Συνέντευξη του Επάρχου Κερύνειας Αντώνη Οικονομίδη στον Τύπο των Μαρωνιτών

0
1076

Αντώνης Οικονομίδης

«Ενόσω βρίσκομαι στη θέση Επάρχου Κερύνειας, θα στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τη Μαρωνιτική Κοινότητα»

  • «Στόχος μας είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε κάθε πολίτη της Επαρχίας Κερύνειας, εν αναμονή της απελευθέρωσης της πατρίδας μας»
  • «Ο Ηλίας Κατσιολούδης ήταν ο Κοινοτάρχης που αναμόρφωσε και ξαναζωντάνεψε τον κατεχόμενο Κορμακίτη»

Η εφημερίδα «Ο Τύπος των Μαρωνιτών» φιλοξένησε στο τελευταίο τεύχος της, συνέντευξη με τον Έπαρχο Κερύνειας και Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνη Οικονομίδη, ο οποίος κατά τα τελευταία χρόνια και εκ της θέσεως του, έχει αναμφίβολα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση θεμάτων που αφορούν στα τρία Μαρωνίτικα χωριά της Επαρχίας Κερύνειας Κορμακίτη, Ασώματο και Καρπάσια. Ο Έπαρχος κάνει αρχικά λόγο για τους δεσμούς του με τη Μαρωνιτική Κοινότητα, αναλύοντας παράλληλα τις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η επαρχιακή διοίκηση Κερύνειας. Αξιολογεί τη συνεργασία του με την ηγεσία της Μαρωνιτικής Κοινότητας και αναφέρει τα θέματα των Μαρωνιτών που έχουν επιτυχώς προωθηθεί στο ΥΠΕΣ, ενώ την ίδια ώρα μοιράζεται την εμπειρία του από την πρόσφατη του επίσκεψη στον Κορμακίτη. Τέλος, στέλνει τα δικά του μηνύματα αναφορικά με το εθνικό μας θέμα και την επιστροφή στην Κερύνεια.

  1. Κύριε Έπαρχε, μιλήστε μας λίγο αρχικά για τους δεσμούς σας με τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η σχέση αυτή προϋπήρχε πριν την ανάληψη των καθηκόντων σας.

Είναι γεγονός ότι οι δεσμοί αυτοί ανάγονται από το 1997, έτος κατά το οποίο παντρεύτηκα τη σύζυγό μου Μαρίτα, της οποία ο πατέρας ήταν από την κατεχόμενη Καρπάσια.  Η τακτική όμως ενασχόλησή μου τόσο με την Κοινότητα, όσο και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, άρχισε από τις 19.4.2019, ημερομηνία κατά την οποία είχα διοριστεί Αναπληρωτής Έπαρχος Κερύνειας, επιπρόσθετα με τα καθήκοντα της θέσης που κατείχα, ενώ από 1.7.2022 έχω διοριστεί στη μόνιμη θέση Επάρχου και έχω τοποθετηθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Κερύνειας.

  1. Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που έχει σήμερα ενώπιον της η Επαρχιακή Διοίκηση Κερύνειας;

Δυστυχώς η Επαρχία Κερύνειας, είναι στο σύνολό της κατεχόμενη λόγω της τούρκικης εισβολής του 1974.  Η Επαρχιακή Διοίκηση εξακολουθεί όμως να λειτουργεί σε συνθήκες εκτοπισμού και προσφυγιάς για 48 και πλέον χρόνια. Στόχος μας είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε κάθε πολίτη της Επαρχίας Κερύνειας, εν αναμονή της απελευθέρωσης της πατρίδας μας.

  1. Πως η Επαρχιακή Διοίκηση μεριμνά σήμερα για να προωθούνται τα διάφορα θέματα και αιτήματα από εκτοπισθέντες Κερυνειώτες;

Παρά το περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό της, η Επαρχιακή Διοίκηση Κερύνειας είναι ενεργός και δραστήρια, προσφέροντας κυρίως υπηρεσίες που σχετίζονται με το Αρχείο Πληθυσμού σε κάθε πολίτη της Επαρχίας. Ταυτόχρονα, η Επαρχιακή Διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και επαφή με τους Δήμους Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, όπως και με την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Κερύνειας, με στόχο την υποβοήθηση και στήριξη του έργου που επιτελούν, προς όφελος των δημοτών τους.

  1. Πως αξιολογείτε τη μέχρι σήμερα συνεργασία σας με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών και τις κοινοτικές αρχές των τριών Μαρωνίτικων χωριών της επαρχίας Κερύνειας;

Θα τη χαρακτήριζα ως εξαιρετική! Όπως έχω προαναφέρει, από την ανάληψη των καθηκόντων μου πριν από 3 ½ χρόνια, δημιουργήσαμε μια ιδιαίτερη σχέση, τόσο με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη ΒτΑ κ. Γιαννάκη Μούσα, όσο και με τους 3 Κοινοτάρχες, του Κορμακίτη, Καρπάσιας και Ασωμάτου, κ.κ. Ηλία Κατσιολούδη, Χριστάκη Χατζηαντώνη και Αντώνη Καράχαννα, αντίστοιχα. Τον κ. Μούσα τον χαρακτηρίζει μια έντονη δράση και έγνοια για την Μαρωνίτικη κοινότητα και έχει προωθήσει την εκτέλεση σημαντικότατων έργων, τόσο στα κατεχόμενα Μαρωνίτικα χωριά όσο και στις ελεύθερες περιοχές. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα επίσης να κάνω, στο μακαριστό φίλο Ηλία Κατσιολούδη, τέως Κοινοτάρχη Κορμακίτη, ο οποίος ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος σε ήθος και ανθρωπιά.

  1. Πιστεύετε πως προωθούνται αρκούντως ικανοποιητικά από το ΥΠΕΣ τα όποια αιτήματα αφορούν σε υποδομές κτλ. στα τρία χωριά Κορμακίτη, Ασώματο και Καρπάσια;

Με πρωτοβουλία του Εκπρόσωπου των Μαρωνιτών, είχε προωθηθεί μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το «Τριετές Σχέδιο Ανάπτυξης της Μαρωνίτικης Κοινότητας 2019-2021». Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικών, κατέβαλε, για την υπό αναφορά περίοδο, αλλά και εντός του 2022, συνολική χορηγία ύψους €30.000 προς τη Μαρωνίτικη Κοινότητα, €100.000 προς το ΚΣ Κορμακίτη, €20.000 προς το ΚΣ Καρπάσιας, €26.000 για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων στην Κοινότητα Κορμακίτη, ενώ παράλληλα έχει καταβάλει συνολικό ποσό ύψους €200.000 που αφορά την ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου, «Maronite Sporting Center» στη Λακατάμεια. Παράλληλα χρηματοδοτεί και άλλα μικρά έργα τα οποία προωθούνται από την Κοινότητα.

  1. Εξ’ όσων γνωρίζουμε είχατε μόλις πρόσφατα επισκεφθεί με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών τον Κορμακίτη; Πως αξιολογείτε την πορεία των υποδομών εκεί και ειδικότερα των μεγάλων έργων;

Όντως, είχα τη χαρά να μεταβώ στον κατεχόμενο Κορμακίτη την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, μαζί με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών και τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Βαλεντίνο Κουμέττου.  Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει αρκετά έργα στην Κοινότητα, όπως η αποκατάσταση δρόμων, η αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, η ανέγερση του Κέντρου Συνεργασίας, το οποίο θα φιλοξενεί και το δημοτικό σχολείο Κορμακίτη, η ανέγερση του νέου γηπέδου Κορμακίτη, η αποκατάσταση του πάρκου πλησίον της εκκλησίας της Παναγίας και η δημιουργία μικρού αθλητικού χώρου, ενώ άμεσα θα προωθηθεί και η επιδιόρθωση του δικτύου ύδρευσης, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής και απρόσκοπτη παροχή νερού στην Κοινότητα. Είναι επίσης εκπληκτική, η ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνονται και παραδίδονται στην Κοινότητα, τα υπό αναφορά έργα.

  1. Κύριε Έπαρχε, η κοινότητα Κορμακίτη πενθεί για τον χαμό του Κοινοτάρχη της Ηλία Κατσιολούδη με τον οποίο τα τελευταία χρόνια σας συνδέει μια πολύ στενή φιλία. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη σχέση αυτή;

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον «μουχτάρη», πριν από 3 ½ περίπου χρόνια, όταν ανέλαβα καθήκοντα αναπληρωτή Επάρχου Κερύνειας. Μας συνέδεε μια βαθιά φιλία. Η απώλεια είναι δυστυχώς δυσαναπλήρωτη, εφόσον η διαδρομή και η δράση του, σημάδεψαν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή, τόσο της Μαρωνίτικης κοινότητας, όσο και της κατεχόμενης κοινότητας του Κορμακίτη. Ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος σε ήθος και ανθρωπιά.  Πάντα ταπεινός, ξεχώριζε για πολλά, χαρακτηριστική όμως ήταν η ανθρωπιά του και η εργατικότητά του.  Διακριτικός, ενεργός στις πράξεις και πάνω απ’ όλα ενεργός κοινοτάρχης, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ήταν ο Κοινοτάρχης που αναμόρφωσε, και ξαναζωντάνεψε τον κατεχόμενο Κορμακίτη. Κατά την επίσκεψή μου στις 6 Οκτωβρίου με τον Εκπρόσωπο της Μαρωνίτικης Κοινότητας, είχα την τιμή να επισκεφτώ τον τάφο του μακαριστού Ηλία Κατσιολούδη και να αποτίνω φόρο τιμής.

  1. Εις ό,τι αφορά το εθνικό μας θέμα, πιστεύετε πως θα επιστρέψουμε στα χωριά μας και στην αγαπημένη μας Κερύνεια; Υπάρχουν ακόμα ελπίδες παρά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις;

Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, είναι αναμφισβήτητα η πιο τραγική σελίδα στην ιστορία της Κύπρου. Το πλήγμα ήταν βαρύ και ο ανθρώπινος πόνος απερίγραπτος, ενώ το 37% του κυπριακού εδάφους εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή. Η νέα τάξη πραγμάτων στην ηγεσία των Τ/κ και η σημαντική εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Άγκυρα, δυσχεραίνει την όλη κατάσταση και μας οδηγεί σε διαιώνιση του «status quo».  Ας ελπίσουμε ότι στο σύντομο μέλλον θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και  βιώσιμης λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  1. Ένα τελικό μήνυμα προς τους αναγνώστες της εφημερίδας μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αφενός για την ευκαιρία που μου δώσατε να συνομιλήσουμε και αφετέρου να σας  διαβεβαιώσω ότι ενόσω βρίσκομαι στη θέση Επάρχου Κερύνειας, αλλά και υπό την ιδιότητά μου ως Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, τόσο τη Μαρωνίτικη Κοινότητα, όσο και τις κατεχόμενες κοινότητες Κορμακίτη, Καρπάσιας και Ασωμάτου, οι κάτοικοι των οποίων διεξάγουν αγώνα επιβίωσης στα κατεχόμενα εδάφη μας.

- Advertisement -