«Η οικογένεια μου με δίδαξε ότι η πιο αξιοσημείωτη πράξη είναι να υπηρετείς την κοινότητά σου»

0
1885

Συνέντευξη του Βουλευτή της Νέας Υόρκης Michael Tannousis στον Τύπο των Μαρωνιτών.

  • «Η Κυπριακή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια καλά οργανωμένη και πολιτικά ενεργή ομάδα, που ήταν καθοριστική στη νίκη μου γιατί ήταν η πρώτη που με υποστήριξε για αυτή τη θέση»
  • «Οι άνθρωποι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εκλογές μου ήταν τα μέλη της οικογένειάς μου, η μητέρα, ο πατέρας, η αδελφή και η γυναίκα μου που με στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας»

Συνέντευξη στον Τύπο των Μαρωνιτών παραχώρησε ο Βουλευτής της Νέας Υόρκης και εξέχον μέλος της Μαρωνιτικής Κοινότητας Michael Tannousis, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο εξελέγη πανηγυρικά στη Βουλή της Πολιτείας του με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Εξηγεί πως οι γονείς του από τα κατεχόμενα χωριά Αγία Μαρίνα και Καρπάσια βρέθηκαν στις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ίδιος. Ερωτηθείς για την οικογένειά του, μέλη της οποίας υπηρέτησαν και υπηρετούν την πολιτική ζωή της Κύπρου από τα υψηλότερα πόστα, απαντά ότι από αυτούς έμαθε να υπηρετεί την κοινότητά του. Εξηγεί ποια είναι τα πολλά καθήκοντα του σήμερα ως Βουλευτής, ενώ εξηγεί με απλά λόγια πως λειτουργεί το για πολλούς από εμάς πολύπλοκο πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ. Κάνει λόγο για την πολύ καλά οργανωμένη Κυπριακή κοινότητα στις ΗΠΑ ενώ σημειώνει πως οφείλει πολλά για τη μέχρι σήμερα πορεία του στη μητέρα του, τον πατέρα του, την αδερφή του και τη σύζυγό του. Τέλος, αναφέρει πως έχει επισκεφτεί τον Κορμακίτη και ανυπομονεί να έρθει στην Κύπρο για να δει, μετά από καιρό, τα μέλη της οικογένειάς του.

Ερ. Επιτρέψετε μας καταρχάς να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας στη Βουλή της Νέας Υόρκης και να σας πούμε πως η επιτυχία σας αυτή έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό στην Κύπρο, ιδιαίτερα από τα μέλη της Μαρωνιτικής Κοινότητας στο νησί. Θα θέλαμε πρώτα να σας γνωρίσουμε κύριε Ταννούση. Μιλήστε μας λίγο για τη ζωή σας, την οικογένεια σας. Πως ξεκινήσατε μικρός και πως βρεθήκατε στις ΗΠΑ;

Αν και γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη, επισκεπτόμουν συνεχώς την Κύπρο κάθε χρόνο. Οι γονείς μου ήρθαν στη Νέα Υόρκη για την αναζήτηση του «αμερικανικού ονείρου». Μετά την αποφοίτησή μου από το Πανεπιστήμιο Binghamton, δούλευα για έναν Δημοτικό Σύμβουλο της Νέας Υόρκης, ενώ φοίτησα στη Νομική Σχολή. Μετά την αποφοίτησή μου από τη νομική σχολή, έγινα εισαγγελέας. Παραιτήθηκα από τη θέση μου ως εισαγγελέας επειδή ήθελα να υπηρετήσω με την ιδιότητα του νομοθέτη.

Ερ. Προέρχεστε από μια οικογένεια Κύπριων προσφύγων του 1974 και όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλοί σε αυτή την οικογένεια ασχολήθηκαν στο παρελθόν και ασχολούνται σήμερα με την πολιτική. Σημαντικότερες παρουσίες αυτές του παππού σας, αείμνηστου Ιωάννη Μαυρίδη, ιστορικού ηγέτη των Μαρωνιτών της Κύπρου με 20 και πλέον χρόνια παρουσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτή του θείου σας Μάριου Μαυρίδη που διεκδικεί σε λίγους μήνες τρίτη θητεία στην Κυπριακή Βουλή με το μεγαλύτερο και κυβερνόν κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι επίσης και ο εξάδελφος της μητέρας σας, ο σημερινός Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας, ενώ από την πλευρά του πατέρα σας είναι ο Κοινοτάρχης Κοτσιάτη Αντώνης Καμηλάρης. Μήπως η ενασχόληση σας με την πολιτική έχει να κάμει με τις οικογενειακές πολιτικές καταβολές; Είναι ίσως θέμα γονιδίων; Έχετε κληρονομήσει άραγε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τους συγγενείς σας πολιτικούς;

Η οικογένειά μου με δίδαξε ότι η πιο αξιοσημείωτη πράξη είναι να υπηρετείς την κοινότητά σου. Έχω μέλη της οικογένειας που έχουν υπηρετήσει την κοινότητα και άλλα μέλη που συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα. Υπηρέτησα επίσης την κοινότητά μου εδώ στη Νέα Υόρκη ως εισαγγελέας. Δεν υπηρετώ όμως μόνο την κοινότητά μου στην κρατική συνέλευση.

Ερ. Ζήσατε και μεγαλώσατε στη Νέα Υόρκη και είσαστε γνώστης από πρώτο χέρι των θεμάτων και των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας αλλά και των πολλών μεταναστών που βρέθηκαν εκεί για διάφορους λόγους. Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον και σας ώθησε για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Ενώ ήμουν εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, παρατήρησα ότι ψηφίστηκαν νόμοι από το νομοθετικό σώμα που δεν προστατεύουν την ασφάλεια του κοινού. Παρατήρησα επίσης ότι παρόλο που οι πολίτες της Νέας Υόρκης πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους στη χώρα, δεν λάμβαναν το δίκαιο μερίδιό τους από την κυβέρνηση. Για αυτόν τον λόγο, αποφάσισα να κάνω κάτι γι ‘αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που έτρεξα για αυτή τη θέση.

Ερ. Η διεκδίκηση μιας έδρας στην τοπική βουλή από κάποιο μέλος οικογένειας μεταναστών από την Κύπρο, ήταν πιστεύουμε μια δύσκολη και θαρραλέα απόφαση από μόνη της. Δεν φοβηθήκατε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο μέχρι ακατόρθωτο να εκλεγείτε; Που βασίσατε τον αγώνα σας κατά την περίοδο της προεκλογικής και μάλιστα στη μέση μιας καταστροφικής πανδημίας που επέφερε τόσα κακά στους ανθρώπους;

Ήμουν τυχερός που έλαβα την υποστήριξη των τοπικών Ρεπουμπλικανικών και Συντηρητικών Κομμάτων του Staten Island και του Μπρούκλιν. Το πιο σημαντικό, υποστηρίχτηκα από μέλη των κυπριακών και ελληνικών κοινοτήτων της Νέας Υόρκης. Με τη βοήθειά τους, κατάφερα να προσεγγίσω τους ψηφοφόρους με μη συμβατικούς τρόπους που με βοήθησαν να κερδίσω τις εκλογές.

Ερ. Ξέρουμε ότι πάντα δίπλα στα πετυχημένα πολιτικά πρόσωπα, υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι πού έπαιξαν τον πολύ σημαντικό ρόλο στην εκλογή τους. Ποια είναι για σας αυτά τα άτομα; Ποια ήταν τα συναισθήματα, τα δικά σας και αυτά των πιο κοντινών σας ανθρώπων, τη μέρα που ορκιστήκατε βουλευτής της περιφέρειας σας;

Οι άνθρωποι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εκλογές μου ήταν τα μέλη της οικογένειάς μου. Η μητέρα, ο πατέρας, η αδελφή και η γυναίκα μου με στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Ο πατέρας μου έκανε εκστρατεία μαζί μου σε κάθε βήμα της εκστρατείας. Η μητέρα μου βοήθησε πίσω από τα παρασκήνια. Η αδερφή μου και η σύζυγός μου αφιέρωσαν χρόνο από τα πολυάσχολα προγράμματα τους για να με στηρίξουν επίσης. Η πιο περήφανη στιγμή ήταν το βράδυ των εκλογών, όταν ο αντίπαλός μου με κάλεσε για να μου δηλώσει ότι παραδέχτηκε τα αποτελέσματα του αγώνα.

Ερ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε απλά, για να καταλάβουν και οι αναγνώστες μας στην Κύπρο πως λειτουργεί αυτό το πολύπλοκο πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ;

Στη Πολιτεία της Νέας Υόρκης, υπάρχει ένας εκλεγμένος κυβερνήτης. Επιπλέον, υπάρχει εκλεγμένη κρατική συνέλευση και εκλεγμένη Γερουσία. Υπάρχει μια ισορροπία εξουσίας μεταξύ του κυβερνήτη και των νομοθετικών οργάνων. Κάθε σώμα είναι στην ουσία ένας έλεγχος, το ένα για το άλλο. Οι νόμοι ψηφίζονται από το νομοθετικό σώμα και υπογράφονται από τον κυβερνήτη.

Ερ. Ποια είναι σήμερα, μετά την εκλογή σας, τα καθήκοντα και οι δραστηριότητες σας στη Βουλή της Νέας Υόρκης; Τι μέσα σας παρέχονται για να μπορέσει να λειτουργήσει το γραφείο σας σωστά; Και εννοώ, οικονομικά μέσα, γραμματεία κλπ;

Ως Βουλευτής, ο ρόλος μου είναι να ψηφίζω και να παρουσιάζω νομοθεσία στη Συνέλευση. Επιπλέον, το προσωπικό μου και εγώ βοηθάμε τους ψηφοφόρους μας σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση. Υπάρχουν περίπου 124.000 κάτοικοι στην περιοχή που εκπροσωπώ. Αυτή τη στιγμή έχω 3 γραφεία (Staten Island, Brooklyn και Albany). Έχω 3 μέλη του προσωπικού που με βοηθούν στη νομοθεσία και άλλα σχετικά θέματα.

Ερ. Ποια είναι τα θέματα που θα σας απασχολήσουν περισσότερο ως Βουλευτής Νέας Υόρκης; Είδαμε μέσα από τις αναρτήσεις σας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχετε διοριστεί σε σημαντικές επιτροπές της βουλής. Βλέπουμε επίσης μια πολύπλευρη δραστηριότητα και τη συνεχή παρουσία σας σε ότι σχεδόν συμβαίνει στην περιφέρεια του Staten Island.

Δεδομένων των διορισμών μου στις διάφορες επιτροπές και της προηγούμενης εμπειρίας μου ως εισαγγελέα, το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο ασχολούμαι σήμερα είναι η δημόσια ασφάλεια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης προστατεύονται επαρκώς. Είμαι επίσης το πιο υψηλόβαθμο μέλος της επιτροπής γήρανσης που μου επιτρέπει να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν τον ηλικιωμένο πληθυσμό μας.

Ερ. Ας μιλήσουμε τώρα λίγο για τις σχέσεις σας με τις Κυπριακές Οργανώσεις Αποδήμων στη Νέα Υόρκη και γενικότερα στις ΗΠΑ. Πως θα τις περιγράφετε; Πως σκέφτεστε συνεργαστείτε μαζί τους για προώθηση των θεμάτων της Κύπρου; Υπάρχει κάτι στον ορίζοντα; Κάποιες επαφές, συναντήσεις, επισκέψεις σε αξιωματούχους της Κυβέρνησης και στα Κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ;

Η Κυπριακή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια καλά οργανωμένη και πολιτικά ενεργή ομάδα. Ήταν καθοριστικοί στη νίκη μου γιατί ήταν οι πρώτοι που με υποστήριξαν για αυτή τη θέση. Είμαι σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες αυτής της ομάδας και με τον γενικό πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη.

Ερ. Γνωρίζουμε ότι επισκεπτόσασταν την Κύπρο πολύ τακτικά, σχεδόν κάθε χρόνο, στα χρόνια πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Θυμάστε κάτι από τα κατεχόμενα χωριά των Μαρωνιτών; Από την Καρπάσια το χωριό της μητέρας σας, την Αγία Μαρίνα το χωριό του πατέρα σας, τον Κορμακίτη, τον Ασώματο;

Κατά την τελευταία επίσκεψή μου στην Κύπρο, επισκέφτηκα το κατεχόμενο χωριό Κορμακίτης με τη γυναίκα, τον πατέρα και την αδερφή μου. Απολαύσαμε την όμορφη παραλία με καθαρά νερά. Μετρώ τις μέρες έως ότου μπορώ να επισκεφτώ ξανά την Κύπρο και να δω τη γιαγιά και τα μέλη της οικογένειάς μου.

 

- Advertisement -