Σάννα: μια κυπριακή γλώσσα που παλεύει να επιβιώσει

0
1615

Σάννα ονομάζεται η κυπριακή μαρωνίτικη που αποτελεί αμάλγαμα έξι διαφορετικών γλωσσών, αφού διατηρεί στοιχεία της αραμαϊκής, της ελληνικής, γαλλικής, συριακής, ιταλικής και τουρκικής.

Τη Σάννα έφεραν στην Κύπρο πριν από 700 χρόνια οι Μαρωνίτες που έφθασαν στο νησί. Αρχικά για τη γραφή της χρησιμοποιούνταν αραβικοί χαρακτήρες. Δείγματα της Σάννα με αραβικούς χαρακτήρες διασώζονται σε ξύλινη πόρτα του Φραγκισκανικού Μοναστηριού της Ιερής Καρδιάς του Ιησού, στον Κορμακίτη.

Πλέον και στην προσπάθεια διατήρησής της χρησιμοποιείται το λατινικό αλφάβητο. Για χρόνια η Σάννα χρησιμοποιείτο μόνο προφορικά και μεταφερόταν από γενιά σε γενιά. Το 2002 η Σάννα ψηφίστηκε ως σοβαρά απειλούμενη γλώσσα και το 2011 εντάχθηκε στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Γλωσσών της ΟΥΝΕΣΚΟ, αφού πλέον ομιλείται μόνο από τους κατοίκους του Κορμακίτη. Γι’ αυτόν το λόγο από το καλοκαίρι του 2008 άρχισε η διοργάνωση καλοκαιρινών σχολείων/κατασκηνώσεων στον Κορμακίτη για τη διδασκαλία της υπό εξαφάνιση γλώσσας σε παιδιά.

Ταυτόχρονα, το 2008 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συγκρότησε ειδική επιτροπή για την προστασία της. Μάλιστα Επιτροπή Ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έκθεσή της το 2009 επιδοκίμασε τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενίσχυση που πρόσφερε τόσο για την προστασία της μαρωνιτικής, όσο και της αρμενικής στην Κύπρο, οι οποίες αναγνωρίζονται ως μειονοτικές γλώσσες.

Στο Sanna Kaamp 2018 δημιουργήθηκαν έξι τάξεις με 100 παιδιά συνολικά τα οποία διδάχθηκαν την κυπριακή μαρωνιτική από δώδεκα εκπαιδευτικούς.

Στο βίντεο η ομιλία του Σπύρου Αρμοστή, Μέλους της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Αναβίωση και Καταγραφή της SANNA

Πηγή: dialogos.com.cy

- Advertisement -