Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Δημοτικό Σχολείο Άγιος Μάρωνας

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα βρίσκεται στη Λευκωσία, απέναντι ακριβώς από τον ιερό ναό του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη. Αποτελεί το μοναδικό δημόσιο δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούν στην πλειοψηφία τους μαθητές που ανήκουν στη Μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα των Μαρωνιτών. Έχει πάρει το όνομα του από τον προστάτη Άγιο των Μαρωνιτών, τον Άγιο Μάρωνα.

Το σχολείο αυτό ξεκίνησε μετά από πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και επί διακυβέρνησης του τέθηκε ο Θεμέλιος λίθος, στις 11 Μαΐου το 2001. Λειτούργησε το Σεπτέμβριο του 2002 με 112 μαθητές. Το εξαίρετο αυτό κοινωνικό έργο αγκαλιάστηκε ένθερμα από όλα τα μέλη της κοινότητας.

Το σχολείο φιλοξενεί αρκετά παιδιά από τα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά: τον Ασώματο, την Καρπάσια, τον Κορμακίτη και την Αγία Μαρίνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ανοικτό για οποιοδήποτε άλλο παιδί θελήσει να φοιτήσει στο σχολείο. Λειτουργεί και σαν προαιρετικό ολοήμερο σχολείο.

Το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Μάρωνα αποτελεί σύμβολο της μακρόχρονης ιστορικής παρουσίας της Μαρωνιτικής Κοινότητας στην Κύπρο και η δημιουργία του υπήρξε απαραίτητη αφενός για να επιτευχθεί η σύσφιξη των σχέσεων των παιδιών της κοινότητας και αφετέρου για να γίνει κατορθωτή η διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας των Μαρωνιτών.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Αγίου Μάρωνα 20, 2304, Λακατάμεια
Τηλέφωνο: 22383820
Τηλεομοιότυπο: 22443021

Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Άγιος Μάρωνας

Το Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Άγιος Μάρωνας λειτουργεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Μάρωνας» στην Ανθούπολη. Μέσα σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον το Νηπιαγωγείο προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί ομαλά στο ευρύτερο σχολικό περιβάλλον, να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο με άνεση και ασφάλεια και να εξασφαλίσει, να διατηρήσει και να προωθήσει την υγιή και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του.

Το Νηπιαγωγείο μας βοηθά στην ομαλή  εισδοχή και φοίτηση του παιδιού στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου και επίσης δίνεται σημασία στις ατομικές διαφορές των παιδιών (αναπτυξιακοί, μαθησιακοί, εκφραστικοί ρυθμοί). Τα παιδιά ηλικίας 3 μέχρι 6 χρόνων αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, αποκτούν γνώσεις και αναπτύσσουν στάσεις και δεξιότητες. Μαθαίνουν να γίνονται δημοκρατικοί πολίτες , να σέβονται και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Μαθαίνουν ποια είναι τα δικαιώματα τους και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους.

Μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα, αβίαστα τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν και πως να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει για να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Μέσα από το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου θα γνωρίσουν τις ρίζες τους, τα ήθη και τα έθιμα της κοινότητας από την οποία κατάγονται καθώς επίσης και άλλων κοινοτήτων.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Αγίου Μάρωνα 20, 2304, Λακατάμεια
Τηλέφωνο: 22384596

Σχολή Τέρρα Σάντα

Η Σχολή Τέρρα Σάντα είναι ένα από τα δύο Εθνικά Σχολεία της Μαρωνιτικής Κοινότητας. Έχει τις καταβολές της ίδρυσης του στο 1641 όταν μια ομάδα Φραγκισκανών Μοναχών αποφασίζει να προχωρήσει στη δημιουργία σχολείου με στόχο την καλλιέργεια της Αρετής και της Επιμέλειας. Το σχολείο άρχισε να λειτουργεί με το όνομα Τέρρα Σάντα (Σχολή της Αγίας Γης) το 1646 υπό την ευθύνη και προστασία της Κουστωδίας του Τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών που έχει έδρα την Ιερουσαλήμ. Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το σχολείο πρόσφερε Δημοτική Εκπαίδευση, το 1936 περιήλθε στα χέρια των αποικιοκρατών και το 1947 επανήλθε υπό τον έλεγχο των Φραγκισκανών Μοναχών, οπότε και ονομάστηκε Κολέγιο Τέρρα Σάντα. Προηγουμένως η σχολή λειτουργούσε στην περιοχή της Πύλης Πάφου ενώ από το 1955 το σχολείο στεγάζεται στο γνωστό ιδιόκτητο και άρτια εξοπλισμένο κτίριο στην κεντρική περιοχή της Ακρόπολης. Από το 1913 τα σχολικά προγράμματα επεκτάθηκαν και στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ από το 1970 λειτουργεί και το Νηπιαγωγείο.

Στις 28 Ιανουαρίου 2013 υπογράφεται η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κολεγίου Τέρρα Σάντα  με την οποία η Σχολή  θα μετατραπεί σε “Πρότυπο Σχολείο του Πανεπιστημίου Κύπρου”.

Η σχολή προσέλκυσε μαθητές από όλα τα Μαρωνίτικα χωριά και ιδιαίτερα από τον Κορμακίτη αφού οι Φραγκισκανές καλογριές οι οποίες διατηρούσαν μοναστήρι στον Κορμακίτη είχαν άμεση εμπλοκή στη σχολή.

Μέχρι σήμερα η σχολή Τέρρα Σάντα εξακολουθεί να είναι το κέντρο εκπαίδευσης για δεκάδες Μαρωνιτόπαιδα. Σήμερα το σχολείο είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα: το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο – Λύκειο.

Η Σχολή Τέρρα Σάντα είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο το οποίο καλλιεργεί τον απόλυτο σεβασμό στα διαφορετικά πιστεύω του κάθε μαθητή.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Λυκούργου 12, Ακρόπολη
Τηλέφωνα: 22421100, 22421371
Τηλεομοιότυπο: 22317565

Σχολή Αγία Μαρία, Λεμεσός

Το Σχολείο «Αγία Μαρία» αποτελεί ένα από τα δύο Εθνικά σχολεία της Μαρωνιτικής κοινότητας. Πρόκειται για ένα σημαντικό πυρήνα γνώσης στη Λεμεσό καθώς συμβάλλει άμεσα στη διατήρηση των πολιτισμικών παραδόσεων και εθίμων της Μαρωνιτικής Κοινότητας.

Η «Αγία Μαρία» ιδρύθηκε το 1921 και σήμερα αριθμεί πάνω από 800 μαθητές διαφόρων θρησκειών και εθνικοτήτων. Τη Σχολή διευθύνουν οι καλογριές του Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου, από τις οποίες ένας μεγάλος αριθμός ανήκει στην Μαρωνιτική Κοινότητα. Χιλιάδες παιδιά της Μαρωνιτικής Κοινότητας φοίτησαν εκεί, ενώ πολλά κορίτσια φιλοξενήθηκαν στο οικοτροφείο της σχολής τα χρόνια μετά το 1974.

Η Σχολή παρέχει ένα ακαδημαϊκά αλλά και κοινωνικά ισχυρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αρχίζει από το νηπιαγωγείο, συνεχίζεται στο Δημοτικό Σχολείο και ολοκληρώνεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φημίζεται για το υψηλό επίπεδο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και για τα πολύ καλά αποτελέσματα σε παγκύπριες και διεθνείς εξετάσεις.

Μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον εμπλουτισμένο με πολιτιστικές και κοινωνικές εμπειρίες οι μαθητές καλλιεργούν την κριτική σκέψη καθώς και το αίσθημα σεβασμού προς στη διαφορετικότητα.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Γρίβα Διγενή 2, Λεμεσός
Τηλέφωνο: 25878398
Τηλεομοιότυπο: 25345233