Πασχαλινό μήνυμα Πάπα Φραγκίσκου – έκκληση για ειρήνη

0
995

Έκκληση για ειρήνη απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος στο παραδοσιακό πασχαλινό μήνυμά του την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών. Να σταματήσει “ο αφανισμός που είναι σε εξέλιξη” στη Συρία και να επέλθει “συμφιλίωση στους Αγίους Τόπους”, όπου την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις.

Έπειτα από ένα μη προγραμματισμένο κήρυγμα για τη λειτουργία του Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, και στη συνέχεια έχοντας χαιρετίσει από το αυτοκίνητό του 80.000 πιστούς και τουρίστες που είχαν συγκεντρωθεί, ο Πάπας βγήκε το μεσημέρι στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για την πασχαλινή του ομιλία μετά την οποία έδωσε την καθιερωμένη ευλογία “Urbi et Orbi” (προς την πόλη της Ρώμης και την οικουμένη).

Όπως συνηθίζει, ο Ποντίφικας ευχήθηκε “τους καρπούς της ειρήνης (να γευτεί) όλος ο κόσμος”, δίνοντας μια γενική εικόνα όλων των χωρών που μαστίζονται από τις συγκρούσεις. Άρχισε από τη Συρία, “της οποίας ο λαός έχει εξαντληθεί από έναν πόλεμο που δεν βλέπει τέλος” και που μέχρι τώρα έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 350.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο Πάπας κάλεσε “όλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους” να “σταματήσουν αμέσως τον αφανισμό που μαίνεται”, ζητώντας επίσης τον σεβασμό του “ανθρωπιστικού δικαίου” και την πρόσβαση σε βοήθεια, αναφερόμενος στην ανατολική Γούτα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε επίσης έκκληση για “συμφιλίωση στους Αγίους Τόπους, που πληγώνονται ακόμη και αυτές τις μέρες από ανοιχτές συγκρούσεις που πλήττουν τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους”. Την ίδια ώρα ενθάρρυνε τον “διάλογο” που συνεχίζεται στην κορεατική χερσόνησο, έπειτα από δύο χρόνια κλιμάκωσης εξαιτίας των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ. Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν παρέλειψε την αφρικανική ήπειρο που “βασανίζεται από την πείνα, τις ενδημικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία” και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ειρήνη στο Νότιο Σουδάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δύο χώρες για τις οποίες ανησυχεί και προσεύχεται πολύ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε επίσης ότι το Πάσχα πρέπει να είναι ένα σύμβολο ελπίδας εκεί “όπου υπάρχει δυστυχία και αποκλεισμός, πείνα και ανεργία”, επικαλούμενος τους πρόσφυγες που “τόσες φορές αποδοκιμάστηκαν από τη σημερινή κουλτούρα της απόρριψης”, τα θύματα των εμπόρων ναρκωτικών ή τους σύγχρονους σκλάβους.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου για τους Καθολικούς, ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε της αγρυπνίας του Πάσχα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και ζήτησε με την ευκαιρία αυτή από τους πιστούς να σπάσουν τη σιωπή τους σχετικά με “τις αδικίες που ζουν στο πετσί τους τόσα πολλά αδέλφια μας”. Βάπτισε επίσης οκτώ πιστούς, μεταξύ των οποίων ένας Νιγηριανός 31 ετών που μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων τον Σεπτέμβριο στη Ρώμη όταν ακινητοποίησε έναν ένοπλο κακοποιό αμέσως μετά τη ληστεία που είχε κάνει σε υπεραγορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθείστε τον πιο κάτω σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στο Βατικανό, καθώς και την πασχαλινή ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου που ακολούθησε:

http://www.vaticannews.va/en/pope/news/2018-04/pope-francis-easter-sunday-mass-and-urbi-et-orbi-message.html#play

- Advertisement -