Β. Κουμέττου: «Θέλουμε ένα σχολείο για το οποίο ο κάθε Μαρωνίτης και η κάθε Μαρωνίτισσα να νιώθουν περήφανοι»

0
1471

Βαλεντίνος Κουμέττου

Ο νέος Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Μαρωνιτών μιλά στον «Τ»

Με αφορμή τον πρόσφατο διορισμό και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Σχολικής Εφορείας Μαρωνιτών, ο Πρόεδρος της Βαλεντίνος Κουμέττου παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Τύπο των Μαρωνιτών. Αναφέρεται στο τεράστιο μέγεθος της ευθύνης των καθηκόντων τα οποία έχει αναλάβει, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με τα καταξιωμένα στελέχη της σχολικής εφορείας θα φέρουν εις πέρας το έργο τους. Μιλά για τα προβλήματα τα οποία καλείται άμεσα να επιλύσει η εφορεία, σημειώνοντας πως το σημαντικότερο αφορά την ολοκληρωτική ανακαίνιση των κτιριακών και γηπεδικών εγκαταστάσεων καθώς και τη συνεχή μείωση μαθητών στο δημοτικό σχολείο. Τα οράματα Εκπροσώπου και Σχολικής Εφορείας συμβαδίζουν όπως λέει ο κ. Κουμέττου, για να κλείσει λέγοντας πως ένα δημοτικό σχολείο στα Μαρωνίτικα χωριά θα είναι ευχής έργο και θα δώσει νέα πνοή.

  1. Ποια τα πρώτα συναισθήματα μετά τον πρόσφατο διορισμό σας ως Προέδρος της Σχολικής Εφορείας Μαρωνιτών; Ποιο το μέγεθος της ευθύνης;

Αναμφίβολα τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα. Νιώθω ευτυχής που ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών εμπιστεύτηκε σε εμένα προσωπικά, μια νευραλγική θέση που αφορά στην παροχή όλων των διευκολύνσεων για την άνετη εκπαίδευση των παιδιών μας. Από την άλλη, το αίσθημα της ευθύνης που με διακατέχει σήμερα είναι τεράστιο, αφού τόσο εγώ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Σχολικής Εφορείας Μαρωνιτών καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες απαιτήσεις του νέου μας ρόλου και να φέρουμε εις πέρας το έργο μας με επιτυχία. Επομένως, το μέγεθος της ευθύνης είναι τεράστιο και το νιώθουμε όλοι. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα την πορεία των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.

  1. Ως νέα μέλη της Εφορείας έχουν διοριστεί καταξιωμένοι άνθρωποι της Κοινότητας των Μαρωνιτών. Πιστεύετε στην ομάδα σας;

Η ομάδα μας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Έχουν προταθεί από τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών και διοριστεί από τον Υπουργό Παιδείας καταξιωμένοι άνθρωποι της Μαρωνιτικής Κοινότητας και το σημαντικό είναι ότι οι πλείστοι εξ αυτών είναι νέοι. Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι υπάρχει πολλή όρεξη για δουλειά, φρεσκάδα και την ίδια ώρα η δέουσα υπευθυνότητα σε όλα τα θέματα. Την κάθε επιτροπή της σχολικής εφορείας έχουν αναλάβει άτομα αναλόγως των ικανοτήτων και δυνατοτήτων τους και είμαι αισιόδοξος ότι έχουν πολλά να προσφέρουν ο κάθε ένας από το πόστο του. Αρκετοί συμμετείχαν πρόσφατα και στους συνδέσμους γονέων του σχολείου μας, ενώ κάποιοι άλλοι και στην προηγούμενη σχολική εφορεία. Άρα, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα δεδομένα του Σχολείου Άγιος Μάρωνας και αυτό σίγουρα είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, στην Εφορεία εκπροσωπούνται και τα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

  1. Έχουν επισημανθεί αρκετά προβλήματα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Άγιος Μάρωνας και τα βρίσκετε μπροστά σας με το καλημέρα. Ποια είναι αυτά και πως σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Είναι γεγονός πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο σχολείο μας, με τα πλείστα να είναι σε όλους ήδη γνωστά. Η προηγούμενη εφορεία έχει εργαστεί αρκετά και καταβάλει προσπάθεια σε συνεργασία με τον Εκπρόσωπο Γιαννάκη Μούσα, για επίλυση αρκετών εξ’ αυτών των προβλημάτων και επιθυμώ επί του συγκεκριμένου να απονείμω τα εύσημα και να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον απελθόντα Πρόεδρο Αιμίλιο Ταννούση για την προσφορά του.

Το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό του συνεχώς μειωμένου αριθμού μαθητών του σχολείου μας. Χρόνο με τον χρόνο, οι μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα μειώνονται, κάτι που όπως καταλαβαίνετε εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον του εκπαιδευτικού μας ιδρύματος. Θεωρώ ότι είναι χρέος μας πρώτιστα εμάς τους Μαρωνίτες να νοιαστούμε και να σώσουμε το σχολείο μας. Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία του να φοιτούν τα Μαρωνιτόπαιδα στο δικό μας σχολείο, σχολείο που αποτελεί πρότυπο για όλα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία παγκύπρια. Είναι γεγονός ναι, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συχνά το φέρνει σαν παράδειγμα για το επίπεδο του και την υποδομή του. Είναι κρίμα να έχουμε τέτοια προβλήματα σε ένα εξαιρετικό σχολείο. Επί τούτου, σκοπεύουμε ως Σχολική Εφορεία να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες με τον Εκπρόσωπο για να επανέλθει το σχολείο μας σε υψηλούς αριθμούς μαθητών και κυρίως Μαρωνιτών.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα αφορά στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του σχολείου οι οποίες με το πέρασμα των χρόνων έχουν υποστεί φθορές. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη επιδιορθωθεί και πλέον βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για να προχωρήσουμε με το έργο της συντήρησης των κτιρίων. Συχνά παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα όταν υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση, επομένως αναμένονται σύντομα εξελίξεις όσον αφορά το θέμα αυτό. Οι υπηρεσίες γνωρίζουν τα προβλήματα και θα προχωρήσουμε σε συντήρηση. Γενικότερα υπάρχουν ή προκύπτουν διάφορα προβλήματα τα οποία επιλύουμε συντονισμένα όσον το δυνατό πιο άμεσα.

  1. Ποιο το όραμα σας για το εκπαιδευτικό ίδρυμα Άγιος Μάρωνας;

Όπως έχω αναφέρει, όραμα μας είναι ένα υγιές εκπαιδευτικό ίδρυμα, με ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο που να σφύζουν από παιδιά και κυρίως Μαρωνιτόπαιδα. Όραμα μας είναι να βγαίνουν από το σχολείο μας μαθητές με ήθος και με παιδεία αντάξια εκείνης που μας έχουν δώσει οι γονείς μας. Θέλουμε ένα σχολείο για το οποίο ο κάθε Μαρωνίτης και η κάθε Μαρωνίτισσα να νιώθουν περήφανοι και να στέλνουν τα παιδιά τους τώρα, αύριο, σε εκατό χρόνια. Θέλουμε το ίδιο σχολείο όσον αφορά το επίπεδο μάθησης και υποδομών, αλλά με περισσότερους μαθητές να αξιοποιούν αυτά τα προτερήματα του. Θέλουμε κάθε μέρα που περνάει να κάνει το σχολείο μας καλύτερο.

  1. Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών έχει συζητήσει πρόσφατα με τον Υπουργό Παιδείας, αλλά και μαζί σας εξ όσων γνωρίζουμε, τους εκπαιδευτικούς του σχεδιασμούς για την κοινότητα. Πως η σχολική εφορεία συμβάλλει σε αυτούς και σε ποιο βαθμό θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ εσάς και του Εκπροσώπου;

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ο Εκπρόσωπος έχει αναλώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στον τομέα της παιδείας, αφού έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι εκείνη που καθορίζει το αύριο της κοινότητας μας. Είναι ευχής έργο που τους εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς του Εκπροσώπου, έχει χαιρετίσει και αποδεχθεί πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος τόνισε πως θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο. Στην πρώτη μας επίσημη συνάντηση με τον Εκπρόσωπο, ο ίδιος μας έχει μιλήσει για το όραμά του για το εκπαιδευτικό μας ίδρυμα αλλά και ευρύτερα για την παιδεία της κοινότητας μας και θέλω να τονίσω ότι θα το στηρίξουμε με κάθε μέσο. Κάποιοι εξ’ αυτών των σχεδιασμών μάλιστα αφορούν και στα Μαρωνίτικα χωριά και είναι δεδομένο πως η σχολική εφορεία, ως αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, θα είναι δίπλα στον Εκπρόσωπο σε αυτό. Το όραμα του Εκπροσώπου είναι και δικό μας όραμα.

  1. Δημοτικό σχολείο στα Μαρωνίτικα χωριά. Ποια η άποψη σας; Θα στηρίξει μια τέτοια πιθανότητα η Σχολική Εφορεία όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν;

Πιάνομαι από τα λεγόμενα μου στην προηγούμενη ερώτηση και τονίζω πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ρόλο μας και σε αυτήν την περίπτωση. Είμαστε υπεύθυνοι για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Μαρωνιτών. Σχολείο στα κατεχόμενα χωριά μας θα είναι ευχής έργο και κάτι που θα δώσει πνοή και ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο πρέπει να αποτελεί όραμα για τον κάθε Μαρωνίτη. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Η άποψη μου λέει πως, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, έστω και με λιγοστούς μαθητές, αυτό το έργο πρέπει να γίνει. Θα είναι το καλύτερο φάρμακο για τα χωριά μας που σιγά σιγά σβήνουν.

  1. Ένα τελικό μήνυμα.

Θα ήθελα εκ μέρους όλων των μελών της νέας Σχολικής Εφορείας να ευχαριστήσω και μέσω της εφημερίδας σας τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μας. Θέλω να διαβεβαιώσω όλα τα μέλη της κοινότητας πως θα εργαστούμε με ζήλο για να διατηρήσουμε το εκπαιδευτικό μας ίδρυμα στα επίπεδα που πρέπει, δίνοντας του την ίδια ώρα νέα πνοή. Απευθύνω την ίδια ώρα κάλεσμα προς όλους να στηρίξουν το σχολείο μας έμπρακτα και να βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας.

- Advertisement -