Χαιρετισμός Εκπροσώπου Μαρωνιτών κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Μάρωνα – 9.2.2020

0
1065

Είναι με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας που για άλλη μια χρονιά αξιωνόμαστε να βιώσουμε την ευλογημένη ετούτη μέρα των επίσημων εορτασμών για τον Άγιο Μάρωνα, τον ιδρυτή και προστάτη της Κοινότητας μας. Είμαστε ακόμη πιο χαρούμενοι επειδή την συμβολική αυτή μέρα έχουμε και πάλι μαζί μας τον πρώτο πολίτη του τόπου, τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πολύ αγαπητό μας Νίκο Αναστασιάδη. Όπως ασφαλώς μαζί μας έχουμε και πολλές άλλες καταξιωμένες και προβεβλημένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα της πολιτικής, θρησκευτικής, διπλωματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Η παρουσία όλων σας έχει για μας εξαιρετική σημασία καθότι αποδεικνύει τον σεβασμό και την εκτίμηση που θρέφετε προς τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Προς τους αγώνες και τις θυσίες της αλλά και προς τη διαχρονική συμβολή της στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου και του λαού μας. Γι’ αυτό θα ήθελα, προς όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας,  να εκφράσω, από μέρους ολόκληρης της Μαρωνιτικής Κοινότητας, ένα πολύ μεγάλο και θερμό ευχαριστώ.

Και οι φετινοί εορτασμοί, όπως αυτοί των τελευταίων σαράντα πέντε χρόνων, βρίσκουν  τη Μαρωνιτική Κοινότητα να συνεχίζει τον δικό της αγώνα. Τον αγώνα για σωτηρία και  φυσική επιβίωση. Με τα τέσσερα χωριά υπό κατοχή και με τα μέλη της σκορπισμένα στα τέσσερα άκρα της Κύπρου δεν είναι υπερβολή να πω πως οι δυσκολίες είναι τόσες πολλές που καθιστούν αυτόν τον αγώνα ένα πραγματικό Γολγοθά. Τον οποίο όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ανεβούμε. Και να ανεβούμε επιτυχώς γιατί πρέπει τελικώς, μετά το μαρτύριο, να φθάσουμε στη ανάσταση. Έχουμε πίστη στον Θεό, έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, έχουμε θέληση και πείσμα, έχουμε ήρωες που μας καθοδηγούν, έχουμε εγκλωβισμένους που μαρτυρικά μας καρτερούν και νιώθουμε πεπεισμένοι πως θα φθάσουμε στην Ιθάκη των ονείρων και των προσδοκιών μας.

Έχοντας ενώπιον μας έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό εργαζόμαστε όλοι μαζί, Εκπρόσωπος και Κοινότητα, Αρχιεπίσκοπος και Εκκλησία, Κοινοτάρχες και Οργανωμένα Σύνολα, για την προώθηση και επιτυχή υλοποίηση του. Στο επίκεντρο αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού βρίσκονται σταθερά η διατήρηση των κατεχόμενων χωριών μας και η ενδυνάμωση των νέων γενιών της Κοινότητας. Πρέπει να ενισχύσουμε τη ζωή στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια και πρέπει να δημιουργήσουμε ζωή στον Ασώματο και στην Αγία Μαρίνα. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας και πρέπει να διατηρήσουμε τη γη μας έστω και υπό το σημερινό status quo μέχρι την ευλογημένη ώρα της λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Και ταυτόχρονα, την ίδια ώρα, πρέπει ως Κοινότητα να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές που θα βοηθήσουν τις νέες γενιές των Μαρωνιτών να κρατήσουν και να καλλιεργήσουν τα ιδιαίτερα τους γνωρίσματα.

Προς αυτές τις δύο στρατηγικές κατευθύνσεις, της διατήρησης των χωριών μας και της ενδυνάμωσης των νέων γενιών, προσανατολίζονται πλέον όλες μας οι προσπάθειες. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που με τη συνεχή στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης επιδιώκουμε τη βελτίωση των υποδομών και την υλοποίηση μικρών αλλά σημαντικών έργων στα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά. Η υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Τριετούς Σχεδίου Ανάπτυξης της Μαρωνιτικής Κοινότητας καθώς και  η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο  του Σχεδίου Εγκατάστασης Νεαρών Ζευγαριών στα χωριά μας αποτελούν δύο εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις που συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση των επιδιώξεων μας. Παράλληλα, συνεχίζουμε με σταθερότητα τους σχεδιασμούς μας για την υλοποίηση δύο κορυφαίων έργων υποδομής που αφορούν στις νέες και στους νέους μας.  Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Πολυδύναμο Κέντρο «Maronite Sporting Centre» που προωθούμε με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και στο Κέντρο Συνεργασίας που προωθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όπου θα φιλοξενείται το Κατασκηνωτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Μαρωνιτών. Δύο ζωτικής σημασίας έργα για τα οποία οι μελέτες και τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και έχουν κατατεθεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών κάτι που αναμένω ότι θα γίνει τους επόμενους τρεις με τέσσερεις μήνες.

Πέραν τούτων, η Μαρωνιτική Κοινότητα, αντιλαμβανόμενη πλήρως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας εποχής έχει καθορίσει ως προτεραιότητα της τον ψηφιακό προσανατολισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο τη δυναμική της παρουσία στη ψηφιακή εποχή, η Μαρωνιτική Κοινότητα έχει μόλις πρόσφατα καταλήξει σε συμφωνία με το ΤΕΠΑΚ και στις 28 αυτού του μήνα, σε ειδική τελετή στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Πάνω σε αυτή τη βάση συνεχίζουμε και με σοβαρότητα προωθούμε και υλοποιούμε τους σχεδιασμούς μας. Με ενότητα και συλλογικότητα, με σύνεση και υπευθυνότητα, με συνεργασία και συμμετοχή και πάντα μεστά και μετρημένα κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά. Και σταδιακά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σωτηρία και επιβίωση της Κοινότητας σε αυτόν τον τόπο. Στον τόπο που οι Μαρωνίτες έζησαν και ζουν δημιουργικά για χίλια και πλέον χρόνια.

Θέλω σε αυτό το σημείο να επαναλάβω για άλλη μια φορά και να στείλω μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως οι Μαρωνίτες της Κύπρου σε όλους τους σχεδιασμούς, σε όλες τους τις πρωτοβουλίες και σε όλες τους τις αποφάσεις έθεταν, θέτουν και θα θέτουν πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδας τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι όποιες σημαντικές εξελίξεις αφορούν στη Μαρωνιτική Κοινότητα και στους Μαρωνίτες εξετάζονται και αξιολογούνται σε συνεργασία και σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση και όποτε τούτο κριθεί σκόπιμο με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Θέλω ολοκληρώνοντας να εκφράσω τις ειδικές ευχαριστίες της Μαρωνιτικής  Κοινότητας προς τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το προσωπικό και αδιάλειπτο του ενδιαφέρον. Ένα ενδιαφέρον που κρατάει δεκαετίες και που επηρέασε και επηρεάζει θετικά και δημιουργικά την πορεία και τις προσπάθειες της Κοινότητας για επιστροφή, σωτηρία και επιβίωση. Ξεχωρίζω δε μια σειρά από αποφάσεις που πάρθηκαν επί Προεδρίας σας και οι οποίες διασφαλίζουν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης και αλλάζουν οριστικά την τύχη και την προοπτική της Κοινότητας μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Θερμότατα σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνετε για την Κοινότητα των Μαρωνιτών της Κύπρου. Ωστόσο, επειδή κύριε Πρόεδρε οι Μαρωνίτες δεν αρκούνται  στις ευχαριστίες όταν αφορά στην ανταπόδοση του καλού, θέλω να ανακοινώσω σήμερα με κάθε επισημότητα την απόφαση μας όπως στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα διοργανωθεί από τη Μαρωνιτική Κοινότητα τον προσεχή Ιούνιο, σας απονεμηθεί το «Χρυσό Κέδρο», μετάλλιο που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε ανθρώπους με τεράστια, πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά προς τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Το αξίζετε και είμαι βέβαιος ότι θα αποδεχθείτε την απόφαση μας.

Θέλω την ίδια ώρα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους Υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι αντικρίζουν με θετικό πνεύμα τα πολλά και ενίοτε πολύπλοκα αιτήματα μας. Σημειώνω στο σημείο τούτο την εξαιρετική συνεργασία μας με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου ο οποίος συντονίζει εκ μέρους του Προέδρου και προωθεί με μεγάλη επιτυχία τα θέματα που αφορούν στην κυβερνητική πολιτική και τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Δεν μπορεί ασφαλώς να μην ευχαριστήσω το «δικό μου σπίτι» την Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Πρόεδρο μας  Δημήτρη Συλλούρη, τους φίλους Πολιτικούς Αρχηγούς και όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα  για τη μεταξύ μας συνεχή και αγαστή συνεργασία. Απευθύνω επίσης εκτίμηση και ευχαριστίες προς την Αγία Έδρα και την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Πατριάρχη Μαρωνιτών Καρδινάλιο Μπούτρος Αλ Ράι καθώς και στον εξοχότατο Πρόεδρο του Λιβάνου Στρατηγό Μισιέλ Αούν για το ενδιαφέρον και τη στήριξη που προσφέρουν προς τους Μαρωνίτες της Κύπρου.

Ευχαριστίες, τέλος, απευθύνω προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους πρέσβεις των ξένων χωρών στην Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα εν γένει που πραγματικά γνοιάζονται για την πορεία και το μέλλον της μαρτυρικής μας Κοινότητας.

Κλείνοντας, θέλω και πάλι ολόψυχα να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας στους σημερινούς εορτασμούς και να ευχηθώ στους απανταχού Μαρωνίτες αλλά και σε όλους εσάς που γιορτάζετε μαζί μας, Χρόνια Πολλά.

Σας ευχαριστώ.

- Advertisement -