Ηλίας Γιουσελλής: Στον Κορμακίτη κάθε μήνα με το ποδήλατο, διανύοντας απόσταση 200 χιλιομέτρων

0
1221

Στο ένθετο των σπορ του τελευταίου τεύχους του Τύπου των Μαρωνιτών, φιλοξενήθηκε συνέντευξη με τον ποδηλάτη Ηλία Γιουσελλή από τον Κορμακίτη, ο οποίος ξεκίνησε, με βάση τα λεγόμενά του, την ποδηλασία το 2014 και έκτοτε έχει λάβει μέρος σε σωρεία ποδηλατικών αγώνων στην Κύπρο και το εξωτερικό, πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις στους περισσότερους εξ’ αυτών. Όπως λέει, αγαπημένος του προορισμός είναι το χωριό του, ο Κορμακίτης, τον οποίο επισκέπτεται μία φορά τον μήνα για να δει τους γονείς του που μένουν μόνιμα εκεί, διανύοντας απόσταση 200 χιλιομέτρων (!) κάθε φορά. Μέσω των γνωριμιών του όπως αναφέρει, ο Ηλίας Γιουσελλής προσπαθεί να καταστήσει τον Κορμακίτη ποδηλατικό προορισμό, ούτως ώστε να τον επισκέπτονται ποδηλάτες και να γνωρίζουν τις ομορφιές του. Κάνοντας λόγο για τις υποδομές στην Κύπρο όσον αφορά το ποδήλατο, τονίζει ότι είναι πολύ πίσω η Κύπρος στον τομέα αυτό σε σχέση με άλλες χώρες και είναι δύσκολο να καλλιεργήσει κανείς ποδηλατική συνείδηση αφού δεν υπάρχουν καν τα βασικά για τους ποδηλάτες.

Ερ. Ηλία, πότε ξεκίνησες να «ακολουθείς» την ποδηλασία;

Ξεκίνησα την ποδηλασία τέλος του 2014 περίπου μετά από παρότρυνση φίλων οι οποίοι ανήκαν σε μια ερασιτεχνική ομάδα. Ξεκίνησα δειλά να τους ακολουθώ στις εξορμήσεις τους και σε πορείες που διοργάνωναν κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Ερ. Γνωρίζουμε ότι συμμετέχεις σε επίσημους αγώνες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και μερικές φορές εκπροσωπώντας την Κυπριακή Αστυνομία. Πες μας κάτι για αυτά όλα. Έχεις διακρίσεις που αξίζει να αναφερθούν;

Τον Απρίλη του 2015, με μόνο 5 μήνες εμπειρίας, έλαβα μέρος με την ερασιτεχνική ποδηλατική ομάδα του «Φάρου Περβολιών» στο πρώτο μου challenge ride απόστασης 220km το οποίο ολοκλήρωσα με επιτυχία. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2015, εντάχθηκα στην επαγγελματική ομάδα «Cosmopolis» με έδρα τη Λεμεσό όπου παρέμεινα στις τάξεις της για περίπου 3 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή συμμετείχα στο Κυπριακό Κύπελλο και Πρωτάθλημα ποδηλασίας λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Επίσης σε αυτή την περίοδο είχα την τιμή να συμμετάσχω σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις σε διεθνείς αγώνες στη Ρόδο και να εκπροσωπήσω την Κύπρο μαζί με την ομάδα μου καταλαμβάνοντας την πρώτη χρονιά την 6η θέση στην κατηγορία μου στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης, σε ένα αγώνα υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων, ανάμεσα σε επαγγελματίες του χώρου. Επίσης έλαβα μέρος με ακόμη τρεις αθλητές στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Αστυνομίας στο Βέλγιο, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Αστυνομία.

Ερ. Συχνά κάνεις και τους περιπάτους σου προς τα κατεχόμενα μας χωριά, κυρίως στον αγαπημένο σου Κορμακίτη, όπου ζουν οι γονείς σου. Είναι φαντάζομαι πολύ ξεχωριστό συναίσθημα για εσένα;

Πέρα από τα όσα σας έχω αναφέρει νωρίτερα, χρησιμοποιώ το ποδήλατο και για διάφορες εξορμήσεις με φίλους. Αγαπημένος προορισμός, ποιος άλλος φυσικά από τον λατρεμένο Κορμακίτη. Επισκέπτομαι το χωριό σχεδόν μια φορά τον μήνα διανύοντας απόσταση περίπου 200 km για να δω τους γονείς μου, να κάτσω στη βεράντα του σπιτιού μας και να απολαύσω ένα αυθεντικό πρόγευμα του χωριού, που μόνο οι Κορματζιδκιανοί ξέρουν να προσφέρουν. Συχνά πάω και με φίλους στο χωριό και συνεχίζουμε προς Λιβερά, Κόρνο, Όρκα, Πάναγρα. Προσπαθώ με τις ποδηλατικές μου γνωριμίες να καταστήσω τον Κορμακίτη ως ποδηλατικό προορισμό για εκδρομές και νομίζω ότι ήδη αρκετοί ποδηλάτες επισκέπτονται το χωριό και θαυμάζουν τις ομορφιές του.

Ερ. Ποια ήταν η μεγαλύτερη απόσταση που διένυσες ποτέ με το ποδήλατο σου και ποιος ήταν ο προορισμός;

Από τη διεκπεραίωση του Challenge Ride όπως ανέφερα προηγουμένως, είχα βάλει στόχο να έκανα τον γύρο της Κύπρου με το ποδήλατο. Προετοιμάστηκα αρκετά για μεγάλο χρονικό διάστημα και τον Αύγουστο του 2018 ολοκλήρωσα την πιο μεγάλη ποδηλατική μου εξόρμηση διάρκειας 16 ωρών και απόστασης 354 km. Ξεκίνησα τα μεσάνυχτα από Λάρνακα και περνώντας από Αστρομερίτη, Πύργο Τυλληρίας, Πόλη Χρυσοχούς, Πάφο και Λεμεσό κατέληξα ξανά στη Λάρνακα στις 4.00 το απόγευμα. Μια διαδρομή η οποία με γέμισε εμπειρίες, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της, κατά πολύ τα όρια μου αλλά αφήνοντας στο τέλος τίποτα άλλο παρά ικανοποίηση και περηφάνεια (και κάμποσο πόνο στα πισινά!).

Ερ. Ως αστυνομικός που είσαι, πως κρίνεις το οδικό δίκτυο για ποδηλάτες στην Κύπρο; Βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους των πόλεων αλλά και της υπαίθρου ανθρώπους να ποδηλατούν και να είναι σε κίνδυνο ανάμεσα σε τόσα αυτοκίνητα.

Ποδηλατώντας στους δρόμους της Κύπρου αντιλαμβάνεται κανείς ότι υστερούμε πολύ από  υποδομές φιλικές προς τον ποδηλάτη, ο οποίος είναι αναγκασμένος να οδηγεί στον ίδιο δρόμο μαζί με τα αυτοκίνητα, θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Πολλές φορές ακόμα, οδηγοί οχημάτων και ποδηλάτες έρχονται σε αντιπαράθεση για τη χρήση του δρόμου.

Ερ. Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, το ποδήλατο είναι το κυριότερο μεταφορικό μέσο για τους πολίτες. Πως πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει αυτό στο νησί μας;

Στην Κύπρο δυστυχώς, σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα την Ολλανδία που σωστά αναφέρεστε στην ερώτηση σας, όπου το ποδήλατο είναι το υπ’ αριθμό 1 μέσο συγκοινωνίας, ο θεσμός του ποδηλάτου είναι, αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη φράση, κατατρεγμένος. Ακούω πολλούς να χρησιμοποιούν τη φράση ότι δεν έχουμε οδική συνείδηση στην Κύπρο. Ίσως, αλλά από την άλλη, δεν μπορείς να καλλιεργήσεις οδική συνείδηση σε ένα ανύπαρκτο από ποδηλατικές υποδομές οδικό δίκτυο. Προσπαθούμε όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το οδικό δίκτυο να είμαστε σωστοί αλλά πάνω απ’ όλα θέλω να αναφέρω ότι αν υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ όλων των χρηστών του δρόμου, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο ευκολά για όλους μας.

- Advertisement -