Aπό τη Θρησκευτική μας Παράδοση – Του Αγίου Γεωργίου

0
908

Της Δρος Μαρίας Σκορδή

Δεν υπάρχει χωριό στην Κύπρο που να μην έχει τη δική του προσωπική ευλάβεια και εικονογραφία του μεγάλου στρατηλάτη Αγίου Γεωργίου. Και αυτό επειδή στις εκκλησίες της Ανατολής, η μορφή του Αγίου Γεωργίου είναι συνυφασμένη με την εικόνα του λυτρωτή που απελευθερώνει το λαό από τις κακουχίες και τους κατακτητές. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν Άγιο που λατρεύεται τόσο από Χριστιανούς όσο και από Μουσουλμάνους οι οποίοι τον ονομάζουν khidr.

Από την παράδοση αυτή δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο Κορμακίτης του οποίου, ο Άγιος Γεώργιος, είναι ο προστάτης Άγιος. Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη φυλάττονται δύο  εικόνες του Αγίου Γεωργίου. Η πρώτη (εικόνα 1) ανάγεται στον 18ο αιώνα. Μέσα σε βραχώδες, ζοφερό τοπίο εικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος έφιππος σε λευκό άλογο, να συγκρατεί τα ηνία του αλόγου του με το αριστερό χέρι. Με το δεξί, κρατεί κοντάρι και καρφώνει τη λόγχη του στο στόμα του δράκοντα, που βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια του αλόγου. Στη δεξιά πάνω γωνία της εικόνας, αποδίδεται ο ουρανός σε σχήμα τεταρτο-σφαίριου από όπου ξεπροβάλει χέρι Κυρίου να ευλογεί τον Άγιο. Η εικονογραφία διακρίνεται από την καθαρότητα της παλέτας, όπου επικρατεί το λευκό, το χρυσό, το κόκκινο-πορτοκαλί, η λεία επιφάνεια και το λεπτό σχέδιο. Η μορφή του Αγίου, η ενδυμασία του κοσμημένη με γεωμετρικά μοτίβα και το άλογο του αποδίδονται με λεπτομέρεια και ακρίβεια. Μια σειρά εικόνων από τη φημισμένη Σχολή του Αγίου Ηρακλειδίου, χρονολογημένες στον 18ο αιώνα παρουσιάζουν σοβαρές ομοιότητες, έργα του ιερομόναχου Φιλάρετου. Πιθανότατα να πρόκειται για τον ίδιο αγιογράφο.

Ένα αιώνα αργότερα, περί τα 1835, ανακαινίζεται ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη. Στα πλαίσια της ανακαίνισης, δίδεται παραγγελία για την δημιουργία πέντε εικόνων που θα χρησιμοποιούνται στην Χριστιανική λατρεία. Μεταξύ αυτών και η δεσποτική εικόνα του Αγίου Γεωργίου (εικόνα 2). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Άγιος Γεώργιος απεικονίζεται ως στρατιωτικός άγιος, έφιππος σε λευκό άλογο, να σκοτώνει τον δράκο ελευθερώνοντας την νεαρή βασιλοπούλα. Οι γονείς της βασιλοπούλας απεικονίζονται σε μικρότερη κλίμακα στο μπαλκόνι του παλατιού, με τα χέρια υψωμένα σε στάση προσευχής, γιορτάζοντας τη νίκη του νεαρού στρατιώτη. Η εικόνα ξεφεύγει από τις κυπριακές και βυζαντινές επιρροές αγιογράφησης, ενώ τα δυτικά στοιχεία είναι έντονα. Η ζωγραφιά φέρει δυσανάγνωστη αραβική επιγραφή στα πόδια του δράκου όπου διακρίνεται η ημερομηνία 1835.

Είναι λοιπόν ο Άγιος Γεώργιος προστάτης του χωριού Κορμακίτη και οι κάτοικοι δείχνουν την ευλάβεια τους, με την προσφορά εικόνων στο όνομα του. Η χάρη του ας μας συντροφεύει ανά τους αιώνες.

- Advertisement -