46ο Συνέδριο των Γ. Γραμματέων των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχών της Ευρώπης

0
916

46ο Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχών της Ευρώπης

Η κουλτούρα της συνάντησης – του συναπαντήματος

Λευκωσία: 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2018

Εκ φύσεως η Εκκλησία είναι μια πραγματικότητα “σχέσεων”.  Σε αυτήν, οι άνθρωποι συναντούν τον Θεό και συναντιούνται μεταξύ τους. Γι’ αυτό, Αυτή είναι επίσης “σε σχέση” με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες. Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει μια συνεχή έκκληση σε ολόκληρη την Εκκλησία να δεσμευτεί για την προώθηση της κουλτούρας της συνάντησης.  Στην Ευρώπη αυτό είναι επείγον σε πολλά επίπεδα. Αλλά πώς μπορούμε να φέρουμε το μήνυμα και την εμπειρία της σωτηρίας που προσφέρει ο Ιησούς στην Ευρώπη σήμερα, ειδικά εκεί που παραμένει διαχωρισμός και σύγκρουση; Αυτά και άλλα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή και την προώθηση της κουλτούρας της συνάντησης θα βρίσκονται στο επίκεντρο της 46ης Συνάντησης των Γενικών Γραμματέων των Επισκοπικών Συνόδων της Ευρώπης.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει  την Παρασκευή 29 Ιουνίου, 2018 ο  Σεβασμιότατος  Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ. κ. Ιωσήφ Σουέηφ, ο οποίος φιλοξενεί τη συνάντηση,  και ο Αιδ. Πατέρας  Jerzy Kraj OFM, Πατριαρχικός Βικάριος (Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), για τους Λατίνους Καθολικούς στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Monsignor Duarte da Cunha, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου – CCEE, θα μοιραστεί τις σκέψεις του για την “Ευρώπη και την Εκκλησία στην Ευρώπη σήμερα”. Το Σάββατο 30 Ιουνίου, οι Γενικοί Γραμματείς, με τη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου, θα έχουν μια σημαντική στιγμή, να εξετάσουν σε βάθος τις “πνευματικές ανάγκες της Ευρώπης σήμερα”. Θα μοιραστούν σκέψεις και εμπειρίες σχετικά με την κοινή και συγκεκριμένη αποστολή της Εκκλησίας στην Ευρώπη σήμερα, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες αυτές που αγκαλιάζουν το άτομο σε όλες τις διαστάσεις του.

Το απόγευμα θα αφιερωθεί στην εμβάθυνση του θέματος με διάλογο, που στοχεύει στην ανάλυση της κουλτούρας της συνάντησης, με τους τομείς της φιλανθρωπίας, της πολιτικής, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Θα μιλήσουν οι γενικοί γραμματείς τριών μεγάλων Ευρωπαϊκών Καθολικών οργανισμών: ο Αιδ. Olivier Poquillon op, Γενικός Γραμματέας της COMECE, ο Jorge Nuño Mayer, Γενικός Γραμματέας της Caritas Europa και ο Stefan Lunte, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ειρήνης Ευρώπης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου, Σεβ. Ιωσήφ Σουέιφ αναφέρει: “Ο Ιησούς, στη ζωή Του σ’αυτή τη γη, συνάντησε όλους τους ανθρώπους που Τον πλησίαζαν. Μέσα από αυτή τη συνάντηση θεράπευσε τις καρδιές και το μυαλό τους. Σήμερα, η Εκκλησία έχει καθήκον να προωθήσει αυτό το έργο της θεραπείας και της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. Η κουλτούρα της συνάντησης δεν είναι ιδέα, είναι η ίδια η φύση της Εκκλησίας. Η συνάντηση αναιρεί ιστορικά, πνευματικά και διανοητικά εμπόδια και ανοίγει τα μάτια του ανθρώπου. Για τη νήσο της Κύπρου, διαιρεμένη από το 1974 και όπου οι «χώροι της συνάντησης» είναι πολύ περιορισμένοι, αυτό σημαίνει να βοηθήσουμε τις νέες γενιές και των δύο μερών, γεννημένες και αναπτυσσόμενες χωριστά, χωρίς κοινωνικές, πολιτιστικές και πνευματικές αλληλεπιδράσεις. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να εξασφαλίσει χώρους για διάλογο και να δημιουργήσει ευκαιρίες για συναντήσεις που οδηγούν στην αμοιβαία αποδοχή, με βάση τη συμφιλίωση και την εμπιστοσύνη, για να καταστρέψουν όλα τα είδη των προκαταλήψεων και τη συσσώρευση των παραπόνων στις ζωές των ανθρώπων. Το έργο μας θεραπεύει καρδιές μέσω του εξαγνισμού των αναμνήσεων. Μια κουλτούρα της συνάντησης που θέλει να προάγει την ειρήνη και τη συμφιλίωση πρέπει να βασίζεται στις αξίες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι η σταθερότητα στη συνάντηση θα παράγει καρπούς τόσο σε επίπεδο ατόμων όσο και κοινοτήτων”.

Την Κυριακή 1η Ιουλίου, μετά την τελετή της Θείας Ευχαριστίας στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων – Μαρωνιτών – στη Λευκωσία, το πρωί θα αφιερωθεί στη συνάντηση  με την Caritas Κύπρου – Διακονία και τους συντονιστές του συνόλου της νεολαίας και για τους μετανάστες. Το απόγευμα, μετά την παρουσίαση της έκθεσης δραστηριοτήτων του CCEE και των νέων επιτροπών του, οι γραμματείς θα ανταλλάξουν απόψεις για ορισμένα σχετικά θέματα που τους έχουν απασχολήσει κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, μετά τη συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και με επίσκεψη στο Χριστιανικό Οικουμενικό Κανάλι SAT7.

Στις εργασίες θα  περιλαμβάνονται οι διάφορες στιγμές προσευχής και η καθημερινή τέλεση της Θείας Ευχαριστίας με την τοπική κοινότητα και τους πιστούς του νησιού. Την Κυριακή 1η Ιουλίου, οι Γενικοί Γραμματείς θα επισκεφθούν μερικά μαρωνίτικα χωριά στα βόρεια του νησιού και θα συναντήσουν την τοπική νεολαία για μια στιγμή προσευχής και εορτασμού.

Η συνάντηση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Ένα τελικό δελτίο τύπου θα εκδοθεί  στο τέλος του συνεδρίου.

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου (στις 12.45) στην Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου, Καραϊσκάκη 10 Ακρόπολη (Λευκωσία), με τη συμμετοχή των Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ Σουέιφ και του Monsignor Duarte da Cunha.

- Advertisement -