Πάπας Φραγκίσκος και Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσευχήθηκαν μαζί για τη Μέση Ανατολή

0
1648

Ημέρα προσευχής για τη Μέση Ανατολή ήταν η χθεσινή στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκαν και προσευχήθηκαν μαζί, με εκατό χιλιάδες πιστούς να τους υποδέχονται με θέρμη.

Ο Πάπας Φραγκίκος επέλεξε το Μπάρι διότι στην Ιταλία θεωρείται πύλη της Ανατολής, με πολιούχο τον Άγιο Νικόλαο. Και για τον λόγο αυτό, οι θρησκευτικοί ηγέτες ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους προσευχόμενοι στην εκκλησία όπου βρίσκονται τα λείψανα του αγίου. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί, που έχουν σπεύσει από νωρίς στους δρόμους, επευφημούν τις κορυφαίες θρησκευτικές μορφές του Καθολικισμού και της Ορθοδοξίας.

Οι προσευχές έγιναν στα ιταλικά, ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, αρμένικα και στην ασσυριακή γλώσσα.

“Η Μέση Ανατολή χωρίς τους χριστιανούς δεν θα ήταν πλέον Μέση Ανατολή”, υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την κοινή προσευχή Ορθοδόξων και Καθολικών.

“Στην περιοχή αυτή υπάρχει ο κίνδυνος να σβήσει η παρουσία των αδελφών μας”, πρόσθεσε ο Ποντίφικας, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα σε φονταμενταλισμό, κατοχή, υποχρεωτική μετανάστευση “με την σιωπή πολλών και την συνενοχή τόσων”.

“Ήλθαμε ως προσκυνητές στο Μπάρι, παράθυρο ορθάνοικτο προς την Εγγύς Ανατολή, φέροντας στην καρδιά τις εκκλησίες μας, τους λαούς και τόσους ανθρώπους που υποφέρουν. Θέλουμε να τους πούμε: είμαστε κοντά σας”, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Κύρια βάση και ιδέα της πρωτοβουλίας αυτής, είναι ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται με τον διάλογο και όχι με την βία, ιδίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μητέρα όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών. Ο Πάπας Φραγκίσκος και οι εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας (στο Μπάρι ήταν παρόντες και ο Πάπας και Πατριάρχης των κοπτών Θεόδωρος Β’, όπως και ο μητροπολίτης Ιλαρίων από το Πατριαρχείο της Μόσχας) προσπαθούν, ακριβώς, να βρουν νέους αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και ανταλλαγής χρήσιμων ιδεών και σκέψεων, για την ουσιαστική στήριξη της ειρήνης.

“Από του Νείλου στην κοιλάδα του Ιορδάνη και πέρα, μέσω του Ορόντη στον Τίγρη και τον Ευφράτη, να αντηχήσει ο ψαλμός: Ειρήνη σε σας”, αναφώνησε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Με το πέρας της ομιλίας του, ο Ποντίφικας απελευθέρωσε ένα λευκό περιστέρι, κίνηση που συμβολίζει την ειρήνη.

- Advertisement -