Κοινοτική Χορωδία Μαρωνιτών: Ένας πραγματικός θησαυρός για τη Μαρωνιτική Κοινότητα

0
1283

‘Αρθρο του Βασίλη Κουμέττου στην Εφημερίδα “Ο Τύπος των Μαρωνιτών”, Τεύχος 131

Η Μαρωνιτική Κοινότητα της Κύπρου διεξάγει σήμερα τον δικό της μεγάλο αγώνα για επιβίωση και για επιστροφή στα χωριά της. Πολλοί είναι εκείνοι που συστηματικά εργάζονται προς αυτόν τον σκοπό. Σε αυτόν τον αγώνα, βέβαια, υπάρχει και η αθέατη πλευρά της συνεισφοράς, που πολλοί από μας δεν γνωρίζουμε. Στο παρόν άρθρο νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στην τεράστια συνεισφορά της Κοινοτικής Χορωδίας Μαρωνιτών στη μέχρι σήμερα πορεία της Μαρωνιτικής Κοινότητας της Κύπρου, που πηγάζει μέσα από τη σωρεία δραστηριοτήτων που έχει διοργανώσει και εκδηλώσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει, αναδεικνύοντας μέσα από τη μουσική, την ταυτότητα, τον πολιτισμό, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Μαρωνιτών.

Η Κοινοτική Χορωδία Μαρωνιτών Κύπρου από την ίδρυση της το 1997 μέχρι και σήμερα, με σταθερή παρουσία στα κοινοτικά δρώμενα των Μαρωνιτών, καθώς και με τη συμμετοχή της σε ουκ ολίγες εκδηλώσεις ανά το παγκύπριο, έχει πετύχει πολλά, πάντοτε υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση της ακούραστης Γεωργίας Μάρκου. Σταθερά παρούσα στις διάφορες δικοινοτικές εκδηλώσεις, η Κοινοτική Χορωδία συμβάλλει στην ιδέα της επανένωσης, προάγοντας έτσι τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοαποδοχή, τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων του τόπου και την ειρηνική συνύπαρξη. Την ίδια ώρα, συμμετέχει ενεργά στις διάφορες εκδηλώσεις της Μαρωνιτικής Κοινότητας, με τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο, στην ελληνική καθώς και στην Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική Γλώσσα, υπενθυμίζοντας τα μέλη της κοινότητας για την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά. Επίσης, πολλοί από εμάς έχουμε γνωρίσει και μια διαφορετική διάσταση του συνόλου, αυτήν του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, αφού λόγου χάρη, επί εβδομαδιαίας βάσης, μέλη της Κοινοτικής Χορωδίας επισκέπτονται τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας που ανήκουν στον Σύνδεσμο Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, ψυχαγωγώντας τους εκεί ενοίκους. Και ως σύνολο, πολλάκις έχει εμφανιστεί σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, στηρίζοντας έμπρακτα ανθρώπους και ιδρύματα.

Τυγχάνει να γνωρίζω καλά και από πρώτο χέρι την πλούσια δράση του χορωδιακού μας συνόλου, αφού μέλη του στενού μου οικογενειακού κύκλου συμμετέχουν σε αυτό ενεργά.  Πρόκειται για σύνολο που αποτελείται από τριάντα περίπου μέλη, Μαρωνίτισσες και Μαρωνίτες με καταγωγή από όλα τα Μαρωνίτικα χωριά. Οι πρόβες τακτικές και οι απαιτήσεις της μαέστρου Γεωργίας Μάρκου πάντοτε υψηλές, με αποτέλεσμα το επίπεδο των εμφανίσεων να κυμαίνεται και αυτό σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν είναι εύκολο στις μέρες μας να συναντάς ένα μουσικό σύνολο, το οποίο να δραστηριοποιείται ενεργά, με συνέπεια και σταθερότητα για τόσα πολλά χρόνια. Η διατήρηση του συνόλου οφείλεται κατά κύριο λόγο στις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της κ. Μάρκου, ενός απλού ανθρώπου που είχε και έχει πάντοτε ως γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά, την αγάπη για την κοινότητα του και τoν τόπο του. Δεν ήταν εξάλλου τυχαία η πρόσφατη τιμή της οποίας έτυχε από τη Μαρωνιτική Κοινότητα και τον Εκπρόσωπο της στη Βουλή, για την πολυετή της προσφορά στην κοινότητα και τον πολιτισμό. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιαννάκης Μούσας, η κοινότητα εκπλήρωσε μια οφειλόμενη τιμή προς τη Γεωργία Μάρκου.

Τη δική τους τεράστια συμβολή βέβαια έχουν και τα μέλη του συνόλου, που ανιδιοτελώς τραγουδούν, πάντα με ενθουσιασμό, με χαρά και με αγάπη για την κοινότητα τους. Πολλοί εξ’ αυτών ήταν εκεί από το ξεκίνημα της χορωδίας πριν είκοσι τόσα χρόνια και σήμερα είναι ακόμη εκεί, σταθερά να συμμετέχουν και να τραγουδούν με τη ψυχή τους. Σε συζητήσεις που είχαμε συχνά με τη Γεωργία Μάρκου, διαπίστωνα την ανάγκη για εμπλοκή στη χορωδία μας περισσότερων νέων, αυτών που θα διαφυλάξουν τη μελλοντική της παρουσία στους κόλπους της Μαρωνιτικής Κοινότητας και που μαζί με τους παλαιότερους θα συνδράμουν στην ενδυνάμωση του συνόλου. Θα παρότρυνα επομένως και εγώ με τη σειρά μου, ως νέος άνθρωπος, κάθε νέο ή νέα που τους αρέσει το τραγούδι να εμπλακούν και να συμμετάσχουν ενεργά στις δραστηριότητες της Κοινοτικής Χορωδίας Μαρωνιτών. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου ή οι πολλές υποχρεώσεις δεν αποτέλεσαν ποτέ πρόβλημα για τα μέλη της χορωδίας αφού πλείστοι εξ’ αυτών έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, εντούτοις είναι πάντα εκεί και αξιοποιούν το τραγούδι ως μέσο χαλάρωσης και για να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Την ίδια ώρα, ας μην ξεχνάμε ότι η χορωδία έχει πετύχει να δημιουργήσει φιλίες που κρατούν τώρα χρόνια και να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά χωριά, επομένως έχει πετύχει να συνεισφέρει στην εν γένει πορεία των Μαρωνιτών και με αυτόν τον τρόπο.

Σταθερά, λοιπόν, η Κοινοτική Χορωδία Μαρωνιτών αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της Μαρωνιτικής Κοινότητας και η πολυετής προσφορά της δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Και πιστέψτε με. Δεν είναι πολλά τα χορωδιακά σύνολα του τόπου που έχουν πετύχει να αντέξουν στον χρόνο και να διατηρηθούν σε ένα τόσο ψηλό επίπεδο. Και αυτό το αποδεικνύει η φήμη που έχει αποκτήσει η Κοινοτική Χορωδία ανά το παγκύπριο και η πλειάδα των εκδηλώσεων στις οποίες προσκαλείται συχνά να συμμετέχει. Καλή συνέχεια, λοιπόν, στο έργο της που μέχρι σήμερα έχει κάνει όλους μας περήφανους!

- Advertisement -