ΤΕΠΑΚ και Μαρωνιτική Κοινότητα υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας

0
1051

Σε μια σεμνή τελετή την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στο κτίριο της Πρυτανείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στη Μαρωνιτική Κοινότητα και το ΤΕΠΑΚ, με πρώτιστο στόχο τη ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Μαρωνιτών. Εκπρόσωπος Μαρωνιτών Γιαννάκης Μούσας και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης έδωσαν τα χέρια, με νέους δρόμους να ανοίγονται για τη Μαρωνιτική Κοινότητα στους τομείς της έρευνας, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ έκανε λόγο για μια ξεχωριστή συνεργασία που τίθεται πλέον σε νέα βάση, εκφράζοντας την ελπίδα το πανεπιστήμιο να συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης του πολιτιστικού και όχι μόνο πλούτου των Μαρωνιτών της Κύπρου. Τόνισε δε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δύο πλευρών θα αποβεί ωφέλιμη και παραγωγική για τον τόπο, ενώ έσπευσε να ευχαριστήσει θερμά τον Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Αβραάμ Γεωργίου και τη Δρ. Μαρία Σκορδή για τη συμβολή τους σε αυτή τη συνεργασία τα τελευταία χρόνια.

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών μίλησε για πολύ σημαντική μέρα για τη Μαρωνιτική Κοινότητα αφού με την εδραίωση της συνεργασίας αυτής που ξεκίνησε προ μερικών ετών, ανοίγονται, όπως είπε, καινούριοι δρόμοι για την κοινότητα και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους νέους και τις νέες της. Τόνισε παράλληλα τη σημασία της δημιουργίας μιας τέτοιας συνεργασίας ανάμεσα σε μια μικρή κοινότητα και σε ένα από τα πιο ισχυρά εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου. Ο Γιαννάκης Μούσας ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, τον Δρ. Αβραάμ Γεωργίου, τον Δρ. Μαρίνο Ιωαννίδη, τη Δρ. Μαρία Σκορδή και τον κ. Αντώνη Σκούλλο, ενώ ειδική αναφορά έκανε στον προκάτοχό του Αντώνη Χατζηρούσο, ο οποίος είχε ξεκινήσει αυτήν την προσπάθεια, όπως ανέφερε και η οποία εδραιώνεται με την παρούσα, όπως είπε, συμφωνία.

Ο Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης προέβη ακολούθως σε παρουσίαση του πλάνου και της δουλειάς που έχει μέχρι σήμερα γίνει, για τη ψηφιοποίηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, διαφύλαξη και παρουσίαση της ιστορίας και μνήμης της Κοινότητας των Μαρωνιτών της Κύπρου, καθώς και για τη δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Αρχείου της Κοινότητας. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, το περιεχόμενο της Διαδικτυακής αυτής Πύλης θα προβάλλεται επίσης διαμέσου του ΤΕΠΑΚ και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana. Σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο θα προβεί η Μαρωνιτική Κοινότητα σε στενή συνεργασία με τις μοναδικές στον κόσμο Έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ και της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατέληξε.

Τελευταίο μέρος της σύντομης τελετής ήταν η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτη Ζαφείρη και τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα. Να σημειωθεί ότι το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν ακαδημαϊκοί, μέλη της Μαρωνιτικής Κοινότητας στη Λεμεσό καθώς και στενοί συνεργάτες του Εκπροσώπου Μαρωνιτών.

- Advertisement -