Τιμή στους Μαρωνίτες ήρωες, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη

0
1248

Τελέστηκε σήμερα Κυριακή, σε έναν κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Μάρωνα Ανθούπολης, το Μνημόσυνο Πεσόντων Μαρωνιτών κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974 καθώς και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης του μοναδικού Μαρωνίτη αγνοούμενου Ρογήρου Κουμέττου. Το μνημόσυνο, που ήταν μια πρωτοβουλία του Εκπροσώπου Μαρωνιτών, έγινε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέηφ και στην υψηλή παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

Μνημονεύθηκαν οι επτά συνολικά Μαρωνίτες που έπεσαν κατά το 1974: Οι Ιωσήφ και Αντώνης Παπά από τον Κορμακίτη, ο Κυριάκος Τζιρκαλλής από την Αγία Μαρίνα, η Αντουανέττα Βαρνάβα από τον Κορμακίτη, ο Ιωσήφ Φραντζής από την Καρπάσια, ο Καταδρομέας Ιωσήφ Συμκάσσης από τον Κορμακίτη και η Αναστασία Τζουτζούκη από τον Κορμακίτη. Επίσης πραγματοποιήθηκε δέηση για τη διακρίβωση της τύχης του Ρογήρου Κουμέττου, ο οποίος χάθηκε πολεμώντας στα βουνά του Πενταδακτύλου και παραμένει μέχρι σήμερα αγνοούμενος.

Με το πέρας του μνημοσύνου, έλαβε χώρα σύντομη εκδήλωση τιμής, με προσφωνήσεις και χαιρετισμούς από τον Εκπρόσωπο της Μαρωνιτικής Κοινότητας Γιαννάκη Μούσα, τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και τον Κουμέττο Κουμέττου, αδερφό του αγνοούμενου Ρογήρου Κουμέττου, ο οποίος προσφώνησε εκ μέρους των οικογενειών των πεσόντων και του αγνοουμένου.

Ο Γιαννάκης Μούσας αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στη θυσία των ηρώων της Μαρωνιτικής Κοινότητας κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και ως ένδειξη συμπαράστασης στην οικογένεια του Μαρωνίτη αγνοούμενου Ρογήρου Κουμέττου που μέχρι σήμερα προσμένει τη διακρίβωση της τύχης του. Όπως είπε ο κ. Μούσας, «η παρουσία σύσσωμης της οργανωμένης Μαρωνιτικής Κοινότητας σήμερα εδώ καταδεικνύει την καθολική αναγνώριση του αγώνα και της θυσίας αυτών των ανθρώπων». Την ίδια ώρα εξέφρασε προς τον Υπουργό τις ευχαριστίες της Μαρωνιτικής Κοινότητας για τη συνεχή στήριξη και το ενδιαφέρον που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του επιδεικνύουν απέναντι στα θέματα και τις πρωτοβουλίες της κοινότητας. Ο Γιαννάκης Μούσας ευχαρίστησε τον Εφημέριο Αγίου Μάρωνα Ανθούπολης π. Ιωσήφ Σκέντερ για την όλη συμβολή του, τους Κοινοτάρχες και τα σωματεία για τη βοήθεια και την παρουσία τους, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση τιμής. Συγκίνηση προκάλεσε η κίνηση του Εκπροσώπου να ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του με ειδική μνεία στον Μαρωνίτη τραυματία του πολέμου Τζωρτζίνο Ηλία, στον οποίο συμβολικά παρέδωσε μια ανθοδέσμη εκ μέρους της κοινότητας, εις ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης.

Με τη σειρά του ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ευχαρίστησε τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών για την πρόσκληση και την τιμή που ο ίδιος έλαβε να παρευρίσκεται ανάμεσα σε όλη τη Μαρωνιτική Κοινότητα, για να απονείμει και ο ίδιος τις πρέπουσες τιμές στους Μαρωνίτες ήρωες του 1974. Εξέφρασε παράλληλα τη συμπαράσταση του στην οικογένεια του αγνοούμενου Ρογήρου Κουμέττου, με την ευχή όπως σύντομα διακριβωθεί η τύχη του. Μίλησε επίσης για το έργο της παρούσας κυβέρνησης και τον συνεχή αγώνα για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και τόνισε ότι μπροστά στους αγώνες και τη θυσία κάποιων ανθρώπων, αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν ελάχιστη ένδειξη τιμής, εκτίμησης και σεβασμού. Παράλληλα, εξέφρασε για ακόμα μια φορά τη δεδομένη στήριξη της κυβέρνησης προς τη Μαρωνιτική Κοινότητα και τον αγώνα που διεξάγει για σωτηρία των τεσσάρων Μαρωνιτικών χωριών και επιστροφή σε αυτά.

Κατά την ομιλία του εκ μέρους των οικογενειών, ο κύριος Κουμέττος Κουμέττου, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών για αυτήν την πρωτοβουλία η οποία αποδεινύει την έπμπρακτη συμπαράσταση της Μαρωνιτικής Κοινότητας στις οικογένειες των πεσόντων και του αγνοουμένου. Ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας για την παρουσία του καθώς επίσης και όλους όσους συνέβαλαν.

Με τραγούδι και ποίημα συμμετείχαν ακολούθως στην εκδήλωση τιμής οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα, για να ολοκληρωθεί το μνημόσυνο με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Μαρωνιτών στο προαύλιο του ναού. Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Κερύνειας Μάριος Μαυρίδης, η Δήμαρχος Λακατάμειας Φωτούλα Χατζήπαπα, Κοινοτάρχες, καθώς και σύσσωμη η οργανωμένη Μαρωνιτική Κοινότητα.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Ηλία Ζωνιά και του Κύπρου Διόλα.

- Advertisement -