Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Αφετηρία η 8η Μαρτίου 1857

0
1190

Είναι ευρέως γνωστό ότι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται διεθνώς, κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου. Πότε έγινε όμως η αρχή και γιατί τιμάται ιδιαίτερα η γυναίκα τη συγκεκριμένη μέρα του χρόνου; Η αρχή έγινε στη Νέα Υόρκη 161 χρόνια πριν, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, διοργάνωσαν μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 8 Μαρτίου 1857.

Ντυμένες στα λευκά, οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας τους στα εργοστάσια, που ανέρχονταν στις 16 (!) περίπου ημερησίως. Την ίδια ώρα, οι μισθοί τους ήταν κατά πολύ μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών. Μεταξύ άλλων, στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης, περιλαμβανόταν η μείωση των ωρών εργασίας, αλλά και η εξίσωση των μισθών τους με εκείνους των ανδρών. Το αποτέλεσμα της ημέρας εκείνης ήταν οδυνηρό. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχθηκαν με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.

Σταθμός υπήρξε το έτος 1909, κατά το οποίο γιορτάστηκε η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, ενώ δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το 1977, η Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κλήθηκαν όλες οι χώρες του κόσμου να γιορτάσουν τη συγκεκριμένη μέρα. Από τότε, η γιορτή αυτή διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Η 8η Μαρτίου είναι ευκαιρία για εκδήλωση σεβασμού, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης προς τις γυναίκες, καθώς και στήριξη τους στη συνέχιση των αγώνων τους. Μάνα, σύζυγος, κόρη, εργαζόμενη, πρόσφυγας και αγωνιζόμενη στον στίβο της ζωής, η γυναίκα όλα αυτά τα χρόνια καλείται να ανταποκρίνεται σε ρόλους δύσκολους και απαιτητικούς. Η αποστολή της δεν ήταν ούτε και θα είναι ποτέ εύκολη. Αλλά πάντα θα την φέρνει εις πέρας. Και αυτό γιατί η αποστολή της είναι ιερή. Έχει από το Θεό το δώρο της μητρότητας, της συνέχειας της δημιουργίας και της ζωής. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη προσφορά της κάθε γυναίκας, της κάθε εργαζόμενης, της κάθε συζύγου, της κάθε μάνας. Είναι μια προσφορά που η κοινωνία στο σύνολο της οφείλει να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί. Η κοινωνία στο σύνολο της οφείλει επίσης να διασφαλίσει στη γυναίκα την πλήρη ισότητα σε όλους τους τομείς και να καταπολεμήσει κάθε μορφή καταπίεσης, διάκρισης και βίας εις βάρος της.

Σήμερα ειδικότερα, η Μαρωνιτική Κοινότητα τιμά τις Μαρωνίτισσες γυναίκες, τις ηρωικές εγκλωβισμένες, τις εκτοπισμένες, αυτές που πενθούν νεκρούς και αγνοούμενους, τις αγωνίστριες που κρατούν το μέτωπο ψηλά μέχρι την ημέρα της δικαίωσης και της επιστροφής. Την ίδια ώρα, με σεβασμό μνημονεύουμε όσες πέθαναν και τάφηκαν μακριά από την πατρική γη, με τον καημό της σκλαβωμένης γης.

Συμπαραστεκόμενοι στους διαχρονικούς αγώνες τους, ευχόμαστε σήμερα χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

- Advertisement -