Ειδική εκδήλωση Μαρωνιτικής Κοινότητας στη Λεμεσό – Τιμήθηκαν Φράνσις και Γιάζμπεκ

0
1259

Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και στην παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ ειδική εκδήλωση για τη Μαρωνιτική Κοινότητα που διοργάνωσε το Γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Κατά τη χθεσινή μέρα και στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν φωτογραφίες των Μαρωνίτικων χωριών σε ειδική έκθεση που στήθηκε στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου, για προβολή της ιστορίας και των αγώνων των Μαρωνιτών της Κύπρου.

Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Σύκας, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Βουλευτής Λεμεσού Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς και άλλοι αξιωματούχοι της Λεμεσού και της Μαρωνιτικής Κοινότητας. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης η απόδοση τιμών, με απόφαση του Εκπροσώπου Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα, στους Φράνσις Ιωσήφ και Τουφίκ Γιάζμπεκ για την μακρόχρονη και πολύτιμη προσφορά τους στη Μαρωνιτική Κοινότητα και την πόλη της Λεμεσού.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η κ. Μαρίνα Χριστοφή. Στον χαιρετισμό του ο Γιαννάκης Μούσας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λεμεσού για τη φιλοξενία στους χώρους του Δημοτικού Μεγάρου μιας σημαντικής για τη Μαρωνιτική Κοινότητα εκδήλωσης, ενώ έκανε λόγο για μια νέα αρχή στις σχέσεις του Δήμου Λεμεσού με τη Μαρωνιτική Κοινότητα της Κύπρου. Μιλώντας για τους τιμώμενους, ο κ. Μούσας αναφέρθηκε αρχικά στον κ. Γιάζμπεκ τονίζοντας ότι η προσφορά του στους αγώνες της Λιβανικής Κοινότητας της Κύπρου ήταν καθοριστική, ειδικότερα στους δύσκολους καιρούς του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο με τα μεταναστευτικά κύματα που έφθαναν στη Λεμεσό αναζητώντας καταφύγιο. Αναφερόμενος στον Φράνσις Ιωσήφ τόνισε ότι η Μαρωνιτική Κοινότητα τιμά τον αδιάκοπο αγώνα του μέχρι σήμερα για τους Μαρωνίτες και για την πόλη της Λεμεσού. «Τη συνεχή παρουσία του και συνεισφορά του σε όλους τους τομείς, κοινωνικό, αθλητικό, θρησκευτικό, φιλανθρωπικό αλλά και στη νεολαία», όπως είπε μεταξύ άλλων ο Εκπρόσωπος.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία των Μαρωνιτών και ευχήθηκε όπως όλοι επιστρέψουν το συντομότερο στα χωριά τους, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Λεμεσός θα είναι δίπλα στους Μαρωνίτες μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής. Τόνισε ότι το Δημοτικό Μέγαρο είναι πάντοτε ανοικτό για εκδηλώσεις της Μαρωνιτικής Κοινότητας και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου και της προσφοράς των Φράνσις Ιωσήφ και Τουφίκ Γιάζμπεκ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών για την πρωτοβουλία. Ειδική αναφορά έγινε από τον Δήμαρχο στις σεβαστές αδελφές της Σχολής Αγίας Μαρίας (τρεις εξ’ αυτών ήταν παρούσες στην εκδήλωση) τις οποίες ευχαρίστησε εκ μέρους όλης της Λεμεσού για τη μόρφωση και την αγάπη που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια σε χιλιάδες παιδιά της Λεμεσού.

Στη συνέχεια έγινε ειδικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο των δύο τιμωμένων με προβολή εικόνων από τη μέχρι σήμερα πορεία τους και τους απονεμήθηκαν οι τιμητικοί δίσκοι. Για τον κύριο Γιάζμπεκ μίλησε στη συνέχεια ο Τζόζεφ Μπεγιάνι που έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που ήταν εκεί για να στηρίξει τους Λιβάνιους που κατέφθαναν στη Λεμεσό στη διάρκεια του πολέμου, ενώ μέσω του τουριστικού του γραφείου, όπως είπε, έφερε χιλιάδες ανθρώπους στο νησί για να γνωρίσουν τις ομορφιές της Κύπρου. Ένας εξ’ αυτών, όπως είπε ο κ. Μπεγιάνι ήταν και ο ίδιος.

Για τον κύριο Ιωσήφ μίλησε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης με τον οποίο τον συνδέει μακρόχρονη φιλία. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «για τον Φράνσις μπορείς να ξεκινήσεις να μιλάς αλλά δεν μπορείς να τελειώσεις». Έκανε λόγο για την κοινή τους παρουσία στον Κέντρο Νεότητος Μαρωνιτών Λεμεσού και την ιστορική άνοδο στην Β΄ Κατηγορία, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει ότι ξεκινώντας την προπονητική του πορεία από εκεί, σήμερα, χάρη στους Φράνσις Ιωσήφ και Γιαννάκη Βιολάρη, έφτασε στην κορυφή του τομέα του αθλητισμού της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ αναφέρθηκε και στον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών και τον συνεχάρη για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει και που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τον ΚΟΑ. Διά στόματος Ανδρέα Μιχαηλίδη χθες, ανακοινώθηκε επίσημα η δημιουργία του Maronite Sporting Center στην Πάνω Δευτερά, έργο που όπως είπε έχει αναλάβει ο ΚΟΑ να παραδώσει στη Μαρωνιτική Κοινότητα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για το γήπεδο στον Κορμακίτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντιφωνήσεις από τους τιμώμενους. Ο Τουφίκ Γιάζμπεκ ευχαρίστησε τον Εκπρόσωπο Γιαννάκη Μούσα και τόνισε ότι θα βρίσκεται πάντα εκεί να συνεισφέρει όποτε του ζητηθεί από τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Ο κ. Φράνσις, τέλος, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους με ειδική αναφορά στον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών, τον «αδερφό» του Ανδρέα Μιχαηλίδη και τον Δήμαρχο Λεμεσού, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι σε όλη αυτή του την πορεία είχε πάντα δίπλα του την οικογένειά του.

- Advertisement -