«Ο Κοτσιάτης είναι ο ενδιάμεσος μας σταθμός μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής»

0
1402

Συνέντευξη του Κοινοτάρχη Κοτσιάτη στον Τύπο των Μαρωνιτών

Αντώνης Καμηλάρης: «Ο Κοτσιάτης είναι ο ενδιάμεσος μας σταθμός μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής»

  • «Από το 2012 και έπειτα κατορθώσαμε να κάνουμε πολλά έργα μέσα στο χωριό για να το καταστήσουμε πιο λειτουργικό και πιο προσιτό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες»
  • «Το χωριό μας βοήθησε στο να διατηρηθούν οι δεσμοί των Μαρωνιτών και να κρατήσουμε την ταυτότητά μας μετά το 1974»
  • «Το έργο μας ως Κοινοτικό Συμβούλιο αφορά τον κάθε κάτοικο του Κοτσιάτη και έχουν όλοι το δικαίωμα να επωφελούνται από αυτό»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο παρόν τεύχος του «Τ», ο Κοινοτάρχης Κοτσιάτη Αντώνης Καμηλάρης ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για πολλά και ενδιαφέροντα. Κάνει λόγο για τη σωρεία έργων που έγιναν στον Κοτσιάτη από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2012, μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στις πρόσφατες εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και στα έργα που θα γίνουν εντός 2019 αλλά και στο μέλλον. Αναφέρεται στους κατοίκους του Κοτσιάτη και στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους, τονίζοντας ότι περίπου οι μισοί προέρχονται από τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Μιλά για τη συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου με την κυβέρνηση και τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών οι οποίοι πάντα στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Τονίζει τη σημασία που είχε μέχρι σήμερα ο Κοτσιάτης για τη διατήρηση της ταυτότητας των Μαρωνιτών καθώς και των δεσμών μεταξύ τους, για να ολοκληρώσει υπογραμμίζοντας ότι, πόθος όλων παραμένει η επιστροφή στα χωριά τους, κάτι που όμως δεν είναι στο χέρι τους.

  1. Η εγκατάσταση σας στον Κοτσιάτη πάει χρόνια πίσω. Πότε ήρθατε εσείς στο χωριό και πότε εκλεγήκατε Κοινοτάρχης;

Εγώ είμαι εδώ στον Κοτσιάτη από το 1975. Πριν 44 χρόνια ήρθα εδώ, πολύ νέος. Οι κάτοικοι τότε ήταν περίπου 700. Μετά οι νεότεροι, αφού παντρεύονταν έφευγαν από εδώ με αποτέλεσμα σήμερα να κατοικούν μόνιμα εδώ γηραιότεροι άνθρωποι, κυρίως συνταξιούχοι. Εγώ είμαι Κοινοτάρχης τα τελευταία 7 χρόνια περίπου. Από το 2012 δηλαδή και μετά. Βρήκαμε πράγματα που δεν ήταν στην εντέλεια στην κοινότητα μας. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας τότε, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να γίνει μια σειρά από διορθωτικά έργα μέσα στο χωριό αφού πολλά πράγματα έλειπαν και άλλα δεν λειτουργούσαν σωστά. Και έτσι έγινε, υπό τη συνεχή επίβλεψη μου έκτοτε και μέχρι σήμερα, κατορθώσαμε να κάνουμε πολλά έργα μέσα στην κοινότητα Κοτσιάτη. Όπως πεζοδρόμια, επέκταση οδικού φωτισμού, δεντροφύτευση σε όλο το χωριό, οχετοί για να επιλυθεί το πρόβλημα των πλημμύρων που είχαμε όποτε έβρεχε και άλλα. Τα πεζοδρόμια και οδικός φωτισμός συνδέουν πλέον τον πυρήνα του Κοτσιάτη, δηλαδή την πλατεία και τον περίγυρο, με τον νέο οικισμό που βρίσκεται στον δρόμο προς τον αυτοκινητόδρομο.

  1. Πόσους κατοίκους έχει σήμερα ο Κοτσιάτης και πόσοι είναι οι Μαρωνίτες; Υπάρχουν νέες οικογένειες Μαρωνιτών που ζουν μόνιμα στο χωριό;

Ο Κοτσιάτης σήμερα αριθμεί περίπου 180 κατοίκους, μισοί εκ των οποίων είναι Μαρωνίτες και οι άλλοι μισοί Ελληνοκύπριοι. Υπάρχει και μια μικρή μειονότητα που προέρχεται από ξένες χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως. Η συνεργασία μεταξύ όλων των κατοίκων του χωριού, ανεξαρτήτως καταγωγής και κοινότητας, είναι άψογη και αυτό βοηθά τη γενική πορεία του Κοτσιάτη. Συνολικά οι Κύπριοι κάτοικοι του Κοτσιάτη κατάγονται από 14 κατεχόμενες κοινότητες. Έγνοια όλων είναι το καλό του χωριού και πάντα οι κάτοικοι συνεργάζονται και αποδέχονται τις πρωτοβουλίες του Κοινοτικού Συμβουλίου. Σχετικά με το δεύτερο σας ερώτημα, στον νέο οικισμό υπάρχουν νέες οικογένειες αλλά όχι καθαρά Μαρωνίτικες. Οι πλείστες οικογένειες είναι μικτοί γάμοι ή γάμοι Ελληνοκυπρίων. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Κοτσιάτη είναι συνταξιούχοι, μερικοί εκ των οποίων ασχολούνται με τη γεωργοκτηνοτροφία.

  1. Σαν κοινότητα έχετε θέματα που συζητάτε με την κυβέρνηση; Για παράδειγμα το θέμα του σφαγείου που έκλεισε ενώ άφηνε σημαντικά έσοδα για την κοινότητα Κοτσιάτη. Τι απέγινε αυτή η υπόθεση;

Το σφαγείο έκλεισε από πολύ παλιά. Στην πορεία κάναμε διαβήματα για να το επαναλειτουργήσουμε. Στην αρχή η κυβέρνηση ήταν θετική, με την προϋπόθεση ότι θα το ενοικιάζαμε και δεν θα το λειτουργούσαμε εμείς. Έκανα προσωπικά κάποιες κινήσεις με ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να το ενοικιάσουν, αλλά μετά μας τόνισαν από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας ότι δεν μπορούμε να το ενοικιάσουμε. Με αποτέλεσμα να μένει κλειστό ως είχε. Γενικά με την κυβέρνηση έχουμε επικοινωνία συχνά για τα διάφορα θέματα και μπορώ να πω ότι βρίσκουμε ανταπόκριση. Δεν είναι αρνητική η κυβέρνηση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται προβλήματα, ειδικά με το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου κάποτε η πολλή γραφειοκρατία καθυστερεί ή δεν προωθεί καν τα αιτήματα μας. Παρόλ’ αυτά, εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να παραμένει το χωριό ευπρεπές, καθαρό και λειτουργικό. Και αυτό αφορά όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του Κοτσιάτη. Το έργο μας ως Κοινοτικό Συμβούλιο αφορά τον κάθε κάτοικο του Κοτσιάτη και έχουν όλοι το δικαίωμα να επωφελούνται από αυτό.

  1. Μας μιλήσατε πριν για πολλά έργα που έγιναν από το 2012 και έπειτα. Μάλιστα πρόσφατα εντατικοποιήθηκαν οι εργασίες και πολλά έργα ολοκληρώθηκαν. Ποια ακριβώς ήταν τα έργα που έγιναν και τι ακολουθεί;

Όλα αυτά έγιναν κατόπιν διαβημάτων μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Μεταφορών, στον Έπαρχο κτλ. και πολλά προβλήματα επιλύθηκαν. Τον περασμένο Δεκέμβριο προχωρήσαμε σε πλήρη ανακαίνιση του παρόντος κτιρίου (σ.σ. Γραφεία Κοινοτικού Συμβουλίου Κοτσιάτη) όπου στεγαζόταν προηγουμένως η Συνεργατική Τράπεζα. Το πήραμε άδειο, το επιπλώσαμε, το ανακαινίσαμε εσωτερικά και εξωτερικά και στεγάσαμε σε ένα καινούριο στην ουσία κτίριο τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοτσιάτη. Επίσης, εντός Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, στον κεντρικό δρόμο πλησίον του νέου οικισμού δημιουργήσαμε μεγάλο πλακόστρωτο και πεζοδρόμιο, ενώ εντός του νέου οικισμού δημιουργήσαμε χώρο πρασίνου. Τώρα στο πρόγραμμα έχουμε να υλοποιήσουμε και το παιδικό πάρκο, το οποίο υπολογίζω να έχουμε ολοκληρώσει μέσα στο 2019. Επίσης θα κατασκευάσουμε και άλλα πλακόστρωτα από την άλλη μεριά του δρόμου, στην είσοδο του Κοτσιάτη ερχόμενοι από το Μαρκί. Επίσης, μελλοντικά και σε συνεννόηση με τον Έπαρχο Λευκωσίας, θα γίνει και η πλατεία του χωριού πλακόστρωτη μέσω κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είμαστε σε συνεννόηση με την Επαρχιακή Διοίκηση για να μας καθοδηγήσει για να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια. Γενικά γίνονται διάφορα έργα πάντα για το καλό και την ευημερία των κατοίκων του χωριού μας. Εργαζόμαστε καθημερινά για όλα αυτά.

  1. Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμβολή του Κοτσιάτη στην ευρύτερη πορεία της Μαρωνιτικής Κοινότητας και στον αγώνα που διεξάγει σήμερα;

Το χωριό μας εδώ βοήθησε πολύ στο να διατηρηθούν οι δεσμοί των Μαρωνιτών και να κρατήσουμε την ταυτότητά μας μετά το 1974. Για παράδειγμα κάθε Κυριακή στην εκκλησία και μετά στους καφενέδες, έρχονται πολλοί Μαρωνίτες, κυρίως από την Αγία Μαρίνα και το χωριό γεμίζει από κόσμο. Και καθημερινά πολλοί Μαρινιώτες έρχονται, κάθονται στο καφενείο, παίζουν χαρτιά, τάβλι και περνούν τη μέρα εδώ. Αυτό βοηθά στο να παραμείνουμε ενωμένοι ως Μαρωνίτες. Εδώ έχουμε τον σύλλογο, βέβαια, που βοηθά και αποτελεί ένα πόλο έλξης για τα μέλη της Κοινότητας. Έχουμε το γήπεδο, την εκκλησία και το Μοναστήρι (που εμπίπτει βέβαια στα κοινοτικά όρια της Αγίας Βαρβάρας). Έχουμε και το Δημοτικό Σχολείο εδώ, το οποίο βέβαια εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει κλειστό με αποτέλεσμα τα παιδιά από τον Κοτσιάτη να πηγαίνουν σχολείο στις διάφορες γειτονικές κοινότητες. Έγιναν κάποια διαβήματα αρχικά στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών για να το αξιοποιήσουμε για άλλους σκοπούς. Μετά αποταθήκαμε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για να το κηρύξουν ως διατηρητέο και να το επιδιορθώσουν. Κοστολογήθηκε η επιδιόρθωση στις 90 χιλιάδες ευρώ και έμεινε στάσιμο το θέμα. Μετά ενημερώσαμε την Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά για να επιδιορθωθεί και έχουμε ενημερωθεί ότι βρίσκεται στη σειρά για επιδιόρθωση. Εν πάσει περιπτώσει, όλα αυτά που έχω αναφέρει έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην διατήρηση της ταυτότητας μας ως Μαρωνίτες.

  1. Υπάρχει καλή συνεργασία με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών;

Έχουμε άψογη συνεργασία με τον Εκπρόσωπο μας. Είναι δίπλα μας καθημερινά και εμείς με τη σειρά μας είμαστε δίπλα του. Έχουμε υποχρέωση να συνεργαζόμαστε στενά με τον εκάστοτε Εκπρόσωπο της Κοινότητας μας. Ο Γιαννάκης Μούσας μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις του Κοτσιάτη και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Και ο προηγούμενος Εκπρόσωπος Αντώνης Χατζηρούσος ανταποκρίθηκε σε αρκετά αιτήματά μας στη διάρκεια της θητείας του τότε και τον ευχαριστούμε. Όλοι μαζί, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλό των χωριών μας και ολόκληρης της κοινότητας. Επαναλαμβάνω ότι, εμείς από τη θέση μας θα παρέχουμε κάθε βοήθεια στον εκπρόσωπο μας και είμαστε δίπλα του σε ότι μας χρειαστεί πάντα.

  1. Θα επιστρέψουμε στα χωριά μας; Τι πιστεύετε;

Τον Κοτσιάτη τον νιώθουμε σαν τον ενδιάμεσο μας σταθμό ως Μαρινιώτες, μετά το 1974. Πόθος όλων μας εδώ είναι η επιστροφή στα χωριά μας. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Η συνεργασία μας και με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον Κοινοτάρχη της Αγίας Μαρίνας είναι άριστη και είμαστε πάντα σε επαφή για θέματα που αφορούν τους Μαρινιώτες του Κοτσιάτη. Μακάρι να φύγει ο στρατός και να έρθει η ευλογημένη επιστροφή και όλοι μας θα πάμε πίσω στα χωριά μας.

- Advertisement -