Άννα Μιχαήλ: «Ο καθένας μπορεί να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα»

0
1319

Η σύμβουλος ανάπτυξης Άννα Μιχαήλ μας μεταδίδει τη θετική αύρα της δουλειάς της

«Ο καθένας μπορεί να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα»

Του Βασίλη Κουμέττου

  • Παρά τα όσα της έλεγαν προτίμησε να κάνει αυτό που πραγματικά ήθελε στη ζωή της και να γίνει σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης
  • Δουλειά της να βοηθά τον κόσμο να βρει τι θέλει να κάνει, δημιουργώντας έναν σκοπό και συνειδητά να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να την πάει μπροστά
  • Μιλώντας για τον Κορμακίτη από όπου κατάγεται, λέει ότι νιώθει τυχερή και περήφανη που κατάγεται από το Μαρωνίτικο χωριό και που ανήκει στη Μαρωνιτική Κοινότητα

Ομολογώ ότι η θετικότητα που εξέπεμπε και τα λόγια που άκουσα από τη νεαρή Σύμβουλο Επαγγελματικής και Προσωπικής Ανάπτυξης Άννα Μιχαήλ ήταν κάτι που δεν ανέμενα πριν τη συναντήσω. Συζητώντας για τη δουλειά της και για τη σημασία του πως επέλεξε να ακολουθήσει αυτή την επαγγελματική σταδιοδρομία, η ίδια είπε ότι σημαντικό στη ζωή σου είναι να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί και να επιλέγεις αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις. Η ίδια διατηρεί το δικό της γραφείο στη Λευκωσία με την ονομασία Mind-Set.life και πιστεύει ότι έχει πλέον κατασταλάξει επαγγελματικά. Η Άννα κατάγεται από τον Κορμακίτη, είναι 26 ετών και διαμένει μόνιμα στη Λευκωσία. Όπως λέει η ίδια, φανταζόταν πάντοτε τον εαυτό της να είναι πιο επιτυχημένη, να έχει την επιχείρηση της, να έχει μια καλή σχέση, πράγματα που όλοι θέλουν απλά πολλές φορές ίσως δεν είναι αφοσιωμένοι στο να τα πετύχουν. Και εδώ είναι που έχουν την ανάγκη για έναν σύμβουλο που να τους βοηθά. Αυτό δηλαδή που είναι εκείνη σήμερα.

Τα αρχικά της όνειρα και η στροφή στις επιλογές της

Αυτό που η ίδια λέει και κάτι που πηγάζει από τη δουλειά της, είναι να επιλέγεις αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις. Αυτό συνέβη και με την ίδια. Όταν ήταν 18 χρονών είχε το όνειρο να πάει να σπουδάσει λογίστρια σε ένα καλό πανεπιστήμιο της Αγγλίας, να μπει σε μια εταιρεία και να παίρνει καλά λεφτά. Όντως έτσι έκανε αφού πήγε σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο να σπουδάσει λογιστική. Στον δεύτερο χρόνο ανακάλυψε ότι δεν της άρεσε αυτό που έκανε και είπε «τι κάνω εδώ;». Θεωρούσε ότι δεν είχε επιλογές τη δεδομένη στιγμή ενώ στην πραγματικότητα είχε. Τελείωσε το πτυχίο της και σκεφτόταν αν θα συνέχιζε για να γινόταν εγκεκριμένη λογίστρια ή αν θα έκανε κάτι άλλο. Ενώ ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα μικρό λογιστικό γραφείο στην Κύπρο, είπε ότι δεν ήθελε να είναι αυτή η ζωή της, ήταν μια δουλειά που δεν την γέμιζε αυτή, δεν την έκφραζε. Ξεκίνησε, όπως είπε και διάβαζε διάφορα βιβλία, έψαχνε στο διαδίκτυο και αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει κάτι που να έχει σχέση με τον άνθρωπο. Δεν μπορούσε όμως να κάνει δεύτερο πτυχίο επειδή θα της έπαιρνε αρκετό καιρό και έψαχνε για μεταπτυχιακά. Βρήκε το συγκεκριμένο που ονομαζόταν συμβουλευτική με ειδικότητα στη σταδιοδρομία. Όταν ξεκίνησε, ένιωθε ότι είναι συγχρονισμένη με αυτό και είναι ακριβώς ότι ήθελε να κάνει. «Όλοι μου έλεγαν ότι έκανα λάθος και δεν έπρεπε να αφήσω τα σίγουρα της λογιστικής και να κάνω αυτό το πράγμα και ότι δεν θα έβρισκα δουλειά» μας ανέφερε. Εντούτοις, μόλις τέλειωσε το μεταπτυχιακό της βρήκε δουλειά σύμβουλος σταδιοδρομίας σε μια εταιρεία αρχικά και ακολούθως υπεύθυνη τμήματος. Σε αυτή την εταιρεία δούλεψε για έξι χρόνια μέχρι που είπε ότι δεν είμαι για συμβουλευτική σταδιοδρομίας μόνο, αλλά υπάρχει και κάτι πιο βαθύ. Που έχει να κάνει με τον άνθρωπο, να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος. Έτσι ξεκίνησε με δικό της γραφείο, αυτό που ονομάζεται life coaching αν και η ίδια δεν συμπαθεί ιδιαίτερα αυτόν τον όρο ο οποίος κάποτε παραπέμπει αλλού.

«Δουλειά μου να βοηθώ τους ανθρώπους να βρίσκουν τον δρόμο τους»

Όπως λέει η Άννα Μιχαήλ, στη δουλειά της βοηθά τον κόσμο να βρει τι θέλει να κάνει στη ζωή του και μέσα από τον δρόμο της ανακάλυψης αυτής έρχονται και συνδέονται και δημιουργούν ένα σκοπό. Αυτός ο σκοπός μπορεί να συνδέεται και με τη δουλειά, όπως είπε, δηλαδή με ποιο τρόπο εγώ ο ίδιος προσφέρω στους άλλους ούτως ώστε να είμαι και εγώ χαρούμενος αλλά και οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι.

«Στις συνεδρίες προσπαθώ μέσα από τη συζήτηση που κάνω με τον άλλο να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία, πως θέλω εγώ να το συνδέσω και πως μπορώ να αξιοποιήσω αυτά τα χαρίσματα», τόνισε. Στην ερώτηση τι την κάνει να διαφέρει από τους υπόλοιπους που κάνουν αυτό το επάγγελμα, μας είπε ότι η ίδια  συνδέει πολλά με το τι θέλει κάποιος να προσφέρει. «Δημιουργούμε μια επιτυχία που δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τα λεφτά, εντάξει είναι και τα λεφτά, αλλά δημιουργούμε αυτό που ονομάζουμε προσωπική αυτοεκπλήρωση», όπως μας διευκρίνισε η Άννα Μιχαήλ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όταν έρθει κάποιος πελάτης βέβαια, αυτά δεν είναι τα μόνα πράγματα που συζητούν. «Μπορεί να έρθει κάποιος άνθρωπος ο οποίος νιώθει ότι θα πετύχει στη ζωή του αλλά δεν ξέρει πως. Έτσι μαζί δημιουργούμε ένα δρόμο για εκείνη την επιτυχία μέσα από οράματα και μέσα από βήματα που δημιουργεί εκείνος ο άνθρωπος μέσα από τις συζητήσεις μας», συμπλήρωσε.

Για το τι περιλαμβάνει ακριβώς η δουλειά της, λέει ότι μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού και να πάει επίσκεψη στο γραφείο της. Κάνει επίσης παρουσιάσεις, εκπαιδεύσεις σε ομάδες και σε οργανισμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με την επικοινωνία και την ανθρώπινη επαφή. Δηλαδή ότι έχει να κάνει με τους ανθρώπους και τις δεξιότητες ζωής, όπως είπε. Η ίδια θεωρεί αυτές τις δεξιότητες ως τις πιο σημαντικές στην εποχή μας. «Όλοι μαθαίνουμε ότι είναι σημαντικό να ξέρουμε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να ξέρουμε μία γλώσσα για παράδειγμα, αλλά ξεχνούμε εκείνες τις δεξιότητες που μας βοηθούν να προχωρήσουμε», είπε και έφερε παραδείγματα: «Όταν θα πας ένα ταξίδι, εκτός από την κουλτούρα, τι θα θυμάσαι; Θα θυμάσαι το πως ένιωσες, με ποιους πήγες και αν πέρασες καλά. Ή σε ένα ξενοδοχείο για παράδειγμα που παρέχεις μια υπηρεσία. Δεν μπορείς να έχεις ανθρώπους να δουλεύουν που δεν είναι χαρούμενοι. Πρέπει να τους κάνεις χαρούμενους, να τους κάνεις να νιώσουν την ανθρώπινη επαφή, το ότι επικοινωνάς με τον άλλο.

Σου τυχαίνει συχνά να πας κάπου σε μια εταιρεία και να νιώσεις ότι εκεί ήθελαν πραγματικά να σε βοηθήσουν». Εκείνο που διδάσκει τουλάχιστον όσον αφορά τους ενήλικες είναι αυτό όπως είπε, δηλαδή την επικοινωνία. Στους μαθητές διδάσκει τον σκοπό και πως αντιλαμβάνονται τον σκοπό και στις ομάδες διδάσκει το πως να φύγουν από τον άκρατο ανταγωνισμό, σε μια επιχείρηση για παράδειγμα. Σε πολλές εταρείες είναι συχνό φαινόμενο το να θες να «πατήσεις τον άλλον». Σε αυτή την περίπτωση όπως λέει βοηθούμε τη συνείδηση μας να είναι μια συνείδηση αλληλοβοήθειας και τον οργανισμό να ανθίσει ή οποιοδήποτε σύνολο να ανθίσει μέσα από την παραγωγικότητα και τις σχέσεις που δημιουργούνται. «Είναι διαφορετικό να είσαι σε μια δουλειά που ο ένας κουτσομπολεύει τον άλλο και ο καθένας να έχει τη δική του ατζέντα και διαφορετικό να είσαι κάπου όπου όλοι δουλεύουν για έναν κοινό σκοπό. Πας και είσαι χαρούμενος, ο άλλος σου μιλά όμορφα αλλά και να μην είσαι καλά δεν θα το πάρει προσωπικά. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο συνειδητός είσαι και αυτό δουλεύω εγώ. Η συνείδηση ξεκινά από τους νέους, από το τι θα σπουδάσουν και μετά πάει στους ενήλικες. Προτεραιότητα όπως είπε έχουν πάντα τα προσωπικά θέματα και μετά τα επαγγελματικά αναλόγως και της σοβαρότητας βέβαια.

«Αν μπορούμε να ονειρευτούμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε»

Η ίδια πιστεύει πολύ σε ένα πράγμα: «Μπορούμε να ονειρευτούμε άρα μπορούμε να τα καταφέρουμε φτάνει να ξεπεράσουμε τα εσωτερικά και εξωτερικά μας εμπόδια και να το πιστέψουμε». Απλά πρέπει σιγά σιγά να το σχεδιάσεις και να θέσεις τα βήματα. Να βάλεις τους στόχους σου και να το προχωρήσεις». Θεωρεί αυτό που κάνει είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία τόσο για την ίδια όσο και για τον πελάτη. Παράλληλα προσφέρει το εργαλείο αξιολόγησης Energy Leadership Index το οποίο σου επιτρέπει να δεις στον καθρέφτη τις αντιλήψεις, τις στάσεις, τις συμπεριφορές και τις συνολικές ικανότητες ηγεσίας σου. Αποτελεί τη αφετηρία ενός πλαισίου ανάπτυξης παρέχοντας μια βάση για το σημερινό επίπεδο της επίγνωσης σου για τις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητά σου. Θα καταλάβεις πώς η επίγνωση της συνείδησης επηρεάζει εσένα και τους άλλους γύρο σου. Και στη συνέχεια θα μπορείς τόσο να αντεπεξέλθεις στις αλλαγές τόσο και στο να εμπνεύσεις τους άλλους γύρο σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις αλλαγές, όταν αγχώνονται ή πιέζονται, αντιδρούν αναποτελεσματικά επειδή εκείνη την ώρα δεν είναι συνειδητοί, όπως είπε. Είτε θα κλάψουν, είτε θα νευριάσουν είτε θα βρίσουν κτλ. Γνωρίζοντας το πως αντιδράς όταν είσαι χαλαρός ή όταν είσαι κάτω από άγχος, μαθαίνεις πως να αντιμετωπίζεις την αλλαγή με έναν εποικοδομητικό τρόπο και με έναν τρόπο που σε βοηθά και σε υποστηρίζει στο να περπατήσεις τον δρόμο και να φτάσεις τους στόχους που θέλεις εσύ, συνέχισε. «Όταν έρθει κάποιος στη συνεδρία θα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή τι ακριβώς θέλει να κάνουμε. Αν νιώσω εγώ η ίδια ότι αυτός ο άνθρωπος απλά ήρθε για να περάσει την ώρα του θα του το πω. Εγώ θέλω να δουλεύω με ανθρώπους που έχουν όνειρα, θέλουν να πετύχουν και δεν ξέρουν πως. Είμαι εδώ για να τους βοηθήσω πως θα θέσουν τα βήματα και να έρθουν πιο κοντά σε εκείνο που ονειρεύονται», τόνισε χωρίς περιστροφές.

Στη δουλειά της θεωρεί σημαντικό σημαντικό να εξηγάς στον άλλον τι έχει να πιάσει από εκεί. Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν πω στον άλλο έλα και θα βρεις το νόημα δεν θα καταλάβει, αλλά αν του πω έλα και θα θέσουμε τους στόχους μαζί, θα κτίσουμε την αυτοπεποίηθηση σου, θα βρεις σε τι είσαι καλός τότε μπορεί να δει την αξία αυτής της συνάντησης». Βοηθά επίσης άτομα που μπορεί να είναι σε επιχειρήσεις και να είναι πολύ στρεσαρισμένοι, μιλά στη γλώσσα τους και βρίσκει τρόπους ώστε να ισορροπήσουν και να ισοζυγίσουν τη ζωή τους. Ή με τις αρνητικές σκέψεις που πολλές φορές καταβάλλουν τους ανθρώπους, τους βοηθά πως να χτίσουν έναν θετικό τρόπο σκέψης.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί κάποιος είναι το ότι «θέλω και μπορώ να γίνω αυτό που ονειρεύομαι» και θέλω να τονίσω ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα» επανέλαβε. Εκείνο που χρειάζεται όμως σύμφωνα με την Άννα είναι ο σχεδιασμός και οι σωστοί άνθρωποι να σε βοηθήσουν. «Δηλαδή μπορεί να είναι ένας άνθρωπος απλός, ένας περαστικός, ένας άνθρωπος που μπορεί να γνωρίσεις σε ένα ταξίδι και να σου πει μια χρήσιμη πληροφορία. Όσο πιο κοντά έρχεσαι στα όνειρα σου τόσο πιο αυθεντικός είσαι και σταματάς να είσαι καταπιεσμένος. Και πλέον ελκύεις ουσιαστικά τους ανθρώπους που θέλεις να έχεις εσύ, ξεκινάς και προσέχεις το σώμα σου, ξεκινάς και προσέχεις τη διατροφή σου. Από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά, αλλάζουν οι καθημερινές δεξιότητες. Έχουν όλα να κάνουν με την αλλαγή», συμπλήρωσε.

Παραπέμποντας στα λόγια του Νίτσε, «είμαστε το σύνολο των επιλογών μας» συμπλήρωσε με τα εξής: «Όταν γυρίσεις πίσω και πεις μέχρι τώρα διάλεξα κάτι στη ζωή μου, θα σκεφτείς ότι δεν ξέρεις αν το διάλεξες. Ή όταν πεις είμαι στον σωστό δρόμο ή όχι. Και ξεκινάς μετά και σκέφτεσαι που θες να πας. Και αρχίζεις να κάνεις συνειδητές επιλογές. Αυτό κάνω εγώ. Βοηθώ να πάρει ο άλλος τη ζωή του στα χέρια του και να την πάει μπροστά. Αυτό το κάνω με προσωπικές συναντήσεις, ομάδες, διαλέξεις, εργαστήρια. Με ενήλικες, μαθητές, οργανισμούς που θέλουν να αναβαθμίσουν τον τρόπο σκέψης της εταιρείας ή της ομάδας τους».

«Νιώθω τυχερή που κατάγομαι από τον Κορμακίτη»

Η συζήτηση έφτασε μέχρι τον Κορμακίτη από όπου κατάγεται, και είπε ότι επισκέπτεται πολύ συχνά το χωριό της, αφού της αρέσει και η αναρρίχηση και παίρνει και φίλους της να γνωρίσουν τον τόπο της. Πρόσθεσε ότι έχει πολύ ωραίες αναμνήσεις από εκεί και ότι θεωρεί το χωριό μοναδικό. «Συνδυάζουμε εκεί πολλές δραστηριότητες είτε στη φύση, είτε σε μουσεία, μνημεία κτλ., αν και είμαστε ένα μικρό χωριό. Έχουμε μια μοναδική ταυτότητα εκεί που μπορεί να συνδέσει πολλά θέματα. Μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης αφού έχουμε εκεί καλές σχέσεις με όλους. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Κορμακίτη στην Κύπρο», τόνισε και μίλησε επίσης για τον θαυμασμό που τρέφει στους παλιούς που είναι εκεί και κατάφεραν να διατηρήσουν την ταυτότητα, να κρατήσουν τον τόπο μας παρά τα δύσκολα που πέρασαν. «Εγώ νιώθω πολύ περήφανη και τυχερή που ανήκω στην κοινότητα μας και που κατάγομαι από τον Κορμακίτη. Όπου μιλήσω για τον Κορμακίτη στο εξωτερικό, όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό. Δεν είναι ένα απλό χωριό», κατέληξε η Άννα Μιχαήλ.

- Advertisement -