Αρχιεπίσκοπος Σελίμ Σφέιρ: “Προτεραιότητα η ζωή στα χωριά μας”

0
1001

Αρχιεπίσκοπος Σελίμ Σφέιρ

“Προτεραιότητα μας είναι να ζούμε στα χωριά μας και προς τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε ασταμάτητα”

– “Δεν σκέφτηκα ποτέ να γίνω Επίσκοπος Κύπρου, αλλά το θέλημα του Θεού με αξίωσε. Η Κύπρος είναι η ψυχή μου και σας λέω ξεκάθαρα ότι αγαπώ την Εκκλησία μας και ταυτόχρονα την Κύπρο”

– “Τα χωριά είναι σίγουρα η καρδιά της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στην Κύπρο και κάθε χωριό είναι η καταγωγή μας, η παράδοσή μας, η πνευματικότητά μας, η λειτουργία μας, η πειθαρχία μας και η ύπαρξή μας”

– “Ο Εκπρόσωπος μας κ. Γιαννάκης Μούσας δουλεύει με πάθος για την επιστροφή στα χωριά μας και είμαι πάντα έτοιμος να συνεργαστώ μαζί του για όλα τα θέματα της Μαρωνιτικής Κοινότητας”

Την πρώτη του συνέντευξη έδωσε στους συντάκτες του «Τ» ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κκ. Σελίμ Σφέιρ ο οποίος αισίως συμπλήρωσε μισό χρόνο αρχιεπισκοπικής παρουσίας στο νησί. Ο Σεβασμιότατος κάνει λόγο για πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν στην εκκλησία αλλά και την κοινότητα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ζωή στα χωριά αλλά και η επιμονή στον στόχο της επιστροφής σε αυτά. Εξηγεί πως η Κύπρος και η Μαρωνιτική Κοινότητα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια κομμάτι της ζωής του και εκφράζει τη μεγάλη του χαρά που ο Θεός τον αξίωσε να ηγηθεί της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στο νησί. Επισημαίνει τα δυνατά σημεία της κοινότητας καθώς και τα ζητήματα που η εκκλησία έχει ενώπιον της σήμερα και πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ αναλύει με ποιο τρόπο η εκκλησία στηρίζει τη ζωή και την ευημερία των κατοίκων στα χωριά των Μαρωνιτών. Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Σφέιρ σημειώνει την πολύ στενή του συνεργασία με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα, στο πλαίσιο της οποίας, όπως τονίζει, έγιναν και οι πρόσφατες ιστορικές επαφές στο Βατικανό και το Πατριαρχείο στον Λίβανο για το θέμα της επιστροφής στα χωριά. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος αξιολογεί την πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει τους κατοίκους του νησιού να ζουν σε ευημερία και αδελφική ομόνοια.

  1. Σεβασμιότατε, έχετε ήδη συμπληρώσει έξι μήνες Αρχιεπισκοπικής παρουσίας στην Κύπρο. Ποια είναι τα συναισθήματά σας κατά τους πρώτους μήνες;

Θέλω να σας πω μια πραγματικότητα: ότι έζησα στην Κύπρο από το 2008 καθώς ήμουν γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Gemayel για μερικούς μήνες και όπως σας έλεγα, ο Πρόεδρος του Μαρωνιτικού δικαστηρίου στην Κύπρο. Ήμουν επίσης στον Καθεδρικό Ναό με τον Γενικό Επίσκοπο Πατέρα Ιωάννη Ορφανού τον οποίο σέβομαι πολύ καθώς και όλους τους ιερείς. Ταυτόχρονα, υπηρέτησα στη Λάρνακα για έναν χρόνο και δύο μήνες. Επίσης ήμουν ιερέας στον Κορμακίτη, την Καρπάσια και τον Ασώματο για τρία χρόνια (2014-2017). Επέστρεψα στην Κύπρο ως πατριαρχικός διαχειριστής για λίγους μήνες. Στην πραγματικότητα, η Κύπρος είναι η ψυχή μου και σας λέω ξεκάθαρα ότι αγαπώ την Εκκλησία μας και ταυτόχρονα την Κύπρο. Δεν σκέφτηκα ποτέ να γίνω Επίσκοπος Κύπρου, αλλά το θέλημα του Θεού με αξίωσε. Είμαι ξεκάθαρα πεπεισμένος ότι το θέλημα του Θεού με έφερε στην Κύπρο ως Αρχιεπίσκοπο, ως υπηρέτη κατ’ εικόνα του Κυρίου μου Ιησού Χριστού. Αλλά νιώθω δυνατός ως Μαρωνίτης του λαού της Κύπρου. Αισθάνομαι δυνατός και με πλήρη εμπιστοσύνη μαζί σας, γιατί σας αγαπώ και σίγουρα με τους ιερείς, ο Θεός με βοήθησε και θα με βοηθήσει να εκπληρώσω το θέλημά του στην υπηρεσία μου. Σας ζητώ την προσευχή σας και τη μεσιτεία των αγίων μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι νιώθω πως ο Ιησούς Χριστός είναι εδώ και μας βοηθά με τη μεσιτεία της μητέρας του Μαρίας. Είθε ο Θεός να μας δώσει τη χάρη να επιστρέψουμε στα χωριά μας.

  1. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα δυνατά σημεία της Μαρωνιτικής Κοινότητας Κύπρου, τα οποία εντοπίσατε κατά τους πρώτους μήνες σας ως Αρχιεπίσκοπος;

Ως Αρχιεπίσκοπος και όπως σας απάντησα στην πρώτη ερώτηση ότι ο Θεός μου έδωσε τη χάρη να έρθω στην Κύπρο από το 2008, τα δυνατά σημεία στην Κύπρο είναι η ύπαρξή σας ως Μαρωνίτες, που αγαπούν αληθινά την Εκκλησία και την πατρίδα τους. Είστε αληθινά ένας πιστός λαός, ένας λαός στον δρόμο προς το μέλλον. Ένας λαός που αγαπά τους συμπατριώτες του και αγαπά τη γη του. Είναι ένας λαός ανοιχτός στον κόσμο. Κατά τη γνώμη μου, με την ενότητα και την πολυμορφία των πολιτικών μας παρατάξεων και των στόχων μας και των έργων μας, κερδίζουμε και κρατάμε την Εκκλησία μας. Επειδή στην ενότητα και στη διαφορετικότητα είμαστε ελεύθεροι λαοί. Διχάζοντας και χωρίζοντας, χάνουμε το χάρισμά μας και χάνουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί και ο ένας εναντίον του άλλου στην πολιτική, αλλά για την Εκκλησία και με την Εκκλησία, δηλαδή με τη θεϊκή μας λατρεία, η Ενότητα πρέπει να ενώνει.

Έχω ξεκάθαρα παρατηρήσει και ταυτίσει ταυτόχρονα ότι οι Μαρωνίτες αγαπούν και λατρεύουν τη γη τους, τα χωριά τους και αγαπούν και λατρεύουν την πατρίδα τους, την Κύπρο. Και στους Κανόνες της Εκκλησίας, όταν ένας Επίσκοπος διορίζεται να υπηρετήσει έναν λαό, πρέπει να γίνει ένας από αυτούς και πρέπει να προσδιορίσουμε τους στόχους, το κύρος τους, την κληρονομιά και την αξιοπρέπειά τους. Ασφαλώς αισθάνομαι ανάξιος, αλλά το θέλημα του Θεού με βοηθά να πραγματοποιήσω τον σκοπό της Επισκοπικής μου αποστολής.

  1. Και ποια είναι τα κύρια ζητήματα σήμερα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στους κόλπους της κοινότητας;

Στο επίπεδο του λόγου του Θεού στέλνω κάθε εβδομάδα το κήρυγμα γραπτώς και σε όλες τις επίσημες περιστάσεις στέλνω ένα μήνυμα. Σίγουρα είναι απαραίτητο να μιλάμε καθαρά την τοπική μας Κυπριακή γλώσσα. Είναι αναγκαίο να αναδιοργανώσω την προσωπική μου διοίκηση για τη διοίκηση των ενοριών σύμφωνα με τα κανόνες της Εκκλησίας και οπωσδήποτε με βάση αυτά τα οποία έγιναν  από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο κκ. Ιωσήφ Σουέηφ σε αρκετούς οργανισμούς και υπηρεσίες. Και είναι απαραίτητο να ανανεωθούν οπωσδήποτε όλες οι απαραίτητες ενοριακές επιτροπές. Είναι επίσης αναγκαίο να γραφτούν νέα κείμενα για τη διοίκηση της περιφέρειας σύμφωνα με τους κανόνες και σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, ξέρετε πολύ καλά ότι είναι η επιστροφή στα χωριά μας, για να δώσουμε προτεραιότητα στους νέους και σίγουρα στις οικογένειες. Πρέπει να ωφεληθούμε από όλα τα χαρίσματα που υπάρχουν σε όλες τις Μαρωνίτικες Εκκλησίες μας στην Κύπρο. Σε αυτή μου την απάντηση, μπορώ να πω λίγο αυτό που θέλω να πω αλλά δεν θα ήθελα από τώρα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ίσως σε άλλη περίσταση και σε μια άλλη συνέντευξη.

  1. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τα Μαρωνίτικα χωριά και τις ενορίες εκεί που, χωρίς αμφιβολία, έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες; Πώς υποστηρίζει η εκκλησία τη ζωή και την ευημερία των κατοίκων των χωριών;

Οπωσδήποτε ως Επίσκοπος θέλω να διοικώ τα χωριά στο επίπεδο του λόγου του Θεού, της εξυγίανσης και της εκκλησιαστικής διοίκησης. Οι τρεις αποστολές κάθε επισκόπου, κάθε ιερέα και κάθε χριστιανού. Ο καθένας έχει το επίπεδό του. Αλλά επιμένω στη δουλειά μου στην αγιότητα της καθημερινής ζωής, δηλαδή να ζεις την αγιότητα στη ζωή. Ο καθένας έχει την κλήση του εκεί που είναι. Τα χωριά είναι σίγουρα η καρδιά της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στην Κύπρο και κάθε χωριό είναι η καταγωγή μας, η παράδοσή μας, η πνευματικότητά μας, η λειτουργία μας, η πειθαρχία μας και η ύπαρξή μας. Και κάθε ίχνος στην Κύπρο είναι η γη μας, η Αγία Μαρίνα, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ο Ασώματος, η Καρπάσια, ο Κορμακίτης και όλες οι αρχαίες εκκλησίες. Ο εαυτός μας δηλαδή. Προτεραιότητα μας είναι να ζούμε στα χωριά μας, να εργαστούμε ώστε να μας επιστρέψουν αυτά τα χωριά. Ως σχέδιο, σε κρατικό επίπεδο, γνωρίζετε την πολιτική πραγματικότητα του τόπου μας, όπως κι εγώ ως Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου ανήκω στους Θρησκευτικούς Ηγέτες και μέχρι τώρα στόχος μου είναι η επιστροφή αυτών των χωριών. Σύμφωνα με όλους τους εκπροσώπους των Μαρωνιτών και σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο μας κ. Γιαννάκη Μούσα, συναντηθήκαμε επίσημα μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού και μερικούς αξιωματούχους. Δώσαμε τα απαραίτητα έγγραφα ώστε η επιστροφή στα χωριά μας να γίνει πραγματικότητα. Και ο Πατριάρχης μας συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres και εγώ έδωσα τα απαραίτητα έγγραφα για να μεταφέρω την πραγματικότητά μας, ενώ και ο εκπρόσωπος μας κ. Γιαννάκης Μούσας συναντήθηκε πολλές φορές και μίλησε και ζήτησε το ίδιο πράγμα. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι την περασμένη βδομάδα συναντήθηκα σε μια προσωπική διάσκεψη με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες μέσω της Σουηδικής Πρεσβείας, επιμένοντας στο αίτημά μας να επιστρέψουμε σε μια ειδική διάσκεψη με τον κ. Colin Stewart (Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και Επικεφαλής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών). Την ίδια μέρα, η ίδια διάσκεψη πραγματοποιήθηκε και με τον κ. Seregiy Illarionov (επικεφαλής του γραφείου και συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών).

  1. Σεβασμιότατε, πώς σκοπεύετε να προσεγγίσετε τις νέες γενιές της κοινότητας, για να «επιστρέψουν» στην εκκλησία;

Οι νέες γενιές της κοινότητας μας είναι η ελπίδα του μέλλοντος, της Εκκλησίας και της χώρας μας. Είναι καθήκον μου και καθήκον μας, ως Σώμα του Χριστού, οι νέοι να αναλαμβάνουν τους ρόλους τους στο επίπεδο της Εκκλησίας, των Οργανωμένων Επιτροπών. Έχω ετοιμάσει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα εντάξουμε τους νέους σε έργα και επιτροπές μας σε όλα τα επίπεδα. Θέλω να ενθαρρύνω όλες τις οικογένειες και τους νέους να έρθουν στα χωριά μας, στη γη τους, αφού είναι το μέλλον μας. Η νεολαία μας είναι ζωή, γι’ αυτό το πρώτο μου καθήκον είναι να ενθαρρύνω το χάρισμα να υπηρετούμε την Εκκλησία και τον κόσμο. Θέλω να πω σε κάθε νέο ότι ο Θεός σας αγαπά και ο Θεός σας έχει δώσει μια αποστολή ζωής, στον καθένα από εσάς, να ξαναχτίσετε την ειρήνη και την αγάπη στον κόσμο, αφού διαφορετικά οδεύουμε στον θάνατο.

  1. Γίναμε μάρτυρες μιας πολύ στενής συνεργασίας με τον Εκπρόσωπο Γιαννάκη Μούσα σε πολλά θέματα όπως το έργο του Κέντρου Συνεργασίας και το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κορμακίτη. Πώς αξιολογείτε αυτή τη συνεργασία;

Σίγουρα δεν είναι μόνο καθήκον μου αλλά είναι δέσμευση μου για το καλό της κοινότητας. Είναι ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή και πάνω απ’ όλα θα ήθελα να συνεργάζομαι πάντα μαζί του. Ειδικά όμως, αυτούς τους δεσμούς μεταξύ μας ενισχύει ο πατέρας του Μιχαήλ που ζούσε στον Κορμακίτη και όλη η οικογένεια του. Ο πατέρας του ήταν ένας πραγματικός Μαρωνίτης για το χωριό του τον Κορμακίτη, όπου ζούσε και προσευχόταν. Έτσι, δεν θα ξεχάσω ποτέ την ύπαρξη και το πρόσωπό του. Η συνεργασία με τον Εκπρόσωπο μας θα είναι πολύ φυσιολογική όπως ήταν επίσης και με όλους τους Μαρωνίτες Εκπροσώπους της Κύπρου τους οποίους σέβομαι και αγαπώ. Ο κ. Γιαννάκης Μούσας δουλεύει με πάθος για την επιστροφή στα χωριά μας και είμαι πάντα έτοιμος να συνεργαστώ μαζί του.

Ως Επίσκοπος έχω ένα σχέδιο αναφορικά με τις σχέσεις μας με τους Πρέσβεις ξένων χωρών στην Κύπρο και κάποιες πολιτικές αναφορές που πρέπει να ενισχυθούν ώστε να υπάρξει αυτή η επιστροφή. Εκμεταλλεύομαι αυτή την ερώτηση για να αναφερθώ στο βιβλίο που έγραψα στον Κορμακίτη μεταξύ 2014 και 2017 ώστε να κάνω πράξη τον συγκεκριμένο νόμο της Μαρωνιτικής Εκκλησίας. Μαζί με τον νόμο της Εκκλησίας έγραψα ένα κεφάλαιο, τον αριθμό έξι, με τίτλο Η εκκλησία των Μαρωνιτών και η πολιτική . Έκανα πράξη τον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες των Μαρωνιτών μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Σε μια άλλη συνέντευξη θα ήθελα ολόψυχα να συζητήσω αυτό το κεφάλαιο και πώς ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών και οι άλλοι πολιτικοί μπορούν να συνεργαστούν για την επιστροφή στα χωριά μας. Αυτή είναι η καταγωγή της Εκκλησίας μας και αυτό το κεφάλαιο βρίσκεται στη σελίδα 1289 του βιβλίου μου. Το βιβλίο γράφτηκε στην Κύπρο και είναι επίσημα γνωστό στη Μαρωνιτική Εκκλησία στον κόσμο. Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να προταθεί και να συζητηθεί.

  1. Ποιος ήταν ο σκοπός της πρόσφατης επίσκεψής σας στο Βατικανό; Πετύχατε τους στόχους σας με τις επαφές που είχατε εκεί;

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα με τίτλο «Η επιστροφή στα χωριά μας». Η πρώτη επίσκεψη ήταν προσωπική συνάντηση στο γεύμα με τον Πατριάρχη παρουσία της συζύγου του εκπροσώπου κυρίας Τούλλας Μούσα, όπου ο Εκπρόσωπος μας έδωσε επίσημα στον Πατριάρχη το αίτημα των Μαρωνιτών να εργαστούν για την επιστροφή στα χωριά μας. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες.

Η δεύτερη συνάντηση ήταν στο Βατικανό με τον Πρωθυπουργό Καρδινάλιο Pietro Parolin αφού προηγήθηκε μια επίσημη επίσκεψη στην Ανατολική Εκκλησία, με τον Καρδινάλιο Leonardo Sandri. Η συνάντηση με τον Καρδινάλιο Parolin κατά τη γνώμη μου ήταν μια ιστορική συνάντηση, καλά προετοιμασμένη, όπου ο Εκπρόσωπος μας παρουσίασε επίσημα το αίτημά μας να επιστρέψουμε στα χωριά. Ήταν μια συνάντηση περίπου μίας ώρας και ενός τετάρτου που μιλούσε για την κατάστασή μας και για την Εκκλησία μας. Για μένα ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη ευθύνη που συμμετείχε ο Εκπρόσωπος μας με τον αρμόδιο υπεύθυνο του Βατικανού. Βαδίζουμε στην ίδια γραμμή της Πολιτείας μας και των πρώην εκπροσώπων μας στην Κύπρο. Ήταν μια εξειδικευμένη, αντικειμενική συνάντηση. Σίγουρα θέλουμε να παρακολουθήσουμε αυτή τη συνάντηση και με άλλους, για να πραγματοποιηθεί αυτό το αίτημα επιστροφής στα χωριά.

  1. Πιστεύετε ότι η Αγία Έδρα και το Πατριαρχείο στον Λίβανο μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες επιστροφής στα Μαρωνίτικα χωριά; Με ποιους τρόπους;

Έχω ήδη απαντήσει λίγο σε αυτήν την ερώτηση αλλά θα επεκταθώ σε αυτή την ερώτηση σε μια άλλη συνέντευξη, γιατί είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή στα Μαρωνίτικα χωριά. Το Πατριαρχείο είναι πολύ αποτελεσματικό κατά τη γνώμη μου, και θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες με αποφασιστικότητα και ένα πολύ ακριβές σχέδιο για την υλοποίηση του αιτήματός μας. Η επιστροφή στα χωριά είναι πολύ σημαντική και πρέπει να είναι το πρωταρχικό σχέδιο γιατί είμαστε διασκορπισμένοι στο νησί και μας ενώνουν τα χωριά και οι ενορίες όλων των Μαρωνιτών στην Κύπρο.

Αρχιεπίσκοπος και Εκπρόσωπος μαζί με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στο Βατικανό.
  1. Πώς κρίνετε την πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο;

Η επίσκεψη θα βοηθήσει ώστε όλοι οι κάτοικοι στο νησί να ζουν σε ευημερία και αδελφική ομόνοια και το μήνυμα του Ευαγγελίου που κήρυξε ο Απόστολος Βαρνάβας να φέρει καρπούς αρμονίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Η επίσκεψη θα τους ενδυναμώσει πνευματικά ώστε να πορεύονται με χαρά και αγάπη στην υπηρεσία του Κυρίου και να κηρύττουν το όνομα του Χριστού σε όλους όσοι συναντούν «στηρίζοντας ο ένας τον άλλο στην πίστη». Ο Θεός θα διαφυλάσσει τις ενορίες, θα ενδυναμώνει και θα ευλογεί τις οικογένειες προστατεύοντας τις από κάθε κακό. Οι πιστοί θα καλωσορίσουν τον Θεό στη ζωή τους και θα παραμένουν ενωμένοι στηρίζοντας ο ένας τον άλλο στην πίστη μέχρι την έλευση της Βασιλείας και τον δεύτερο ερχομό Του.

  1. Ένα τελικό μήνυμα.

Είμαι πάντα έτοιμος να δώσω πνευματική και εκκλησιαστική παρέμβαση στο έργο μου στην Κύπρο. Και για μένα είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί έχω μια καταγωγή και ένα ενδιαφέρον καθήκον να σας εξηγήσω τη γενεαλογία της καθολικής υγείας του λαού του Θεού. Αυτή η χάρη της αγιότητας δόθηκε σε όλους μας στο βάπτισμα και θέλουμε να την εμβαθύνουμε και να τη βάλουμε στην καθημερινή πραγματικότητα. Κάθε φορά θα ήθελα να δίνω ένα μήνυμα ή ένα άρθρο για την εφημερίδα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ολόψυχα που μου δώσατε την ευκαιρία για αυτή τη συνέντευξη. Ταυτόχρονα, ευχαριστώ ολόψυχα για τη βοήθεια τη Δρα Μαρία Σκορδή και όλους όσοι με βοήθησαν στην ελληνική γλώσσα.

- Advertisement -