Σχέδιο Στήριξης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των Θρησκευτικών Ομάδων – Σημαντική επιτυχία της Μαρωνιτικής Κοινότητας

0
858

Το Γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών ανακοινώνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας το Σχέδιο Στήριξης των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των Θρησκευτικών Ομάδων, ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες κατόπιν πρότασης του Εκπροσώπου Μαρωνιτών και που αναμφίβολα αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη Μαρωνιτική Κοινότητα.

Το Σχέδιο αποτελεί τη βάση για στοχευμένη οικονομική στήριξη των δραστηριοτήτων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στον πολιτιστικό τομέα είτε αυτές αφορούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου είτε αφορούν παραγωγή εκδόσεων. Οι όποιες δραστηριότητες γίνονται στο πλαίσιο του σχεδίου, πρέπει απαραίτητα να εξυπηρετούν τους όρους πάνω στους οποίους βασίστηκε η εκπόνηση του, που δεν είναι άλλοι από την προβολή και την ανάδειξη του πολιτισμού της κάθε θρησκευτικής ομάδας. Βασικό κριτήριο αξιολόγησης εν ολίγοις αποτελεί το περιεχόμενο της δραστηριότητας, καθώς και η εμβέλεια, το αποτέλεσμα και η σημασία της για την κάθε θρησκευτική ομάδα.

Κατά τον ένα μόλις χρόνο εφαρμογής του, μέσω του σχεδίου αυτού έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί σημαντικές δραστηριότητες για τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτήθηκαν:

  • Η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για παρουσίαση του βιβλίου του Ντίνου Κοντού με τίτλο «Ποιητική Νοσταλγία: Οι Μαρωνίτες στην Κύπρο» που έγινε τον Δεκέμβριο του 2018 καθώς και η έκδοση του εν λόγω βιβλίου και η παραγωγή σχετικού μουσικού δίσκου.
  • Η έκδοση του βιβλίου του Γιαννάκη Κόκκινου με τίτλο «Η Καρπάσια μέσα από την Ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου», τον Σεπτέμβριο του 2019.
  • Το μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Μαρωνίτη καλλιτέχνη Τώνη Σολωμού που έγινε τον Οκτώβριο του 2019.
  • Η έκδοση του βιβλίου της Δρος Μαρίας Σκορδή με τίτλο «Οι Μαρωνίτες της Κύπρου: Ιστορία και Εικονογραφία (16ος – 19ος αιώνας) καθώς και η εκδήλωση παρουσίασης του που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019.

Κατά την ενημέρωση του προς την Κοινότητα που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών Γιαννάκης Μούσας είχε κάνει λόγο για επίτευγμα το οποίο επήλθε κατόπιν επίπονων προσπαθειών του ιδίου και των συνεργατών του, αλλά τόνισε παράλληλα ότι ένας σταθερός χρηματοδοτικός μηχανισμός ήταν αναγκαίο βήμα που επιτρέπει πλέον στη Μαρωνιτική Κοινότητα και τις άλλες θρησκευτικές ομάδες να προβάλλουν και να αναδεικνύουν τον πολιτισμό τους.

Οι αιτήσεις που αφορούν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Μαρωνιτικής Κοινότητας υποβάλλονται από το Γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Το Γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών έχει την ευθύνη να κρίνει κατά πόσον προτάσεις ή εισηγήσεις που υποβάλλουν μέλη ή οργανώσεις της κοινότητας, πληρούν τις προϋποθέσεις του σχεδίου και αναλόγως πράττει. Οι προτάσεις πρέπει να είναι εμπεριστατωμένες και σωστά δομημένες και να στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των Μαρωνιτών της Κύπρου.

Για το 2020, εισηγήσεις και προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται στο Γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών, όχι αργότερα από τις 24 Ιανουαρίου 2020. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στη σελίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών στο http://www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies/programmata/thriskeftikes_omades/schedio_stirixis_politistikon_drastiriotiton_thriskeftikon_omadon.pdf ή να επικοινωνήσουν με τον κύριο Βασίλη Κουμέττου στο 99-851629.

- Advertisement -