«Θα στηρίξουμε τον σχεδιασμό για το Maronite Sporting Center, για να αποκτήσει η Κοινότητα ένα κέντρο-στολίδι»

0
905

Ανδρέας Μιχαηλίδης

«Θα στηρίξουμε τον σχεδιασμό για το Maronite Sporting Center, για να αποκτήσει η Κοινότητα ένα κέντρο-στολίδι»

  • «Την πορεία μου την οφείλω στο ΚΝΜ και τους Φράνσις Ιωσήφ και Γιάννη Βιολάρη που μου έδωσαν το ερέθισμα για να ξεκινήσω την προπονητική μου καριέρα»
  • «Ο σχεδιασμός μας επί του παρόντος είναι να καλύψουμε το 85% των επιλέξιμων δαπανών για το Maronite Sporting Center, στη βάση απόφασης του Δ.Σ. του οργανισμού»
  • «Για το γήπεδο στον Κορμακίτη προβλέπω ότι θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε σε προσφορές περί τα μέσα του 2020»
  • «Ο Γιαννάκης Μούσας κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και ως ΚΟΑ θα στηρίξουμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του με όλα τα μέσα που διαθέτουμε»

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο τελευταίο τεύχος του Τύπου των Μαρωνιτών, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για όλα όσα αφορούν τη Μαρωνιτική Κοινότητα και όχι μόνο. Έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο στο τιμόνι του ΚΟΑ, αναφέρεται στις δυσκολίες που συνάντησε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, με πολλά σοβαρά θέματα να προκύπτουν το ένα μετά το άλλο. Μιλά για τον κυπριακό αθλητισμό ο οποίος, όπως λέει, έχει κάνει άλματα προόδου τελευταία, ενώ, ερωτηθείς για τα κίνητρα που παρέχει ο ΚΟΑ σε παιδιά και νέους για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, τονίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί στον οργανισμό που παρέχουν τα αναγκαία κίνητρα. Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ αναπολεί στο πλαίσιο της συνέντευξης το ξεκίνημα του στο ΚΝΜ, στο οποίο οφείλει όπως λέει τη μετέπειτα πορεία του. Προσθέτει ότι ο ΚΟΑ είναι πανέτοιμος να στηρίξει την ανέγερση του Maronite Sporting Center στη βάση της σχετικής απόφασης που είχε λάβει ο ΚΟΑ, ενώ για το γήπεδο στον Κορμακίτη δηλώνει βέβαιος ότι το έργο θα «βγει» σε προσφορές πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Όπως αναφέρει, τα σωματεία της Μαρωνιτικής Κοινότητας τυγχάνουν και θα συνεχίσουν να τυγχάνουν της δέουσας οικονομικής στήριξης, ενώ, μιλώντας για τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα, δηλώνει ευθαρσώς ότι ο ΚΟΑ θα στηρίξει τις εξαίρετες προσπάθειες και πρωτοβουλίες του με κάθε δυνατό μέσο.

  1. Κύριε Πρόεδρε, έχει παρέλθει ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων σας στον ΚΟΑ. Πως αξιολογείτε τη μέχρι σήμερα πορεία σας και ποια τα σημαντικότερα ζητήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;

Ήταν ένας χρόνος πάρα πολύ έντονος αλλά συνάμα διαφωτιστικός μπορώ να πω. Δεν είχαμε καθόλου χρόνο για να ενημερωθούμε όπως συχνά γίνεται όταν αναλαμβάνει ένας νέος Πρόεδρος, ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Περνά συνήθως μια περίοδος ενημέρωσης, αλλά εμείς δεν είχαμε καθόλου χρόνο. Κυριολεκτικά την πρώτη μας βδομάδα προκύπτει το μεγάλο θέμα με το δελτίο υγείας Ουζόχο. Επομένως περάσαμε 2-3 μήνες απασχολούμενοι συνεχώς με αυτό, έχοντας ταυτόχρονα κατά νου να κάνουμε και τις υπόλοιπες δουλειές. Οπόταν μπήκαμε από την αρχή στα δύσκολα. Μετά είχαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με το Μακάρειο Στάδιο και το αίτημα της Ομόνοιας που μας πήρε κάποιο χρονικό διάστημα και μετά ασχολούμασταν εντατικά με το εξίσου σοβαρό θέμα του νέου σταδίου Λεμεσού με τα διάφορα προβλήματα που προέκυπταν. Επομένως, οφείλω να ομολογήσω, αν δεν κάνω λάθος, ότι κανένα Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού δεν μπήκε τόσο γρήγορα στα βαθιά, τόσο ανορθόδοξα όσο εμείς. Όμως ευτυχώς θεωρώ ότι τα αποτελέσματα είναι καλά, ξεκινήσαμε σιγά σιγά να ενημερωνόμαστε και για τα υπόλοιπα προβλήματα και νιώθω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

  1. Στον τομέα του αθλητισμού η Κύπρος έχει παρουσιάσει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια κατά την άποψη σας; Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Βεβαίως και έχει παρουσιάσει άλματα προόδου η Κύπρος, αφού τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά και δυσανάλογα ψηλά σύμφωνα με τα μεγέθη μας. Νομίζω πρώτα και κύρια είναι λόγω το DNA μας. Κατά δεύτερο λόγο υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, μια κουλτούρα οι οικογένειες και οι γονείς να στέλνουν από νωρίς τα παιδιά τους να ασχολούνται με τον αθλητισμό, σε διάφορα αθλήματα. Επίσης, οι επιτυχίες κάποιων συμπατριωτών μας, λειτούργησαν σας μαγνήτης και έφεραν πολλά νεαρά παιδιά μέσα στα αθλήματα. Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι ο ΚΟΑ αλλά και η ΚΟΕ στην προκειμένη περίπτωση, εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες στα παιδιά. Θυμούμαι τον Παύλο Κοντίδη σε μια συνέντευξη του που είπε ότι το Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης του ΚΟΑ είναι πλέον ικανό να βοηθήσει μια οικογένεια να ζει από τον αθλητισμό, κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο κίνητρο. Με βάση αυτά, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος για τις μέρες που έρχονται.

  1. Ποια κίνητρα δίνει ο ΚΟΑ στα παιδιά ή στους νέους για να ασχοληθούν από νωρίς με τον αθλητισμό; Ούτως ώστε να αναδειχθούν σε υγιείς ανθρώπους πρωτίστως, καθώς επίσης και για να έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν σε σπουδαίους αθλητές στο μέλλον;

Υπάρχει ένας σχεδιασμός ταλέντων. Και Β΄ Κατηγορίας για παράδειγμα. Όμως, ετοιμάζουμε και έναν σχεδιασμό προοπτικής για αθλητές και αθλήτριες με προοπτική. Και θα τον εφαρμόσουμε πολύ σύντομα ούτως ώστε τα παιδιά που δείχνουν ότι έχουν προοπτική και θα συνεχίσουν να προοδεύουν για να διακριθούν, να μπορέσουν με βάση κάποια κριτήρια που θα τεθούν, να ενταχθούν σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό. Αλλά δεν μένουμε εδώ. Υπάρχουν συνεχώς σχεδιασμοί που μελετούνται από τον ΚΟΑ και στη βάση αυτών γίνονται αλλαγές ή μετατροπές ή διορθώσεις. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε επίσης στο ΑΓΟ (Αθλητισμός για Όλους) που είναι ένα πρόγραμμα διαμάντι για τον ΚΟΑ. Αφορά ηλικίες από νεαρά παιδιά μέχρι τρίτη ηλικία. Έχουμε πάνω από 16 χιλιάδες μέλη που λαμβάνουν μέρος στο ΑΓΟ. Οι γυμναστές μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, το τμήμα προσπαθεί να αναζωογονήσει, να ανακαινίσει, να δημιουργήσει νέα προγράμματα για το ΑΓΟ. Εμείς σαν οργανισμός το διαφυλάττουμε σαν κόρη οφθαλμού, το προωθούμε και θέλουμε να συνεχίσει γιατί είναι μέτρο κοινωνικού αθλητισμού, αφορά όλες τις τάξεις του πληθυσμού και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Και ναι, είναι ένα κομμάτι του ΚΟΑ που παρέχει κίνητρα μεταξύ άλλων και στα παιδιά και τους νέους να ενταχθούν από νωρίς τον κόσμο του αθλητισμού.

  1. Πέραν του αθλητισμού, η ζωή σας και η πορεία σας έχει συνδεθεί, όχι τυχαία, με την αγαπημένη σας Λεμεσό. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η σχέση σας με τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη σχέση και για την τότε παρουσία σας στο ιστορικό ΚΝΜ.

Πρέπει να σας πω ότι τότε έπαιζα ποδόσφαιρο στον Άρη μέχρι που πήγα να σπουδάσω. Όταν ήρθα πίσω έπαιζα πάλι ποδόσφαιρο αλλά όχι με την ίδια συχνότητα. Δεν είχα καμιά πρόθεση εκ προοιμίου να ασχοληθώ με την προπονητική και το Κέντρο Νεότητος Μαρωνιτών είναι εκείνο που μου έδωσε την ώθηση και με έβαλε στον δρόμο, οφείλω να ομολογήσω. Έμενα εκεί κοντά στον Μόλο, κοντά στον Δημόσιο Κήπο στην παραλία. Γνώρισα τα παιδιά του ΚΝΜ εκεί που έκαναν και προπονήσεις στην άμμο και αποδέχτηκα την πρόταση τους να τους προπονήσω. Τότε αγωνιζόμουν την ΑΕΜ Μόρφου, όπου πήγα ως δανεικός από τον Άρη. Ξεκίνησα λοιπόν με το ΚΝΜ το οποίο αγωνιζόταν στην ΑΟΚΝΕΛ στο αγροτικό ποδόσφαιρο. Ήταν όλα γυμνασιόπαιδα. Ανεβήκαμε ραγδαία μπορώ να πω και μπήκαμε νωρίς στην κατηγορία. Οφείλω να ομολογήσω ότι τότε ο Φράνσις Ιωσήφ, που ήταν ο πρώτος Πρόεδρος με τον οποίο συνεργάστηκα, ήταν το ερέθισμα που μου δόθηκε για να ξεκινήσω. Μαζί με τον Γιάννη Βιολάρη, βέβαια, ο οποίος αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής. Και από εκεί ξεκίνησα. Ήταν μια εξαιρετικά αγαπημένη μου περίοδος τότε, μια περίοδος που δεν ξεχνώ ποτέ μου και της οποίας είμαι πραγματικά ευγνώμων για την πορεία που είχα στη συνέχεια. Τότε με ρωτούσαν όλοι για την Κοινότητα και πάντα τους έλεγα χαριτολογώντας ότι είμαι μισός Μαρωνίτης. Είχα πάντα αυτήν την έγνοια για τη Μαρωνιτική Κοινότητα την οποία πάντα αγαπούσα, αγαπώ και από την οποία έχω πάρα πολλούς καλούς φίλους. Και συνεχίζουμε.

  1. Όσον αφορά το Maronite Sporting Center, πως αξιολογείτε τα σημερινά δεδομένα για το μεγαλεπήβολο έργο της Μαρωνιτικής Κοινότητας στην περιοχή Πάνω Δευτεράς; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Πρέπει να πω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση με την Κοινότητα ως ΚΟΑ αλλά και διαπροσωπική. Και πολύ περισσότερο με τον Εκπρόσωπο της Κοινότητας, τον φίλο Γιαννάκη Μούσα. Έχουμε επαφή, συνεννοούμαστε για αρκετά θέματα και θεωρώ αυτό το σχέδιο για το Maronite Sporting Center ένα εξαιρετικό, μεγαλεπήβολο όραμα. Ο ΚΟΑ θα το στηρίξει. Όταν έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας, τις μελέτες, τις προμελέτες, προκαταρκτικά σχέδια, ένα προκαταρκτικό κόστος κτλ., οι υπηρεσίες μας και το τεχνικό μας τμήμα θα τα μελετήσουν όλα με τη δέουσα προσοχή όπως κάνουμε με όλα τα σχέδια που υποβάλλονται και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν την προσπάθεια, να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και η Κοινότητα να αποκτήσει ένα κέντρο στολίδι. Εμείς θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία αυτή του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών με όλες μας τις δυνάμεις. Το έχει ανακοινώσει και επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις προηγούμενες ημέρες κατά τους εορτασμούς του Αγίου Μάρωνα. Ο σχεδιασμός μας είναι αυτός. Να καλύψουμε το 85% των επιλέξιμων δαπανών του έργου. Εάν αποφασιστεί από την πολιτεία ή την κυβέρνηση κάτι διαφορετικό, εμείς θα εφαρμόσουμε την πολιτική του κράτους. Αυτό κάνουμε εξάλλου.

  1. Όσον αφορά το γήπεδο στον Κορμακίτη, η σχετική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για έργα είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2017. Που βρίσκεται η διαδικασία όσον αφορά το θέμα αυτό και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες;

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύπλοκο έργο. Δεν είναι τόσο απλό επειδή είναι στην κατεχόμενη περιοχή. Ο Πρόεδρος το εξήγγειλε, εμείς το έχουμε ασφαλώς στηρίξει, συνεργαζόμαστε και σε αυτό το θέμα πάρα πολύ στενά τόσο με τον Εκπρόσωπο της Κοινότητας αλλά και με τον φίλο Επίτροπο Προεδρίας, τον Φώτη Φωτίου, ο οποίος είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής και θιασώτης αυτού του σχεδιασμού. Θέλουμε πάρα πολύ να προχωρήσουμε με το γήπεδο εκεί στον Κορμακίτη, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους και τις νέες μας εκεί να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ευελπιστούμε ότι θα είναι κάτι που θα προσελκύσει τους νέους μας εκεί στον Κορμακίτη. Ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά είμαι πεπεισμένος και βέβαιος ότι θα γίνει το έργο αυτό. Είναι στο στάδιο της μελέτης, πιέζουμε για να έχουμε τα αποτελέσματα όσο πιο γρήγορα γίνεται και προβλέπω ότι πριν τα μέσα του 2020 θα είμαστε σε θέση να βγούμε και σε προσφορές. Εκτός αν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση που δεν περνά αυτή την στιγμή από το μυαλό μου. Και πάνω σε αυτή τη βάση πιστεύω θα είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη. Και για την Κοινότητα των Μαρωνιτών αλλά και για τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού που πάντα επιδιώκει να στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

  1. Υπάρχουν Μαρωνίτες αθλητές που διακρίνονται στο υψηλότερο επίπεδο στην Κύπρο. Εντούτοις, το οικονομικό κομμάτι στέκεται συχνά εμπόδιο στην πορεία τους. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα κατά την άποψη σας και ποια η στήριξη που τους παρέχεται από τον ΚΟΑ;

Υπάρχει μια στήριξη για τις μειονότητες. Μια στήριξη που βασίζεται πάνω σε έναν σχεδιασμό που έχει ο οργανισμός. Δεν κάνουμε διάκριση να πούμε «αυτός είναι Μαρωνίτης αθλητής ή Μαρωνίτισσα αθλήτρια και χρειάζεται περισσότερη προσοχή». Εμείς θεωρούμε όλους ως ίδιους και τους μετρούμε βάσει των επιδόσεων τους και των αποδόσεων τους. Ο σχεδιασμός λέγεται υψηλής επίδοσης, επομένως όταν φτάσουν σε ένα σημείο ή όριο που μπαίνουν σε έναν σχεδιασμό, είτε στη Β΄ Κατηγορία είτε στον σχεδιασμό των ταλέντων, είτε στην Α΄ Κατηγορία, είτε των Επιλέκτων με τους αθλητές υψηλής επίδοσης, εμείς τους θεωρούμε ένα και το αυτό. Δεν κάνουμε διάκριση. Αν έχουμε ταυτόχρονα ειδικά αιτήματα από οποιανδήποτε ομοσπονδία για συγκεκριμένους αθλητές, για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εμείς θα το δούμε, θα το μελετήσουμε και γιατί όχι να πράξουμε ανάλογα. Οι Μαρωνίτες είναι αδερφοί, είναι ένα κομμάτι του συνόλου και έτσι τους βλέπουμε, έτσι τους νιώθουμε.

  1. Τέθηκε ποτέ θέμα από τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών για ξεχωριστή στήριξη προς τους Μαρωνίτες αθλητές και τις Μαρωνίτισσες αθλήτριες;

Ναι τέθηκε. Το τμήμα μας μελετά τα δεδομένα μετά από το αίτημα του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα και θα το αντιμετωπίσουμε ανάλογα. Δεν θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις και να θεωρείται ότι κάποιος, επειδή είναι Μαρωνίτης, πρέπει να μπει σε κάποιον σχεδιασμό από μόνος του. Εμείς θέλουμε να μπαίνουν βάσει των αποδόσεων τους, στους σχεδιασμούς που υπάρχουν. Οπόταν περιμένουμε να δούμε και την πρόοδο τους, τη βελτίωση τους, πως θα προχωρήσουν βάσει των προπονήσεων τους, των αγώνων, των αποτελεσμάτων τους και εδώ είμαστε, να μελετήσουμε κάθε περίπτωση που υπάρχει μπροστά μας.

  1. Πέραν των αθλητών, ο ΚΟΑ στηρίζει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια τα αθλητικά σωματεία της Μαρωνιτικής Κοινότητας. Πως σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω την στήριξη αυτή, από τη στιγμή που διαφαίνεται ότι σημαντικό πρόβλημα που μαστίζει τα σωματεία σήμερα είναι και πάλι το οικονομικό;

Εμείς έχουμε και εδώ ένα πρόγραμμα που βοηθούμε τα σωματεία τα Μαρωνίτικα που έχουν αθλητικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Και μάλιστα πρόσφατα είχαμε και μια σεμνή τελετή όπου τους επιδώσαμε τις ανάλογες επιταγές. Μελετούμε κάθε αίτημα που υπάρχει, ανάλογα με το τι έχουμε μπροστά μας, όταν μας δοθεί ένα τέτοιο αίτημα. Νομίζω ότι υπάρχει μια καλή αμφίδρομη σχέση και μια στήριξη προς τα σωματεία αυτά, χωρίς να λέω ότι σταματούμε να βλέπουμε καθετί που μπορεί να παρουσιαστεί με τον ανάλογο φακό. Οπόταν με αυτόν τον τόπο το αντιμετωπίζουμε και αυτό το θέμα.

  1. Ο κόσμος προσβλέπει σε μια άριστη συνεργασία Προέδρου ΚΟΑ και Εκπροσώπου Μαρωνιτών, για προώθηση όλων των θεμάτων στα οποία έχουμε αναφερθεί. Πως αξιολογείτε τη συνεργασία κατά τον ένα χρόνο της θητείας σας;

Είναι ομολογουμένως άριστη η συνεργασία μας όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως. Εκτός από τον θεσμικό μας ρόλο, έχουμε και μια πολύ στενή προσωπική φιλία. Τον εκτιμώ βαθύτατα τόσο σαν άνθρωπο, αλλά και ως Εκπρόσωπο. Θεωρώ ότι κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και ως ΚΟΑ θα στηρίξουμε τις προσπάθειες του και τις πρωτοβουλίες του με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Όχι τόσο γιατί είναι φίλος μου προσωπικός, κάτι που έχει μια άλφα σημασία, αλλά κυρίως διότι οι προσπάθειες του και οι πρωτοβουλίες του είναι προς την ορθή αθλητική κατεύθυνση. Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς.

  1. Ένα τελικό μήνυμα προς τους αναγνώστες της εφημερίδας μας.

Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να πούμε κάποια λόγια για τον οργανισμό, για τη σχέση μας με τη Μαρωνιτική Κοινότητα και τον Εκπρόσωπο της και να περάσουμε κάποια μηνύματα σε αυτήν την αγαπημένη μας κοινότητα. Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη στενή σχέση, την επαφή μας, θα είμαστε στη διάθεση τόσο των αθλητικών σωματείων, όσο και του Εκπροσώπου, για να βοηθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται. Και τα παιδιά τα οποία αθλούνται και θα αποδώσουν σε σημείο που θα είναι σε ένα υψηλό επίπεδο, τότε μπαίνουν αυτόματα στους δικούς μας τους σχεδιασμούς. Που σημαίνει ότι θα έχουν και μια σημαντική οικονομική στήριξη.

- Advertisement -