Νέα εποχή στην πράξη, με σταθερότητα και πρόοδο

0
1740

Αφιέρωμα στα δύο χρόνια Εκπροσώπησης Γιαννάκη Μούσα

  • Δύο χρόνια στην Εκπροσώπηση συμπληρώνει ο Γιαννάκης Μούσας και η νέα εποχή για τη Μαρωνιτική Κοινότητα έχει γίνει πράξη, με δείγματα σταθερότητας και προόδου.
  • Προσήλωση στους στόχους της επιστροφής και της νεολαίας. Με έργα υποδομής, εκδηλώσεις και δράσεις προωθείται η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος.
  • Σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συλλογικότητα, μετρημένος λόγος, σκληρή και ασταμάτητη δουλειά η φόρμουλα δράσης του Εκπροσώπου.
  • Οι σωστοί και προσεκτικοί χειρισμοί του Εκπροσώπου σε εξαιρετικά δύσκολα και πολύπλοκα θέματα εμπεδώνουν στην Κοινότητα αίσθηματα σιγουριάς και ασφάλειας.

Δύο χρόνια έχουν σχεδόν παρέλθει από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων ως Εκπρόσωπος της Μαρωνιτικής Κοινότητας από τον Γιαννάκη Μούσα, μετά και την πανηγυρική νίκη του στις εκλογές Μαΐου του 2016. Πολλά ήταν τα ανοιχτά ζητήματα για τους Μαρωνίτες της Κύπρου και δυνατή η επιθυμία για αλλαγή στην κοινότητα και μετάβαση σε μια νέα εποχή. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, αλλά και στο πρωτοποριακό προεκλογικό του πρόγραμμα, οι Μαρωνίτες ανέδειξαν τον Γιαννάκη Μούσα ως Εκπρόσωπό τους. Δύο χρόνια μετά την εκλογή του, ο ηγέτης της κοινότητας δεν έχει διαψεύσει κανέναν για την επιλογή του. Ξεπερνώντας προβλήματα και εμπόδια, ο Γιαννάκης Μούσας, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες συνθήκες ενότητας και συνεργασίας εντός της κοινότητας, ξεκίνησε την υλοποίηση του προεκλογικού του προγράμματος, κάνοντας αρχή από τα μεγάλα κοινοτικά έργα για τη νεολαία, στηρίζοντας την ίδια ώρα έμπρακτα τα Μαρωνίτικα χωριά και εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους στα κοινοτικά συμβούλια για έργα και υποδομές που να ενισχύουν την προσπάθεια επιστροφής.

Μεγάλα κοινοτικά έργα

Σημαντικό κομμάτι του προεκλογικού προγράμματος του Εκπροσώπου ήταν η ανέγερση του Maronite Sporting Centre, του μεγαλεπίβολου αυτού έργου για τη νέα γενιά, στην περιοχή της Πάνω Δευτεράς σε τεμάχιο γης που ανήκει στη Μαρωνιτική Κοινότητα. Μια από τις πιο μεγαλόπνοες προσπάθειες στην ιστορία της κοινότητας ξεκίνησε με γερά θεμέλια, βάσει του αποτελέσματος ευρείας σύσκεψης στις 6 Φεβρουαρίου 2017, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι από όλα τα σωματεία και τα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας των Μαρωνιτών καθώς επίσης και προβεβλημένοι κοινοτικοί παράγοντες με πλατιά γνώση του αντικειμένου. Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου με εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες της νέας γενιάς των Μαρωνιτών. Πολλά τα προ- βλήματα στην πορεία και στην προσπάθεια για έναρξη των σχεδιασμών για το έργο, με κορυφαίο την ανάγκη εξασφάλισης περάσματος προς το τεμάχιο όπου θα ανεγερθεί το πολυδύναμο κέντρο. Εντούτοις με υπομονή και επιμονή και με σωστές και ευέλικτες κινήσεις του Εκπροσώπου, τα όποια εμπόδια ξεπερνιούνται. Στο παρόν στάδιο οι σχεδιασμοί για το Maronite Sporting Center βρίσκονται σε εξέλιξη, το master plan έχει ολοκληρωθεί και σύντομα αρχίζει η εκπόνηση των λεπτομερών σχεδίων και μελετών για κατάθεση της σχετικής αίτησης στο Τμήμα Πολεοδομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, σχεδιασμοί έχουν ξεκινήσει και για τη δημιουργία του Maronite Educational & Camping Complex με έδρα τα Μαρωνίτικα χωριά, επί του παρόντος με εγκαταστάσεις στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, στον Ασώματο και στην Αγία Μαρίνα. Το έργο αφορά σε όλα τα μέλη της κοινότητας και ενισχύει την προσπάθεια που καταβάλλεται και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διατήρηση της επαφής των νέων γενιών των Μαρωνιτών με τις ιστορικές τους ρίζες. Ο χώρος θα φιλοξενεί κατασκηνώσεις, όπως το Sanna Camp αλλά και άλλες πολυκοινοτικές δραστηριότητες και θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την Εκκλησία μας και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας. Θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τους αφού θα διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες, κουζίνα κ.α. Σε μια άλλη εξέλιξη, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η πρώτη φάση του Maronite Educational & Camping Complex με τη δημιουργία των αναγκαίων αθλητικών εγκαταστάσεων στον χώρο που βρίσκεται το παλαιό γήπεδο Κορμακίτη. Την υλοποίηση της πρώτης φάσης, με την παραχώρηση προς τη Μαρωνιτική Κοινότητα ποσού 195.000 ευρώ, έχει ήδη εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στα πλαίσια της ιστορικής εκδήλωσης προς τιμή της Μαρωνιτικής Κοινότητας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Μαρωνίτικα χωριά

Εξαιρετικής σημασίας είναι οι ενέργειες στις οποίες καθημερινά προβαίνει ο Γιαννάκης Μούσας για να παρέχει την αναγκαία οικονομική στήριξη στα κοινοτικά συμβούλια των Μαρωνίτικων χωριών, ούτως ώστε να μπορούν να υλοποιούν μικρά αλλά σημαντικά έργα στις κοινότητες τους. Πάντα παρών στις συναντήσεις των κοινοταρχών και διεκδικητικός, έχει πετύχει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσει σημαντικότατους πόρους από την κυβέρνηση, τους οποίους έχουν αξιοποιήσει πλήρως τα συμβούλια προς όφελος των Μαρωνίτικων χωριών. Επιδιόρθωση μνημείων, δρόμοι, διαδικτυακές εγκαταστάσεις, αναβάθμιση ηλεκτρικών υποδομών είναι μερικά από όσα έχουν γίνει στα χωριά επί εκπροσώπησης Γιαννάκη Μούσα. Την ίδια ώρα, συνεχής είναι η επαφή του Εκπροσώπου με τα Κοινοτικά Συμβούλια και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να επιλύονται πιο εύκολα τα όποια προβλήματα και να τους παρέχεται η αναγκαία στήριξη. Όλες οι προσπάθειες κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του μέγιστου στόχου της κοινότητας για διατήρηση των Μαρωνίτικων χωριών και διαμόρφωση συνθηκών για επιστροφή και επανεγκατάσταση σε αυτά των νομίμων κατοίκων.

Νέο Κοιμητήριο

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή Διαχείρισης Κοιμητηρίων Μαρωνιτών (τα μέλη της οποίας διορίστηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών μετά από εισήγηση του Εκπροσώπου Γιαννάκη Μούσα) προχώρησε σε σημαντικές αποφάσεις και έργα που αφορούν τα κοιμητήρια των Μαρωνιτών. Πρώτο έργο της νέας επιτροπής ήταν η πλήρης αναπαλαίωση του κοιμητηρίου της Αγίας Μαρίνας, απόφαση που λήφθηκε κατόπιν πρότασης του Εκπροσώπου, ο οποίος τόνισε την τεράστια σημασία που έχει για τον αγώνα της Κοινότητας για επιστροφή, η αναπαλαίωση ιστορικών και ιερών χώρων των Μαρωνιτών σε όλα τα χωριά της κοινότητας. Την απόφαση υιοθέτησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Αγίας Μαρίνας και το έργο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017. Ακολούθησε η απόφαση για επέκταση του κοιμητηρίου Μαρωνιτών στην Ανθούπολη και την κατασκευή του νέου κοιμητηρίου Μαρωνιτών, δίπλα από το υφιστάμενο. Τον προηγούμενο μήνα έπεσαν οι υπογραφές στα συμβόλαια από την Επιτροπή και τους εργολάβους του έργου, στην παρουσία του Εκπροσώπου και η πρώτη φάση έχει ήδη ξεκινήσει. Το έργο θα παραδοθεί στην κοινότητα πριν το τέλος του 2018.

Παιδεία και Πολιτισμός

Πολλές καινοτομίες και θετικά αποτελέσματα στα σχολεία όπου φοιτά το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών της κοινότητας, έφερε η νέα εκπροσώπηση. Σημαντικά βελτιωτικά έργα υποδομής έγιναν στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα σε συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία Μαρωνιτών, ενώ έχει επιτευχθεί και η επικαιροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων του δημοτικού μας σχολείου. Όσον αφορά τη Σχολή Τέρρα Σάντα, ο Εκπρόσωπος, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, προωθεί σε νέα βάση τη συνεργασία της σχολής με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αποτέλεσμα των σοβαρών προσπαθειών του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών σε όλα τα επίπεδα της σχολής. Παράλληλα υπάρχει συνεχής επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για όλα τα ζητήματα που άπτονται της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Δίκτυο Νεολαίας

Μια σημαντική προεκλογική δέσμευση του Γιαννάκη Μούσα προς τους νέους της Μαρωνιτικής Κοινότητας ήταν η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Δικτύου Νεολαίας, δίκτυο το οποίο θα επιδιώκει την ηλεκτρονική διασύνδεση της νέας γενιάς των Μαρωνιτών με στόχο να φέρει τους νέους πιο κοντά στην Κοινότητα και την Κοινότητα πιο κοντά στους νέους, παρέχοντας τους την ίδια ώρα στήριξη στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας. Το Δίκτυο Νεολαίας έγινε πραγματικότητα και παρουσιάστηκε επίσημα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε το Γραφείο Εκπροσώπου στις 26 Φεβρουαρίου 2018. Έτυχε μάλιστα θερμής υποδοχής από τους νέους και τις νέες της κοινότητας, αφού οι εγγραφές έφτασαν από τον πρώτο μήνα τις 250. Το Δίκτυο Νεολαίας έχει δώσει δείγματα γραφής από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του και προσφέρει κάτι εντελώς νέο και καινοτόμο στους νέους Μαρωνίτες. Συστηματική ανάρτηση θέσεων εργασίας, απευθείας ενημέρωση των νέων μέσω μηνυμάτων για ευκαιρίες εργοδότησης, για σεμινάρια και συνέδρια, απευθείας συνομιλία με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων, καθώς και άλλα είναι μόνο μερικά από όσα το Δίκτυο Νεολαίας προσφέρει. Το δίκτυο φιλοξενείται στην ολοκαίνουρια ιστοσελίδα του Γραφείου Εκπροσώπου Μαρωνιτών, το maroniteslive.com στο οποίο μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέροντα άρθρα, ειδήσεις από τη δράση του Εκπροσώπου και ευρύτερα από την κοινότητα, αφιερώματα, πληροφορίες για την ιστορία των Μαρωνιτών και άλλα πολλά.

Ισχυρή παρουσία

Πέραν των μεγάλων έργων που έχουν υλοποιηθεί ή τροχιοδρομηθεί, ο Γιαννάκης Μούσας ανάλωσε σημαντικό χρόνο στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών και στενών δεσμών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την ουσιαστική στήριξη στην κοινότητα των Μαρωνιτών στην προσπάθεια για επιβίωση, επιστροφή και ευημερία. Με την ανάληψη των καθηκόντων, το τοπίο όσον αφορά τις επιδιώξεις των Μαρωνιτών σε μια πιθανή λύση του κυπριακού προβλήματος, ήταν θολό, με τον Εκπρόσωπο να προβαίνει σε ευέλικτες κινήσεις σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέηφ και την κατάσταση να βελτιώνεται αισθητά. Τα δίκαια αιτήματα των Μαρωνιτών μεταφέρθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλο τον πολιτικό κόσμο του τόπου, αλλά και σε διεθνές επίπεδο στην Αγία Έδρα και τον γειτονικό Λίβανο. Έκτοτε και ένεκα των γνωριμιών και της δυναμικής που εκπέμπει η παρουσία Γιαννάκη Μούσα, οι δεσμοί με σημαντικούς παίχτες στον αγώνα των Μαρωνιτών όπως είναι η κυβέρνηση, ο Λίβανος και η Αγία Έδρα, είναι πολύ στενοί.

Διαφάνεια και ενημέρωση

Ένα από τα συστατικά της νέας εποχής για την Μαρωνιτική Κοινότητα, όπως είχε αναφέρει και ο Γιαννάκης Μούσας σε συνέντευξη του πριν τις εκλογές του 2016, είναι η διαφάνεια για τα όσα αφορούν τους Μαρωνίτες. Με καθημερινές αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Εκπρόσωπος κάνει συνεχή ενημέρωση για τα βήματα στα οποία ο ίδιος προβαίνει και για τις εξελίξεις που αφορούν στην κοινότητα. Εξελίξεις, συναντήσεις, αποφάσεις, εκδηλώσεις, προώθηση διακρίσεων και βραβείων μελών της κοινότητας είναι μόνο μερικά από όσα ο Γιαννάκης Μούσας προωθεί μέσω της προσωπικής του σελίδας αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του γραφείου του maroniteslive.com. Την ίδια ώρα, προχωρεί συστηματικά σε ανοικτές εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινότητας για τρέχοντα ζητήματα, όπως ήταν η ενημέρωση για το κυπριακό και τους Μαρωνίτες πέρυσι και η ενημέρωση για τον πρώτο χρόνο εκπροσώπησης του, τον περασμένο Ιούνιο.

Νέα εποχή

Πολλά άλλα έργα έχουν γίνει βέβαια πέραν των ανωτέρω. Σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν παρθεί όσον αφορά την προσπάθεια διάσωσης της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής Γλώσσας, για την οποία έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς το καλύτερο. Επίσης, συνεχείς εκδηλώσεις από το Γραφείο Εκπροσώπου και τη Γυναικεία Πρωτοβουλία αναδεικνύουν ένα αλλιώτικο πρόσωπο των μελών της κοινότητας, αυτό της συνεισφοράς και της συμμετοχής. Συνεχής είναι η στήριξη του στα οργανωμένα σύνολα και τα σωματεία της Μαρωνιτικής Κοινότητας και ενεργός η συμμετοχή του στις διάφορες πρωτοβουλίες τους. Να σημειωθεί ότι σημαντικό εργαλείο στη νέα εποχή αποτελεί το Γραφείο Εκπροσώπου. Ο Γιαννάκης Μούσας έχει θέσει στη διάθεση του κόσμου της κοινότητας το γραφείο του, για βοήθεια σε οτιδήποτε χρειάζεται κάποιος, είτε αυτά είναι προσωπικά αιτήματα, καθημερινά προβλήματα, είτε επίλυση ερωτημάτων. Ένα μεγάλο επίτευγμα που πιστώνεται ο Εκπρόσωπος είναι η δημιουργία της αντίληψης ότι όλοι συμμετέχουμε στα κοινοτικά δρώμενα και δεν αναμένουμε τις εξελίξεις. Οι Μαρωνίτες έχουν αντιληφθεί ότι πλέον όλοι έχουν τον δικό τους ρόλο να διαδραματίσουν με αποτέλεσμα να συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις, δραστηριότητες και να ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα του Εκπροσώπου για συλλογική δράση. Το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ο αγώνας δεν σταματάει εδώ. Όμως είναι γεγονός πως πνέει νέος αέρας. Αέρας σιγουριάς, ασφάλειας και περηφάνειας για τον κάθε Μαρωνίτη.

Πηγή: Εφημερίδα “Ο Τύπος των Μαρωνιτών” (Τεύχος 126)

Φωτογραφίες (κατά σειρά εμφάνισης στο άρθρο): 1. Ο Εκπρόσωπος προσφωνεί την ιστορική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 16 Οκτωβρίου 2017 / 2. Ο Εκπρόσωπος παραδίδει αναμνηστικό δώρο στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την εκδήλωση στο Προεδρικό / 3. Πανοραμικό πλάνο από τη μεγαλειώδη εκδήλωση, κατά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας / 4. Master plan του Maronite Sporting Center που θα ανεγερθεί στην Πάνω Δευτερά / 5. Προκαταρκτικά σχέδια του Maronite Educational and Camping Complex στον Κορμακίτη / 6. Σχέδιο του έργου του νέου κοιμητηρίου Μαρωνιτών στην Ανθούπολη.

 

- Advertisement -