Δήλωση Εκπροσώπου Μαρωνιτών αναφορικά με την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες

0
1289

Ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) η επίσκεψη μου στις Βρυξέλλες την οποία θα χαρακτήριζα ως σταθμό στην ιστορία της Κοινότητας.

Τρεις μέρες σημαντικών επαφών και συναντήσεων με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη στήριξη του Ρέιμερ Μπέγκε και της συζύγου του Μαρίας Κόκκινου Μπέγκε, για πρώτη φορά ο ίδιος ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας έθεσε τα θέματα των Μαρωνιτών ενώπιον της Ευρώπης, στην επίσημη έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την  Κοινότητα να δηλώνει επιτέλους παρούσα στις Βρυξέλλες, εκεί στην  καρδιά της Ευρώπης. Μεταφέραμε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αγωνία μας για το μέλλον της Κοινότητας και ζητήσαμε στήριξη στον αγώνα που διεξάγουμε για σωτηρία και επιβίωση. Επικεντρωθήκαμε στις προσπάθειες για διατήρηση των χωριών μας ρίχνοντας ειδικότατο βάρος στα χωριά Ασώματος και Αγία Μαρίνα. Βρήκαμε μεγάλη κατανόηση και εξασφαλίσαμε ισχυρή βούληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των προσπαθειών μας.

Η ανάγκη σωτηρίας και επιβίωσης της ιστορικής Μαρωνιτικής Κοινότητας Κύπρου είναι πλέον επίσημα στην ατζέντα και στις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ανώτατο επίπεδο. Αυτό από μόνο του συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος. Ευχαριστώ θερμά, για τον πολυτιμότατο χρόνο που μας παραχώρησαν, τον Επίτροπο Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκούνθερ Έττινγκερ, την Επικεφαλής του Επιτελικού Γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κυρία Κλάρα Μαρτίνεζ Αλπερόλα και τον Υπεύθυνο για τις Σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο Τέλμορ Μπαλταζάρ, την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ειρήν  Μαγκίνες, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακκάλιστερ, τους Ευρωβουλευτές Τζόζεφ Ουεϊτενχόλζερ, Γκεόρκι Χόλβενι και Μόνικα Χοχλμέιερ καθώς και τον Επικεφαλής του Γραφείου Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γκιάρταν Μπιόρσον.

Ευχαριστώ επίσης το Γράφειο του Ευρωβουλευτή Ρέιμερ Μπέκε και τον εξαίρετο συνεργάτη του Πήτερ Στήβεν για την άψογη διοργάνωση του προγράμματος και όλων των συναντήσεων. Επιθυμώ, τέλος, να συγχαρώ θερμά τον Ρέιμερ Μπέγκε για την επιτυχή διοργάνωση ημερίδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το έργο και την προσφορά της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στα πλαίσια της ημερίδας συγχάρηκα με παρέμβαση μου την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τεχνική Επιτροπή για το έργο τους και εξέφρασα από μέρους της Κοινότητας τις ευχαριστίες μου για τα έργα αναστήλωσης προς όφελος των Μαρωνιτών της Κύπρου, τόσο γι’ αυτά που έχουν υλοποιηθεί όσο και γι’ αυτά που προγραμματίζονται.

- Advertisement -