Πέντε χρόνια Πάπας Φραγκίσκος: Ο Ποντίφικας που διαφέρει

0
1489

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, 13 Μαρτίου 2018, από την ημέρα που ο Πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Βατικανό. Πέρασαν πέντε χρόνια από εκείνο το βράδυ που ανέβηκε λευκός καπνός πάνω από το Βατικανό και παρουσιάστηκε στο πλήθος των καθολικών ο νέος Πάπας. Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι αυτός ο Πάπας είναι διαφορετικός από πολλούς προκατόχους του, αφού βγήκε στο μπαλκόνι χωρίς τα συνηθισμένα λούσα, χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου με ένα απλό “Buona sera” (καλησπέρα) και τους ζήτησε την ευλογία τους και τις προσευχές τους.

Ο σημερινός 81χρονος Πάπας, κατά κόσμον Χορχέ Μπεργκόλιο, είναι ο 266ος Πάπας, αλλά ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.  Ο Φραγκίσκος – αυτό είναι το όνομα που επέλεξε ο Αργεντινός Χορχέ Μπεργκόλιο, από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης – δεν ήταν μέσα στα φαβορί για τη διαδοχή του αναπάντεχα παραιτηθέντα Πάπα Βενέδικτου XVI, ωστόσο η επιλογή του δείχνει ότι η Καθολική Εκκλησία, η πιο έμπειρη τεχνικός της εξουσίας στη διάρκεια των αιώνων, ξέρει να δίνει τη μάχη για την επιβίωσή της.

Ζει εντυπωσιακά λιτά για Πάπας. Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ενθρόνισή του την έκανε στη Λαμπεντούζα, στο νησί όπου εκείνη την εποχή -κι ακόμη και τώρα- ξεβράζονταν σχεδόν καθημερινά πτώματα προσφύγων και μεταναστών που ονειρεύονταν να φτάσουν στην Ευρώπη – στη Γη της Επαγγελίας. Για το πρώτο τελετουργικό πλύσιμο ποδιών επέλεξε να πλύνει τα πόδια γυναικών φυλακισμένων. Ο Φραγκίσκος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης, παράλληλα όμως και ένας πολιτικά βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Προσεύχεται στο Τείχος της Βηθλεέμ για την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Δέχεται πρόσφυγες στο Βατικανό. Προτρέπει για το τέλος της ψυχρής πολιτικής περιόδου μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ και συγχωρεί τις γυναίκες που προχώρησαν σε άμβλωση. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα έχει κάνει κατά τα πρώτα πέντε χρόνια του ως Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου στο Μεξικό, την Κολομβία και την Κούβα βοήθησαν να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες ενώ το ταξίδι του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βοήθησε στην κατάπαυση του πυρός και την προκήρυξη νέων εκλογών.

«Ποτέ πριν δεν υπήρξε Ποντίφικας με τόσο πολύ θάρρος που να καταδεικνύει τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος. Μαζί του ήρθε η άνοιξη στην Εκκλησία» λέει ο ανανεωτής θεολόγος Λεονάρντο Μποφ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπηρετεί μέχρι σήμερα εξαιρετικά την Καθολική Εκκλησία. Δικαίως θεωρείται πια ο Πάπας των φτωχών, των αδυνάτων και των κατατρεγμένων. Ένας πνευματικός ηγέτης με πολιτική σκέψη, επαναστατικός και συμφιλιωτικός.

Πηγές: news247.gr / avgi.gr

- Advertisement -