντρωση κάτω από μία ενιαία διοίκηση όλων των εργαστηρίων και του προσωπικού που απασχολούνταν με τη συντήρηση του κυβερνητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των οχημάτων και των μηχανημάτων. Στόχος η καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του δυναμικού και η εφαρμογή ομοιόμορφης πολιτικής στα θέματα της διαχείρισης του κυβερνητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Το Τμήμα συμβουλεύει την Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση πολιτικής σε θέματα ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και προστασίας του κοινού από κινδύνους στη χρήση του εξοπλισμού αυτού. Επίσης παρέχει τεχνικές υπηρεσίες, γνωματεύσεις και συμβουλές σε όλα τα Τμήματα και φορείς του κράτους σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Ως Αρμόδια Αρχή, για  περίπου 18 νομοθεσίες, αναθεωρεί, εκσυγχρονίζει και εφαρμόζει τις νομοθεσίες αυτές, φέρει την ευθύνη για την εναρμόνιση τους με το κοινοτικό δίκαιο ενώ παράλληλα εκπροσωπεί τη Δημοκρατία στην Ε.Ε., σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Επιπλέον, έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό, σχεδίαση, εκτίμηση, επίβλεψη και εκτέλεση ηλεκτρομηχανολογικών έργων, την προμήθεια και εγκατάσταση και συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων και μηχανημάτων συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικού εξοπλισμού. Επίσης, το Τμήμα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και εργαλεία για την παρακολούθηση και διαχείριση του κυβερνητικού στόλου οχημάτων μέσω δορυφόρου (GPS).

Πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του Τμήματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

Πέραν του συμβουλευτικού του ρόλου, των γνωματεύσεων και των τεχνικών υπηρεσιών προς τους φορείς του κράτους, το τμήμα μας προσφέρει στο κοινό υπηρεσίες που σχετίζονται με την  ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους. Τέτοιες υπηρεσίες π.χ. είναι: ο έλεγχος της καταλληλόλητας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των δημοσίως προσβάσιμων χώρων, ο ηλεκτρομηχανολογικός έλεγχος των δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών, η εποπτεία της αγοράς όσον αφορά ηλεκτρολογικό εξοπλισμό οικιακές συσκευές, συσκευές αεροζόλ, ραδιοεξοπλισμό, εγκαταστάσεις με συρματόσχοινα κ.α., η έγκριση και ο έλεγχος των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) συμπεριλαμβανομένων και των ταμειακών μηχανών και η αδειοδότηση των αντίστοιχων συντηρητών, η έκδοση καρτών ταχογράφου για τις μεταφορές, η έκδοση πιστοποιητικών ικανότητας σε επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, η αδειοδότηση των τεχνιτών οχημάτων σε 13 ειδικότητες, καθώς και η διερεύνηση, μετά από αίτημα της Αστυνομίας Κύπρου, των πυρκαγιών και ετοιμασία σχετικών εκθέσεων.

Διαχρονικά το στους κόλπους του τμήματος έχουν εργαστεί και εργάζονται πολλά μέλη της Μαρωνιτικής Κοινότητας; Ποια είναι η άποψη σας για αυτό το γεγονός; Έχει βάλει και η κοινότητα το δικό της λιθαράκι στην ανάπτυξη του τμήματος του οποίου ηγείστε;

Από την ίδρυση του Τμήματος μέχρι και σήμερα έχει εργαστεί στο Τμήμα μεγάλος αριθμός μελών της Κοινότητας μας. Μερικοί εξ’ αυτών υπηρέτησαν το Τμήμα για πέραν των 40 ετών προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες και συμβάλλοντας στο έργο που εκτελεί το Τμήμα. Τέτοια άτομα υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών φτάνοντας και στα ψηλότερα  αξιώματα αφήνοντας τη δική τους σφραγίδα στην ιστορία του Τμήματος. Θα έλεγα ότι η Μαρωνιτική κοινότητα μπορεί να καυχιέται ότι, καθένα από τα μέλη της, που υπηρέτησαν στο Τμήμα, έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανάπτυξη του Τμήματος.

Είστε άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία και γνώση στον τομέα σας. Έχετε συμβάλει μέχρι σήμερα, συμβουλευτικά ή άλλως πως, σε αναπτυξιακά έργα της Μαρωνιτικής Κοινότητας ή της Εκκλησίας των Μαρωνιτών;

Όποτε μου ζητήθηκε η βοήθεια η και η συμβουλή μου σε διάφορα θέματα ή και προβλήματα της κοινότητας πάντοτε ήμουν παρών. Έχω παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διάφορα έργα της κοινότητας όπως η επιδιόρθωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Κορμακίτη, η επιδιόρθωση της Αγίας Άννας στην Αμμόχωστο κ.α., φυσικά πάντοτε σε συνεργασία με τους υπεύθυνους συντονιστές των έργων. Επίσης, όποτε παρουσιαστεί η ευκαιρία, την εκμεταλλεύομαι για την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο η Μαρωνιτική Κοινότητα όσο και οποιαδήποτε μέλη της ειδικά όσον αφορά τη νεολαία. Να σημειώσω ότι, δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε, είτε είναι εκπρόσωπος είτε είναι ιερωμένος ή οποιοδήποτε πολίτης για το καλό της κοινότητας.

Με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών διατηρείτε κάποια επαφή ή συνεργασία; Θα ανταποκρινόσασταν θετικά σε πιθανό κάλεσμα του για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κοινότητας;

Με τον εκπρόσωπο έχω μία πάρα πολύ καλή σχέση και η συνεργασία μαζί του επιβάλλεται για το καλό της κοινότητας. Θεωρώ ότι η Μαρωνιτική κοινότητα διανύει μία πολύ σημαντική περίοδο της ύπαρξης της όπου επιβάλλεται η συνεργασία όλων γιατί όπως λέει και το ρητό  «εν τη ενώσει η ισχύς». Θεωρώ ότι ο εκπρόσωπος προωθεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην κοινότητα που θα τη βοηθήσουν σημαντικά στον αγώνα επιβίωσης. Οι οποιεσδήποτε ενέργειες, ειδικά αυτές που στοχεύουν στην επιβίωση και διάσωση των χωριών μας με βρίσκουν σύμφωνο και θεωρώ καθήκον μου να συνεργαστώ, εάν κριθεί ότι οι οποιεσδήποτε γνώσεις μου και εμπειρίες, μπορούν να βοηθήσουν την κοινότητα μας.

Να περάσουμε τώρα στο χωριό σας, την Καρπάσια; Περάσατε μέρος των παιδικών σας χρόνων εκεί; Το επισκέπτεστε σήμερα; 

Γεννήθηκα στην Καρπάσια και μεγάλωσα στο χωρίο αυτό. Δεν εγκατέλειψα ποτέ το χωριό μου. Ακόμη και μετά τον πόλεμο του 1974 συνέχισα ως μαθητής να επισκέπτομαι το χωριό πολύ συχνά και να παραμένω εκεί τα καλοκαίρια, όταν ήταν κλειστά τα σχολεία. Φυσικά σε αυτό έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι η μητέρα μου ζούσε στο χωριό  το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ, παρά τα προβλήματα που έφερε ο πόλεμος του 1974. Κατάγομαι από Γεωργική οικογένεια και αγαπώ τη γη. Εργάστηκα στα χωράφια όταν ήμουν μικρός και τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για το χωριό μου. Δεν δίστασα να  αγοράσω γη στο χωριό μου όταν αντιλήφθηκα ότι αυτή θα κατέληγε σε ξένα χέρια. Έχω διορθώσει το Πατρικό μου σπίτι και επισκέπτομαι το χωριό μία με δύο φορές την εβδομάδα ενώ πολλές φορές με ακολουθεί και η οικογένεια μου. Με συγκινεί ειλικρινά όταν μου δίδεται η ευκαιρία να  προσκυνήσω και να ανάψω ένα κερί στον Τίμιο Σταυρό, στον Άγιο Γεώργιο, στην Αγία Μαρίνα, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, στον Προφήτη Ηλία και σε όλους τους χώρους λατρείας μας. Όπως όλοι οι Μαρωνίτες, κουβαλώ κι εγώ πάντα τα όμορφα χωριά μας στην καρδιά και την ψυχή μου, και φυσικά, απολαμβάνω την κάθε ευκαιρία που μου δίνεται να βρίσκομαι με συγχωριανούς αγαπημένους και να ακούω ιστορίες των προγόνων μας.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της προσπάθειας για επιστροφή στα Μαρωνίτικα χωριά; Εσείς θα επιστρέφατε στην Καρπάσια; Και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις;

Η επιστροφή στα χωριά μας με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολη. Ο κάθε Μαρωνίτης και κάθε πολίτης απαιτεί από την κοινωνία και το κράτος να του προσφέρει ασφάλεια και πρόσβαση σε ουσιώδεις υπηρεσίες στον τόπο που επιλέγει να ζήσει. Για αυτό είναι σημαντικό να προωθηθεί η επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα επιτρέπει την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες. Ελπίζω σύντομα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και να εξευρεθεί η πολυπόθητη λύση που να ικανοποιεί όλους τους πολίτες της Κύπρου. Θεωρώ, ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη, ιδιαίτερα για μια μικρή κοινότητα όπως τη δική μας που έχασε 100% των εδαφών της.

Ένα τελικό μήνυμα προς τους αναγνώστες της εφημερίδας μας.

Να στείλω απλά σε όλους την αγάπη μου και θερμές ευχές για ό,τι καλύτερο. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να επιστρέψουμε στα χωρία μας, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της μικρής μας Κοινότητας.

- Advertisement -