Το παραμύθι της φύσης όπως γράφεται στον Κορμακίτη

0
1836

Κανένας ζωγραφικός πίνακας κανενός καλλιτέχνη δεν μπορεί, ούτε στο ελάχιστο να συγκριθεί με τη σαγηνευτική φύση του Κορμακίτη τέτοια εποχή. Είναι λες και ο Θεός πήρε το πινέλο και «έβαψε» με τα πιο αληθινά, με τα πιο φωτεινά χρώματα τους κάμπους που περιζώνουν το χωριό. Σαν ένα μοναδικά κεντημένο στεφάνι, μια εντυπωσιακή σύνθεση χρωμάτων και ευωδιών, ικανή να μαγνητίσει τον κάθε περαστικό.

Πλησιάζοντας κανείς το χωριό, μαγνητίζεται από την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης του. Από το καταπράσινο χρώμα των κάμπων και των δέντρων του, από τα ζωηρά χρώματα των ανθισμένων θάμνων, και των σκορπισμένων αγριολούλουδων που από μόνα τους ανθίζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζωντανεύοντας τους κάμπους του χωριού. Πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, ροζ και τόσα άλλα χρώματα σε όλες τους τις αποχρώσεις ζωγραφίζουν την εικόνα του πιο μαγευτικού παραμυθιού. Οι κίτρινες λίγκρες και οι «λάζαροι» σε κίτρινους και άσπρους χρωματισμούς, οι κόκκινες παπαρούνες, καθώς και η πληθώρα των ανθισμένων θάμνων σε όλους τους χρωματισμούς και αποχρώσεις είναι κάποια από τα φυτά που συνθέτουν την εικόνα αυτή. Και όλα αυτά να σμίγουν με το καταπράσινο αφράτο χρώμα των σπαρτών, του ευλογημένου σταριού και του κριθαριού, στους τεράστιους κάμπους του χωριού, συναντώντας στο βάθος τα πανέμορφα πευκόφυτα δάση που απλώνονται στις τρεις από τις τέσσερις μεριές του χωριού.

Και φυσικά, την παράσταση κλέβουν οι μικρές βαθυκόκκινες πινελιές που διακρίνονται ανάμεσα στο καταπράσινο χρώμα. Ένα είδος υπό εξαφάνιση, ένα λουλούδι που σπάνια συναντά κανείς σε άλλα μέρη του κόσμου και σίγουρα σε πολύ λίγα άλλα μέρη της Κύπρου, συμπληρώνει κάθε χρόνο την απίστευτα όμορφη εικόνα της ευλογημένης φύσης του Κορμακίτη. Η «τουλίπα της Κύπρου», η μοναδική «λαλλένα» όπως την ξέρουμε στους τόπους μας, ολοκληρώνει αυτό το θεϊκό δημιούργημα. Η σπανιότητα του είδους της, προσκαλεί όλους να την θαυμάσουν και παράλληλα να την σεβαστούν. Κι αυτή η ολοζώντανη εικόνα σβήνει όμορφα και απαλά καθώς ενώνεται με το γαλαζοπράσινο χρώμα της θάλασσας του Κορμακίτη. Με τη θάλασσα της Σεντούκας, του Κόρνου και του Ληθράτη που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης του χωριού και που με τη σειρά τους δένουν με το γαλάζιο του ουρανού δημιουργώντας μια εικόνα δίχως τέλος.

Η θεϊκά πλασμένη φύση του Κορμακίτη, λοιπόν, φόρεσε τα ανοιξιάτικά της, είναι πανέτοιμη και μας περιμένει. Προσκαλεί τον κάθε ένα από εμάς να την επισκεφτεί και να την θαυμάσει. Ένας μοναδικός τρόπος να ξεφύγει το μυαλό, να χορτάσει το μάτι, να γαληνέψει η ψυχή. Μια βόλτα στα άγια χώματα του Κορμακίτη γιατί το σίγουρο είναι ότι αυτή την εικόνα δεν θα τη βρούμε πουθενά αλλού.

Photo credit: Κύπρος Διόλας

- Advertisement -