Γιάννης Κοντός: «Οι Ασωματίτες επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στο χωριό τους»

0
1188

Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Νέων Ασωμάτου στην εφημερίδα “Ο Τύπος των Μαρωνιτών”

Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Νέων Ασωμάτου Γιάννη Κοντού φιλοξένησε στο τελευταίο τεύχος του ο Τύπος των Μαρωνιτών. Ο κ. Κοντός κάνει λόγο για το μέγεθος της ευθύνης του να ηγείσαι ενός ιστορικού σωματείου, ενώ αναφέρει και τους στόχους που το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξ αρχής θέσει. Σε ερώτηση για το Maronite Sporting Centre, τονίζει ότι πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια που χρειάζεται την στήριξη όλων, για να αναφερθεί επίσης στην άριστη συνεργασία της ΕΝΑ με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών, τον Κοινοτάρχη του Ασωμάτου και τους άλλους φορείς της κοινότητας. Απαντά στις επικρίσεις για το κλείσιμο του ποδοσφαιρικού τμήματος του σωματείου πριν μερικά χρόνια και εξηγεί τους λόγους που αυτό έγινε, αφήνοντας παράλληλα υπό προϋποθέσεις ανοιχτό παραθυράκι για επανεξέταση του όλου θέματος. Μιλά επίσης για το σημαντικό γεγονός της ανέγερσης του ιδιόκτητου οικήματος που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και τέλος, στέλλει προς τους Ασωματίτες αισιόδοξα μηνύματα και τους καλεί να πιστέψουν στην επιστροφή στο Μαρωνίτικο χωριό.

  1. Αναλάβατε πρόσφατα καθήκοντα Προέδρου της ΕΝΑ Ασωμάτου. Πως νιώθετε σήμερα και ποιο είναι το μέγεθος της ευθύνης του να ηγείστε ενός ιστορικού σωματείου;

Είχα υπηρετήσει και παλαιότερα ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα την περίοδο 2009-2013 και πριν λίγους μήνες αποδέχθηκα εκ νέου την πρόκληση να ηγηθώ του σωματείου. Γιατί περί πρόκλησης πρόκειται και το μέγεθος της ευθύνης είναι τεράστιο. Έχουμε ως ρόλο μας να προωθούμε την ενότητα μέσα στον Ασώματο. Έχουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τους νέους του Ασωμάτου και της Μαρωνιτικής Κοινότητας και προσπαθούμε να τους κρατούμε κοντά στο σωματείο. Την ίδια ώρα, μέλημα μας είναι να κρατούμε τον κόσμο σε επαφή με τον Ασώματο, να παροτρύνουμε τον κόσμο να πηγαίνει στον Ασώματο, παρά τις όποιες υπαρκτές δυσκολίες. Είναι επομένως πολύ μεγάλο το μέγεθος της ευθύνης και ένας λόγος που αποδέχθηκα εκ νέου να αναλάβω είναι οι καλοί συνεργάτες που είναι πάντα δίπλα στο σωματείο, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το βασικότερο σε ένα συμβούλιο, είναι να έχεις καλούς συνεργάτες. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο αποδέχθηκα, είναι η τροχιοδρόμηση της ανέγερσης του νέου ιδιόκτητου οικήματος της ΕΝΑ, σε γη που μας δόθηκε από την κυβέρνηση στην Λακατάμεια. Αυτό είναι ένας στόχος που θέλουμε άμεσα να υλοποιηθεί και μετά θα τα παραδώσουμε όλα αυτά στη νεολαία. Εμείς θα είμαστε εκεί να συμπαραστεκόμαστε και να υποβοηθούμε.

  1. Ποιους στόχους θέσατε ως Διοικητικό Συμβούλιο;

Οι στόχοι είναι κυρίως αυτοί στους οποίους έχω ήδη αναφερθεί. Δηλαδή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, να προωθήσουμε την ιδέα της ενότητας στον Ασώματο, κάτι που εξάλλου πάντα υπήρχε στο χωριό μας και επίσης να διατηρήσουμε άσβεστη την ιδέα της επιστροφής στο χωριό μας, φέρνοντας πάντα τον κόσμο σε επαφή με τον Ασώματο και παροτρύνοντάς τον να επισκέπτεται το χωριό κάθε Κυριακή. Την ίδια ώρα, στο κέντρο της προσοχής μας βρίσκεται πάντα η νεολαία του Ασωμάτου. Θέλουμε όλα αυτά που κάνουμε να τα βρουν οι νέες γενιές. Θέλουμε να τα αξιοποιούν οι νέες γενιές σήμερα. Στόχος μας να κρατούμε ενωμένη και δυνατή τη νεολαία μας. Σε ένα πιο ειδικό πλαίσιο τώρα, μεγάλος στόχος είναι η υλοποίηση του μεγάλου μας έργου, της ανέγερσης δηλαδή του νέου οικήματος της ΕΝΑ στη γη που μας παραχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση στην περιοχή της Λακατάμειας. Έχουμε ήδη απευθύνει κάλεσμα προς τον κόσμο του Ασωμάτου και της κοινότητας για στήριξη της προσπάθειας για να ανεγείρουμε το οίκημα. Επίσης, οι στόχοι που τέθηκαν είναι να διατηρήσουμε το ετήσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μας, να διατηρήσουμε την εξαίρετη συνεργασία μας με άλλους φορείς και σωματεία και κυρίως με την ηγεσία της κοινότητας μας.

  1. Υπάρχει συνεργασία με την ηγεσία της κοινότητας τον Αρχιεπίσκοπο και τον Εκπρόσωπο; Με τον Κοινοτάρχη του Ασωμάτου έχουμε αντιληφθεί ότι οι σχέσεις είναι άριστες.

Η σχέση μας με τον Κοινοτάρχη του Ασωμάτου, όπως ορθά έχετε αντιληφθεί, είναι αδελφική. Η καθημερινή μας επαφή στο Σωματείο, όπου στεγάζεται και το Κοινοτικό Συμβούλιο, η στήριξη και η βοήθεια που καθημερινά μας παρέχει δεν περιγράφονται με λόγια. Να σημειώσουμε ότι στο οίκημα της ΕΝΑ στεγάζεται και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασωμάτου. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του Κοινοτάρχη μας Αντώνη Καράχαννα, βοηθούμε τον κόσμο του χωριού όταν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα είτε αυτό αφορά τις περιουσίες στον Ασώματο, είτε προσφυγικά θέματα κ.α. Ο Κοινοτάρχης μας προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες δωρεάν στον κόσμο. Με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών, οι σχέσεις μας είναι άριστες. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να τις περιγράψει. Από την πρώτη μέρα της εκλογής του παραμένει δίπλα στο σωματείο, θερμός υποστηριχτής των πρωτοβουλιών μας και πρόθυμος πάντα να μας βοηθήσει. Με τον Αρχιεπίσκοπο μας, κατά καιρούς υπάρχουν κάποια παράπονα από πλευράς μας. Βέβαια, αντιλαμβανόμαστε και τον φόρτο εργασίας που ο ίδιος έχει. Εντούτοις εμείς είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε ότι μας ζητηθεί, να συνεργαστούμε με όλους και να βοηθήσουμε. Όσον αφορά τα άλλα σωματεία και οργανωμένα σύνολα της κοινότητας και ιδιαίτερα τα προσφυγικά, υπάρχει πλήρης συνεργασία μαζί τους.

  1. Ως Πρόεδρος αθλητικού σωματείου, ποια η άποψη σας για το Maronite Sporting Centre, το μεγαλεπήβολο έργο που σχεδιάζει η Μαρωνιτική Κοινότητα;

Χαίρομαι που μετά από δεκαετίες, το συγκεκριμένο έργο έχει μπει πια σε τροχιά υλοποίησης. Είναι ένα πρωτοποριακό έργο και κρίνω ότι είναι υπεράνω των μέτρων της κοινότητας. Εάν υλοποιήσουμε τέτοιο έργο, που θα κρατήσει κάποια χρόνια σίγουρα, τότε θα γράψουμε ιστορία. Βλέπω ότι η κοινότητα πλέον αναβαθμίζεται όχι μόνο στον αθλητικό τομέα αλλά και από άποψη κύρους. Θα συζητείται για πολλά χρόνια ότι μια μικρή κοινότητα πέτυχε να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο. Άκουσα τον Εκπρόσωπο και είδα τα πλάνα που έχει για το κέντρο αυτό. Έχω υπόψη και τα πρώτα σχέδια που έγιναν πριν χρόνια για το συγκεκριμένο έργο, αφού ήμουν και εγώ τότε εμπλεκόμενος. Έγιναν πολλές αλλαγές προς το καλύτερο και το μόνο που έχω να ευχηθώ στον Εκπρόσωπο είναι καλή επιτυχία στην πορεία προς υλοποίηση του έργου και να τον διαβεβαιώσω ότι ως ΕΝΑ Ασωμάτου θα είμαστε δίπλα του και θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Αυτό το γήπεδο, θα συμβάλει και στους στόχους της ΕΝΑ και στο θέμα της ποδοσφαιρικής έδρας, κάτι που ταλανίζει το σωματείο.

  1. Η απόφαση για κλείσιμο του ποδοσφαιρικού τμήματος είχε επικριθεί από πολλούς τότε, με δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο αποτελούσε πάντα πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους στα Μαρωνίτικα χωριά. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε αυτό το θέμα;

Η τότε επαναφορά του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΕΝΑ, έγινε επί προεδρίας μου. Είχα παρατηρήσει ότι υπήρχαν κάποιοι διαθέσιμοι πόροι τότε, ρώτησα, έμαθα και είπαμε ότι έπρεπε να το επαναφέρουμε. Μαζέψαμε τότε πάρα πολλά παιδιά, κυρίως από τον Ασώματο και τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Κρατήσαμε το ποδοσφαιρικό τμήμα ανοιχτό για τέσσερα χρόνια και είχαμε μπορώ να σας πω και αξιόλογη παρουσία στις κατηγορίες της ΕΠΟΠΛ. Δυστυχώς όμως, στην πορεία, παρατηρήσαμε ότι τα οικονομικά του σωματείου, λόγω της ποδοσφαιρικής ομάδας και του κόστους να την συντηρείς, πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Για το μέγεθος του σωματείου, η επιβάρυνση ήταν αβάσταχτη. Στον τέταρτο χρόνο, λοιπόν, είπαμε στην Γενική Συνέλευση ότι έπρεπε να αναστείλουμε τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ήταν την χρονιά που «αποσύρθηκα» και εγώ, προσωρινά όπως φάνηκε αργότερα. Θεωρώ ότι η επανεξέταση του θέματος συνδέεται και με την ανέγερση του νέου μας οικήματος στη Λακατάμεια. Η απαλλαγή από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, αυτό του ενοικίου δηλαδή, θα επιτρέψει την επανεξέταση του κατά πόσον θα επανεκκινήσουμε το ποδοσφαιρικό τμήμα του σωματείου. Επίσης, σε ένα κτίριο καινούριο, πολύ καλύτερο από το υπάρχον, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερες και πιο ποιοτικές εκδηλώσεις που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε τα έσοδά μας και να τα διαθέσουμε στο ποδόσφαιρο. Και για να καταλήξω, εν ολίγοις, με το που μπούμε στο νέο οίκημα, το πρώτο πράγμα στο οποίο θα στοχεύσουμε είναι το ποδοσφαιρικό μας τμήμα.

  1. Ποια η άποψη σας για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τον Ασώματο; Πως η ΕΝΑ Ασωμάτου προωθεί στους νέους την ιδέα της επιστροφής στα Μαρωνίτικα χωριά;

Εάν σήμερα ρωτήσεις οποιονδήποτε Ασωματίτη σχετικά με αυτό το θέμα, θα αντιληφθείς ότι όλοι θέλουν διακαώς να επιστρέψουν στο χωριό τους. Αλλά μόνο σε συνθήκες ασφάλειας, με όλες τις βασικές ελευθερίες. Αλλά για να υπάρχουν όλα αυτά, πρέπει να μας δοθεί το δικαίωμα να αποφασίσουμε εμείς που πρέπει να ανήκουμε σε περίπτωση λύσης. Θεωρώ ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα χωριό που να είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, για πολλούς και διάφορους λόγους: ιστορία, γλώσσα, κουλτούρα, παιδεία και το γεγονός ότι σαν χριστιανοί έχουμε αναπτύξει και άλλους δεσμούς με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαμε ή δεν έχουμε καλές σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους. Είχαμε εξάλλου την Καμπυλή απέναντι από το δικό μας χωριό και πάντα είχαμε καλές σχέσεις. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι πάντοτε, με τον εκάστοτε Εκπρόσωπο εκφράζαμε την άποψη μας ως ΕΝΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Μέσω συσκέψεων με τα μέλη μας βλέπουμε τις εξελίξεις και κάνουμε εισηγήσεις. Όσον αφορά τους νέους τώρα. Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν μακριά από τον Ασώματο, σίγουρα βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από όλους εμάς που γεννηθήκαμε, ζήσαμε και μεγαλώσαμε εκεί. Αυτό το κενό όμως, πιστεύω ότι μπορεί να αναπληρωθεί μέσα από την οικογένεια, το τι έχουν μάθει για τον Ασώματο οι νέοι από τους γονείς τους. Το ενδιαφέρον θα δημιουργηθεί. Υπάρχουν και τα κίνητρα. Ο Ασώματος απέχει μόλις λίγη ώρα από τη Λευκωσία. Με την λύση η γη θα είναι πιο φτηνή εκεί για να κτίσει κάποιος.

  1. Μετά από πολλές προσπάθειες, ανακοινώσατε πρόσφατα την εξασφάλιση γης από την κυβέρνηση για ανέγερση του νέου οικήματος σας. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με την ΕΝΑ πριν χρόνια, έθεσα το ερώτημα γιατί δεν ξεκινούμε μια προσπάθεια για ιδιόκτητο οίκημα, κάτι που θα επέφερε πολλά οφέλη για το σωματείο. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τότε μια προσπάθεια αλλά μέχρι πρότινος όλες οι πόρτες για το θέμα αυτό ήταν κλειστές. Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες αλλά έπεφταν στο κενό. Το θέμα είχε τελικά ευτυχή κατάληξη πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση μας έδωσε ένα οικόπεδο στην Λακατάμεια το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι μεγάλος στόχος. Με τη βοήθεια μελών και φίλων, ετοιμάσαμε τα αρχιτεκτονικά σχέδια, βγάλαμε την πολεοδομική άδεια και την άδεια οικοδομής και τώρα μπαίνουμε σε πορεία ανέγερσης. Χρειάζεται τώρα αγώνας για να συλλεγεί το απατούμενο ποσό για την ανέγερση. Βέβαια έχουμε ήδη ένα διαθέσιμο ποσό. Τα δείγματα για τα χρήματα είναι πολύ θετικά. Στόχος μας είναι Φεβρουάριο-Μάρτιο να βάλουμε τον θεμέλιο λίθο και στους εορτασμούς του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, εάν τα καταφέρουμε, να κάνουμε και τα εγκαίνια. Θα αγωνιστούμε για αυτόν τον στόχο.

  1. Ένα τελικό μήνυμα προς τους Ασωματίτες.

Η Ένωση Νέων Ασωμάτου ιδρύθηκε το 1951 για να ανήκει σε όλους τους Ασωματίτες. Ανεξαρτήτως ηλικίας, οικογένειας, θέσης στην κοινωνία κτλ. Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να στηρίξουμε το σωματείο μας και να το βοηθήσουμε να ασκήσει τον ρόλο του, αυτόν που έχει να κάνει με τις προσπάθειες και τον αγώνα για την επιστροφή στο χωριό μας. Και καλώ όλους τους Ασωματίτες να αγκαλιάσουν την ΕΝΑ, να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της. Στέλλω λοιπόν ένα αισιόδοξο μήνυμα κλείνοντας, ότι θα επιστρέψουμε στο χωριό μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και με όλους τους φορείς της κοινότητας. Ελπίζω όλα αυτά να συμβούν το συντομότερο.

- Advertisement -